fbpx

Nagrada za izvrsnost britanskog časopisa The Muslim News nazvana po Aliji Izetbegoviću!

Najveći muslimanski časopis The Muslim News koji izlazi u Velikoj Britaniji, od 2001. godine dodjeljuje godišnju ‘Nagradu Alija Izetbegović za pozitivno građansko djelovanje’ (“Alija Izetbegović Award for Good Citizenship“) osobama koje su pokazale hrabrost i odlučnost u promicanju prava drugih.

U obrazloženju nagrade stoji:

“Alija Izetbegović je jedan od najvećih državnika i muslimanskih mislilaca našeg vremena, koji simbolizira borbu i dostojanstvo Bosne i Hercegovine. Tokom svog života, Alija Izetbegović je, rječju i djelom, demonstrirao izrazitu hrabrost i izuzetnu suosjećajnost u osiguravanju prava muslimana da vode smislen i miran život. Nagrada za pozitivno građansko djelovanje nazvana je po Aliji Izetbegoviću zbog njegovog inspirativnog duha: pozitivno građansko djelovanje podrazumijeva borbu za vlastita prava, ali i prava drugih – ta borba mora biti principijelna i istrajna.”

Osim u ovoj kategoriji, The Muslim News dodjeljuje nagrade za izvrsnost u još 14 kategorija: umjetnost, odnosi u zajednici, kreativnost u islamskoj misli, sport, promicanje muslimanskih pitanja, nauka i tehnologija, mediji, zdravstvo, dječija nagrada, omladinska nagrada, obrazovanje, poduzetništvo, razvoj zajednice i promoviranje razumijevanja između globalnih kultura i vjera.
Dobitnici priznanja dolaze iz različitih društvenih krugova i profesija, a nagrade uručuju istaknute ličnosti iz svih sfera političkog i društvenog života, poput premijera, ministara, gradonačelnika i zvaničnika važnih britanskih institucija.

Izvor: FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

PROČITAJTE I...

Bošnjaci muslimani kao da još uvijek ne shvataju da se u džennet ne može ući s partijskim knjižicama i da neko s naše desne i lijeve strane zapisuje naša djela. Dezinformacija je očito uzela danak. Atomiziramo se, dezintegriramo se. Međutim, barem što se Bošnjaka vjernika tiče, imperativ Knjige nas upućuje da se nada ne smije gubiti, da je ravnodušnost pokuđena osobina.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • Kuljavi Dzibo 03.07.2020.

    Mali jugobalija mrzi Aliju Izetbegovica iako ga cijeli svijet postuje. Mali jugobalija se boji da ce mu braca vlasi ‘uhatoriti’ ako i kaze nesto pozitivno o Aliji.

    Odgovori

Podržite nas na Facebooku!