Naša stranka katastrofalno prošla u OŠ “Mustafa Busuladžić”

Teško je odgonetnuti šta osim osvajanja vlasti može biti zajednički imenitelj ovom po svemu čudnom i liderskom i stranačkom spoju, a šta o tome misle njihovi glasači, saznat ćemo već za dvije godine.

Piše: Mahir Sokolija

 

U našoj zemlji običaj je da biračka mjesta budu u osnovnim školama. U općini Novi Grad stanovništvo registrirano u pet od ukupno 155 biračkih mjesta ove općine glasalo je u Osnovnoj školi “Mustafa Busuladžić”.

Premda je Naša stranka u Kantonu Sarajevo osvojila 13,05% glasova, a u Novom Gradu s 12,69% osvojenih glasova bila drugoplasirana, u Dobroševićima 1, 2, 3, 4 i 5, izbornim jedinicama koje gravitiraju ovoj školi, prošla je više nego katastrofalno.

Među glasovima sabranim u Osnovnoj školi “Mustafa Busuladžić”, Naša stranka osvojila je samo njih 4%, odnosno 81 glas, od 2.012 važećih. Riječ je o školi čiji su naziv zastupnici ove stranke u Skupštini Kantona Sarajevo proglasili spornim inicirajući njegovu promjenu, s čime se nisu složile općinske vlasti, predstavnici lokalne zajednice u kojoj je škola izgrađena, kao ni rukovodstvo i nastavnici škole.

Ova škola, nazvana po ličnosti u vezi s kojom se pletu različite kontroverze, postala je posljednjih godina svojevrstan simbol i razdjelnica između dviju političkih struja u Kantonu Sarajevo, učvršćujući podjelu na desnu i lijevu političku stranu. S obzirom na buduće odnose u Skupštini Kantona, stvorene rezultatima izbora, očekuje se nastavak, a možda i konačni rasplet u vezi s njezinim nazivom, pri čemu treba imati na umu i ove rezultate.

Jer, na neki su način lokalni birači, glasajući s 40% za SDA, koja je podržala prijedlog lokalne zajednice o imenovanju škole po Mustafi Busuladžiću, dali svoje mišljenje i o Našoj stranci i o inicijativi za promjenu naziva.

Kada smo već kod opozicije, četiri novoformirane stranke – Nezavisni blok, Pokret demokratske akcije, Narod i pravda i Nezavisna bosanskohercegovačka lista – koje predvode bivši funkcioneri SDA – Senad Šepić, Mirsad Kukić, Elmedin Konaković i Ibrahim Hadžibajrić – osvojile su na državnoj razini više od 112.000 glasova, a na entitetskoj nešto manje od 110.000.

Međutim, na kantonalnom nivou broj glasača koji im je ukazao povjerenje doseže više od 127.000, a grupirani su mahom u tri kantona.

Od 40.000 glasača PDA za kantonalne skupštine, njih 92% je u Tuzlanskom kantonu; od 35.000 glasača NB-a, 56% ih je u Zeničko-dobojskom kantonu; od 32.000 glasača NiP-a, 92% ih je u Kantonu Sarajevo, a od 20.000 glasača NBL-a, 51% ih je u Kantonu Sarajevo, a 28% u Tuzlanskom kantonu.

Dodamo li ovim četirima strankama njima po karakteru sklonu A-SDA, koja je osvojila približno 38.000 glasova, od čega 55% u Unsko-sanskom kantonu, dobivamo čudnovati spoj lokalnih stranaka koje nastoje uspostaviti neki oblik partnerstva na višim nivoima vlasti.

No, da bi ta veza bila čvrsta i postojana, morala bi postojati i široka saradnja na lokalnom, kantonalnom nivou, a to je među ovim strankama moguće samo sporadično. One uglavnom ne mogu biti jedna drugoj podrška zato što u istim kantonima imaju zanemariv broj osvojenih mandata.

PROČITAJTE I...

“Vlada je i zakonska rješenja i amandmane jednoglasno podržala. Volio bih biti u prilici da vidim koje su to zamjerke, odnosno dodatni prijedlozi parlamenta, kako bismo mogli zajednički doći do usaglašenog teksta ovih dugo iščekivanih zakonskih rješenja. Nadam se da će se to vrlo brzo desiti jer ovi zakoni trebaju stupiti na snagu početkom obračunskog perioda ili eventualno s krajem polugodišta. Realni rok početka primjene ovih zakona sada može biti samo 1. juli 2020. godine. Na ovim zakonima radimo dugo vremena i zakoni su prošli redovnu parlamentarnu proceduru, koja je uključivala i javnu raspravu”

Početkom 2019. godine Egipat, Uprava kiparskih Grka, Grčka, Jordan, Izrael i Palestina sklopili su sporazum u Kairu o formiranju “Istočnog mediteranskog plinskog foruma” s ciljem uspostave regionalnog tržišta prirodnog gasa i izgradnje saradnje usredotočene na energiju. Sve te zemlje tretiraju Tursku kao da ona nema 1.577 kilometara obale Sredozemnog mora. Isto tako tretiraju Lebanon, a na vrh svega toga, Uprava kiparskih Grka tretira turske Kiprane kao nepostojeće i nevrijedne dijeljenja prirodnih resursa

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!