fbpx

NAŠA JE DUŽNOST DA I SADA STANEMO NA BRANIK DOMOVINE

Mi smo svjesni stanja u Bosni i odnosa koji vladaju. Znamo da su zbog opstrukcije neprijatelja Bosne institucionalne mogućnosti ograničene. Međutim, mora se naći načina da se veza dijaspore s domovinskim snagama ojača. U dijaspori je veliki potencijal, kako finansijski, tako i intelektualni. Mi u cijelom svijetu imamo intelektualaca raznih profila. Od ministara u vladama preko lokalnih službenika do vlasnika uspješnih kompanija. To je neprocjenjivo blago Bosne.

Rifet Halilović, predsjednik džemata Mainz, Njemačka

Danas, nakon 25 godina od okončanja Agresije, svjedoci smo jednog drugog vida rata protiv BiH. Iz dana u dan nastoje se oslabiti institucije države, pri čemu se ne biraju način i sredstva u tim nastojanjima. Posebno se u manjem entitetu pokušava život, i ono malo povratnika koji nisu napustili svoj vatan, otežati i time etničkom čišćenju dati jednu drugu dimenziju. Zapravo, pokušava se završiti ono što se nije uspjelo Agresijom. Bošnjaci, gdje god da se trenutno nalazili, ne smiju ostati nijemi i pasivni. Naša dužnost je da isto onako kako smo se suprotstavili daleko vojno nadmoćnijem agresoru devedesetih godina i sada stanemo na branik domovine. U tome svako ima svoju ulogu. Posebno dijaspora, jer je većina nas protjerana iz manjeg entiteta i naša uloga u odbrani domovine je od neprocjenjivog značaja. Znajući da nam se bliže izbori i da je to prilika da dijaspora bude na visini zadatka, koristim ovu priliku da apeliram na Bošnjake u dijaspori, kao i sve one koji vole BiH, da se angažiraju i ulože maksimalno truda da na ovim izborima pobijedimo tamo gdje pobijediti moramo. To je naš dug prema domovini, emanet šehida koji su svojom krvlju natopili Bosnu. To je dug prema našoj djeci. Uostalom, to nam je i vjerska obaveza. Ne može me niko uvjeriti da voli Bosnu a nema vremena i volje da se odazove pozivu na glasanje. Moj džemat stavlja sve svoje resurse na raspolaganju i bit ćemo, ako Bog da, servis svim ljudima kada su izbori u pitanju. Naš predsjednik rahmetli Izetbegović je nekada govorio: “Velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo.” Ja bih poručio: Velikim Bogom se kunemo da Bosnu ne damo!

Mi smo svjesni stanja u Bosni i odnosa koji vladaju. Znamo da su zbog opstrukcije neprijatelja Bosne institucionalne mogućnosti ograničene. Međutim, mora se naći načina da se veza dijaspore s domovinskim snagama ojača. U dijaspori je veliki potencijal, kako finansijski, tako i intelektualni. Mi u cijelom svijetu imamo intelektualaca raznih profila. Od ministara u vladama preko lokalnih službenika do vlasnika uspješnih kompanija. To je neprocjenjivo blago Bosne. Te ljude treba vezati za Bosnu. Ne smijemo zaboraviti činjenicu da smo mi zadnja generacija Bošnjaka koji su čvrsto vezani za domovinu. Nama treba sistem koji će nas uvezati. Trebaju nam projekti koji će nas okupljati. Za to se trebaju formirati timovi u Bosni koji bi nas redovno posjećivali i održavali vezu s nama. Vjerovatno bismo trebali početi s nekom bazom podataka i statistikom. Tada bismo vidjeli koliko smo jaki i kakav potencijal imamo. Za sada je, nažalost, jedino Islamska zajednica ta koja na neki način održava vezu s dijasporom. Organizirani kroz džemate, nastojimo očuvati svoj vjerski i kulturni identitet.
Ako uzmemo u obzir činjenicu da je vrlo mali procenat ljudi koji su aktivni u džematima, onda ćemo shvatiti da je ogromna većina onih za koje postoji opasnost asimilacije u društvo i okruženje u kojem žive. Neka ovo bude apel za odgovorne ljude u Bosni da se pozabave pitanjima i problemima dijaspore. Naša saradnja mora biti obostrana, intenzivnija i na različitim poljima.

PROČITAJTE I...

Kako je moguće da Milanović, koji je nekada javno, kao "pravog čovjeka" na "pravom mjestu", podržavao Željka Komšića u njegovoj drugoj po redu kandidaturi za člana Predsjedništva, danas otvoreno spori Komšićevu legitimnost i poručuje da su ga u stvari izabrali Bošnjaci!

Ako pogledamo rezultate izbora za Kantonalnu skupštinu 2018. godine, imali smo oko 2.500 glasova više, dakle, kada saberemo glasove koje su dobile te dvije koalicije. Naravno, rezultat će puno zavisiti i od izlaznosti birača, puno će zavisti i od broja registriranih u inostranstvu. Na izborima 2018. svi smo išli samostalno, ovaj put kroz ove dvije koalicije ćemo, nadam se, dobiti većinu u Gradskom vijeću. S druge strane, imamo značajna četiri politička subjekta s hrvatskim predznakom prijavljena za izbore, ovaj put ne izlaze u okviru HNS-a, te očekujemo zanimljivu političku borbu za glasove građana Mostara, u kojoj će, uvjeren sam, pobijediti Koalicija za Mostar 2020.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!