Nagrada za (samo)obespravljivanje u Jajcu

Sve je ovo simptomatičnije time što su upravo iz OSCE-a ovih dana ustali da se bune protiv ukidanja neustavnog naziva BHS za nastavni predmet na kojem uglavnom bošnjačka djeca u Kantonu Sarajevo uče svoj maternji bosanski jezik.

Piše: Mustafa DRNIŠLIĆ

 

Kako u praksi izgleda zloupotrebe djece da bi se zamjenom teza izvršila brutalna diskriminacija jednog naroda, pa zatim još i pokazala u pozitivnom svjetlu, vidjeli smo na primjeru slučaja “Jajce”.

Nakon što je dio međunarodne zajednice i njenih NVO-klijenata pravo Bošnjaka na obrazovanje na vlastitom jeziku predstavio kao “razdvajanje djece”, te nakon toga proveo medijsku kampanju kojom je uspio spriječiti osnivanje škole koja bi radila po NPP na bosanskom jeziku, odlučio se prvo novčano (50.000 KM), a zatim i svečano, nagradom “Max van der Stoel”, nagraditi instrumentaliziranu djecu koja su navedena da sama sebe diskriminiraju.

Ovo je vrlo opasan presedan kojim se šalje poruka da će oni među Bošnjacima koji svojevoljno odustanu od svojih Ustavom zagarantiranih prava biti prihvaćeni, pohvaljeni, ali i novčano nagrađeni, dok će oni koji budu na njima insistirali dobiti etiketu problematičnih nacionalista.

Iz organizacija poput OSCE to čak niti ne kriju, poručujući da su ovakve vrste nagrada “investicija koju bi međunarodna zajednica trebalo da uloži u nove naraštaje”.

Naravno, nije potrebno ni spominjati da se ovu brutalnu diskriminaciju pokušalo predstaviti kao “pomirenje”, iako je krajnji rezultat cijele priče taj da su bošnjačka djeca nastavila ići u školu koja radi po hrvatskom NPP u kojoj im se i dalje nacionalna grupa predmeta predaje na hrvatskom jeziku i u kojoj je većina udžbenika na hrvatskom jeziku.

Sve je ovo simptomatičnije time što su upravo iz OSCE-a ovih dana ustali da se bune protiv ukidanja neustavnog naziva BHS za nastavni predmet na kojem uglavnom bošnjačka djeca u Kantonu Sarajevo uče svoj maternji bosanski jezik.

PROČITAJTE I...

Činjenica je da su Bošnjaci i Albanci prevagnuli u korist nezavisnosti Crne Gore tokom referenduma o nezavisnosti održanog 2006. godine. Crnogorske vlasti, kažu naši sagovornici, i danas pamte taj potez i zalaganje muslimana za nezavisnost svoje zemlje, te je to jedan od glavnih razloga zašto muslimani u Crnoj Gori imaju veoma dobar odnos s vlastima, koje u velikoj mjeri podržavaju aktivnosti ove vjerske zajednice

Poštivati zaštićene vrijednosti u islamu, život, vjeru, slobodu, imetak, porodicu i čast, svakom muslimanu, pa i onome koji nosi vojničku uniformu, stroga je obaveza. Ljudski život Božiji je dar. Oduzeti ga nekome ili ga skrnaviti na bilo koji način, bez prijeke potrebe i nužde, u granicama propisanog i dozvoljenog, znači uzimati Božije prerogative u svoje ruke i urušavati savršeno Božije djelo. U tom smislu, svako djelovanje usmjereno protiv ovih vrijednosti je zabranjeno, a postojanje određenih sistema njihove zaštite nužno

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!