Naša stranka obavila zadatak: Osujećeno stvaranje patriotskog bloka

Zaista je rijetkost da je neki politički projekt toliko brzo i tako potpuno potvrdio gotovo sve slutnje i predviđanja o vlastitom štetočinstvu.

Piše: Mustafa DRNIŠLIĆ

 

Svakim je danom sve jasnije koliko je zaista tačna politička dijagnoza da “priroda političke ideologije i prakse Naše stranke nije etička nego etnička, a cilj joj je promocija i zaštita nebošnjačkih etničkih interesa kroz atak na bošnjačke interese, i to kroz pokušaj onesposobljavanja nacionalnog političkog djelovanja Bošnjaka, a zatim kroz kulturološke zahvate nad bošnjačkom većinom”, a koju je magazin Stav uspostavio još u oktobru prošle godine (Sarajevo noćas mora pasti, u: Stav, br. 190).

Ovo bi trebalo biti jasno svima, pogotovo sada kada je Naša stranka javno istupila kao saboter i protivnik bilo kakvog pokušaja da se ostvari zajednički politički nastup probosanskih stranaka na višim nivoima vlasti te tako suprotstavi srpsko-hrvatskoj koaliciji.

Pokušaji Peđe Kojovića, predsjednika Naše stranke, da uspostavi nekakav lažni ekvilibrij te izjednači SDA, stranku koja je iznijela borbu protiv agresora, sa strankama poput SNSD-a i HDZ-a, koje su zastupnici antidržavnih politika i baštinici agresorskih narativa, nije ništa drugo nego historijski revizionizam i maliciozna politička sabotaža.

Da ne spominjemo kako je riječ i o jeftinom pokušaju zamazivanja očiju jer je činjenica da će bilo koja stranka ili politički blok koji bude želio formirati vlast na nivou entiteta ili države to morati raditi i sa SNSD-om i s HDZ-om, pa se u suštini Kojovićeva “antinacionalistička” politika svodi na marginalizaciju samo i isključivo SDA.

Izjave pojedinih “odmetnutih” SDP-ovih kadrova te Kojovićev nastup u kojem vlastitu stranku predstavlja kao “stožer” Bh. bloka, pa poručuje da, “ukoliko neki od partnera odluče da idu u koaliciju s HDZ‑om, SDA i SNSD-om, oni samim tim izlaze iz Bh. bloka”, također potvrđuje ranije pisanje Stava da je “čudan nesrazmjer između broja glasova i mandata koje je osvojila Naša stranka i ogromne medijske pozornosti koja joj se ovih dana pridaje”, te da je riječ o “legitimizaciji plana da Naša stranka, iako minorna, sa samo 5% glasova osvojenih na nivou Federacije BiH, u okviru planirane koalicije, uz određene radikalnije kadrove SDP-a, diktira i zadaje ideološki kurs” (Patuljasti divovi Naše stranke, u: Stav, br. 191).

Sa stranica Stava pokušavalo se na vrijeme upozoriti javnost da je ostvarivanje vlasti isključivo u Sarajevu politički prioritet Naše stranke (Peđa Kojović, šaptač bošnjačkim konjima, u: Stav, br. 194), a što je potvrđeno i ovih dana, i to izjavama ideologa ove stranke Tarika Haverića, koji se, gostujući na televiziji N1 i pokušavajući opravdati sabotažu ideje bilo kakvog probosanskog bloka na višim nivoima, izlanuo kako je fokus Naše stranke isključivo na Sarajevo i kako se u Našoj stranci nadaju da će opstati barem “Sarajevo republika”.

Indikativno je kako u Našoj stranci nemaju nikakvih problema da “osvojeni” Kanton Sarajevo tretiraju kao nešto izdvojeno od ostatka države, nešto čime će oni vladati bez obzira na stanje na višim nivoima, a nije potrebno ni spominjati da to zapravo znači najgrublji nasrtaj, i to onaj abdićevskog tipa, na nacionalne interese Bošnjaka koji se time parceliziraju na narod podijeljen u kantonalne rezervate bez kapaciteta za nacionalnu politiku.

Naša stranka uspjela je čak šokirati i vlastite partnere iz Bh. bloka, i to tako što je vlastiti manjak kapaciteta za patriotizam pokazala kroz specifičnu retoriku u kojoj probosansku koaliciju ismijavaju kao “udruženi patriotski poduhvat”, čime su opet potvrdili analize i upozorenja Stava iz ranijih brojeva (Njihova stranka, u: Stav, br. 153).

Zaista je rijetkost da je neki politički projekt toliko brzo i tako potpuno potvrdio gotovo sve slutnje i predviđanja o vlastitom štetočinstvu.

PROČITAJTE I...

Nije čudo da je izjava Angele Merkel (“Shvatam vašu potrebu za remetilačkom politikom, ali smučilo mi se da skupljam krhotine. Stalno moram lijepiti šoljice koje ste vi razbili, samo da bismo mogli sjesti i popiti šolju čaja”) najcitiranija glede Macronovih (ne)diplomatskih ispada

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!