fbpx

Nastavljaju se napadi na Institut za istraživanje genocida Kanada

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) od samog osnivanja predmet je napada od strane negatora genocida, plaćenih lobista - falsifikatora sudskih, naučnih i historijskih činjenica o agresiji i genocida u BiH, glorifikatora ratnih zločina i ratnih zločinaca.

Napadi su posebno eskalirali u vremenu intenzivnih aktivnosti oko savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o ukidanju entiteta Republika Srpska (RS), nastalog na rezultatima genocida, saopćeno je iz Instituta.

Polazeći od činjenice da je samo postojanje entiteta RS nakon niza presuda za genocid tvorcima ovog zločinačkog projekta nagrada za izvršeni genocid, IGK smatra da je važno da se dobije savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde da li entitet RS treba biti ukinut nakon presuda za genocid, koje su donijeli Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal.

Dobijanje navedenog savjetodavnog mišljenja je ispit i iskušenje ličnog i kolektivnog aktivizma u koje moraju biti uključeni akademski, naučno-istraživački i materijalni kapaciteti BiH i dijaspore. Eliminacija zla, kakvo je entitet RS, blagorodno je za sve narode i građane u BiH, posebno za bosanske Srbe, kako bi svi građani BiH na cijeloj njenoj teritoriji bili istinski slobodni, te otvorili novu priliku za zajedničko kreiranje bolje države BiH, stoji u saopćenju.

Savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde je zato univerzalna ideja i praksa čija realizacija treba ponuditi univerzalnu poruku da se genocid ne isplati, da tvorevina odgovorna za genocid ne može opstati.

– Istina i pravda su sastavni i najbitniji dio budućnosti bolje BiH i svih njenih građana i naroda. Motiv borbe Instituta za istinu i pravdu nije mržnja protiv drugog i drugačijeg, nego oslobađanje žrtve od straha pomoću kulture sjećanja, a uime bolje budućnosti. Jer, oslobađanje žrtve od straha pomoću kulture sjećanja je ljudsko i Božje pravo koje traži kaznu zločincima, a dobrim ljudima trasiranje puta kao boljem, sretnijem, humanijem životu – navodi se u saopćenju Instituta.

PROČITAJTE I...

“Kada je u pitanju ostavština Alije Izetbegovića, veoma je teško izdvojiti nešto i narušiti cjelinu koju je on ostavio iza sebe. Ono što je zasigurno kao trajna kategorija ostalo iza Alije Izetbegovića jesu njegova djela, koja su prevedena na više od 10 jezika. Svakom ko je čitao knjige Alije Izetbegovića jasno je koliko su one još uvijek savremene i aktuelne, a samim tim i primjenjive. Iz tog razloga, Fondacija kao jedan od ključnih prioriteta u svom radu stavlja promoviranje i približavanje djela Alije Izetbegovića djeci i mladima. Načini čitanja i prikupljanja informacija kod mladih ljudi su se drastično promijenili, tako da se Fondacija okreće novim metodama da kroz društvene platforme, interaktivne radionice i digitalne medije animira mlade ljude i potakne ih da čitaju i istražuju o Aliji Izetbegoviću

Praktično, posljednji dan, kada smo mi rekli porodici da se očekuje smrtni ishod predsjednika Izetbegovića za dan-dva, on je primio tadašnjeg predsjednika turske Vlade Recepa Tayyipa Erdogana. Ta njegova snaga je bila fascinantna, rekao je ranije u ekskluzivnom intervjuu za AA prof. dr. Enver Raljević, dugogodišnji šef Klinike za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam KCUS-a i šef konzilija koji je liječio Izetbegovića

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!