Najskuplji Kur’an na svijetu

Osvijetljeni monumentalni Kur'ani bili su specijalitet srednjeg i kasnijeg mamlučkog razdoblja i često su ih naručivali sultani kao zadužbine za te institucije, gdje mnogi još uvijek žive. To objašnjava zašto ima vrlo malo Kur'ana ove veličine u privatnim rukama.

Britanska aukcijska kuća “Christie’s” prodala je 2. maja rijetku kopiju časnog Kur’ana, koja datira iz egipatske mamlučke ere. Kopiju potpisuje Tanam Al-Najmi Al-Maliki Al-Ashrafi, iz egipatskog Mamluka, a datiran je u aprilu 1489. godine. Kada je ponuđena na aukciji, procijenjeno je da će knjiga biti prodata za iznos između 500 i 800 hiljada funti. Međutim, na kraju je časna knjiga prodata za 3.724,750 funti, ili 8.513.068,03 konvertibilnih maraka.

“Mamluci su bili iznimno bogati, grad Kairo je i danas živi spomenik velikodušnosti zadužbina najbogatijih plemića u tom razdoblju”, objavljeno je iz aukcijske kuće u službenom priopćenju. Pojašnjeno je i zašto je ova kopija časne knjige tako posebna. “Mamlučki Kur’ani ove veličine su iznimno rijetki. Zato dobivaju toliko pozornosti kada dođu na tržište”, kazao je William Robinson, šef odjela za islamsku umjetnost u aukcijskoj kući.

Prema njegovim riječima, postoje tri osnovna faktora koji ovaj monumentalni kraljevski Kur’an čine izvanrednim. Prvi leži u njegovom kraljevskom porijeklu. “Na posvećenom natpisu na dvostrukoj osvijetljenoj fronti znamo da je ovaj Kur’an napravljen za sultana Al-Malika al-Ashrafa Sayfa al-Dina Qaytbaya, koji je vladao od 1468. do 1496.”, navodi Robinson.

Za Robinsona je sultan Qaytbay iz Egipta bio posljednji veliki sultan iz razdoblja Mamluka (1250–1517). Njegova vladavina, na području koje obuhvata današnji Egipat, Jordan, Palestinu, Izrael i Siriju, kao i dijelove Arabije, svjedočila je posljednjem razdoblju stabilnosti Mamluka i izgradnji spektakularnih ustanova i zaklada širom regije, od Kaira do Meke.

Osvijetljeni monumentalni Kur’ani bili su specijalitet srednjeg i kasnijeg mamlučkog razdoblja i često su ih naručivali sultani kao zadužbine za te institucije, gdje mnogi još uvijek žive. To objašnjava zašto ima vrlo malo Kur’ana ove veličine u privatnim rukama.

Drugi faktor jeste veličina, dimenzija 68 puta 45,5 centimetara. “Mamlukov papir općenito je vrlo dobre kvalitete”, kaže on. “Iako je ovaj monumentalni Kur’an star više od 500 godina, njegove su stranice u izvrsnom stanju i zadržavaju svoju svijetlu, svježu, kremastu ​​boju.” Također, nema tragova dvaju najsmrtonosnijih pošasti drevnih knjiga islamskog svijeta: insekata i vlage.

Treći faktor koji čini ovaj Kur’an tako iznimnim jeste njegov scenarij. “Rijetko se može vidjeti nesh pismo na ovoj skali u takvom volumenu”, objašnjava stručnjak. U značajnim Kur’anima, kao što je ovaj, inače bi se očekivalo vidjeti muhaqqaq, skriptu s mnogo dužim, elegantnim vertikalama. “Ipak, na ovoj ljestvici”, kaže Robinson, “veliki nash je predivno čitljiv.” Nash u ovom svesku ima tijek, snagu i individualnost. “Pisar se ovdje igra s oblikom i dopušta sebi malo slobode”, zaključio je Robinson.

PROČITAJTE I...

U operaciji “Ratweek – Nedelja pacova” cilj napada u Sarajevu bila je pretovarna željeznička stanica “Alipašin most”, važno željezničko čvorište, pri čemu je 8. septembra 1944. godine stradao logor s mnogim njegovim žiteljima, najvećim dijelom bošnjačkim izbjeglicama iz istočne Bosne. Broj ukopanih u zajedničkoj grobnici bio je približno 200, dok se za 66 navodi da su izgorjeli, kao i da je jedan broj ljudi raznesen u eksploziji

Sva ta fantastična lutanja pojedinih intelektualaca ne bi bila toliko problematična da ne nanose štetu Bošnjacima, i to prije svega jer se promoviraju s bošnjačkih pozicija, od osoba koje se već decenijama kreću u institucijama tipa Vijeća Kongresa Bošnjačkih intelektualaca ili Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”. Svako ima pravo na svoje zablude, ali je krajnje skandalozno kad ih pokušava legitimizirati s pozicije autoriteta koji je tu gdje jeste upravo zato da bi spriječio takve zablude.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!