fbpx

Dva lica Libana

Inflacija cijene roba podigla se za 25 % i prisilila novoimenovanu Izvršnu upravu da zatraži pomoć od nekoliko zemalja kako bi osigurali potrebne devize kojima će subvencionirati uvoz pšenice, lijekova, mlijeka u prahu i goriva.

 

“Korumpirani lopovi, opljačkali ste nam budućnost”, viče maskirani mladić među stotinu demonstranata koji su svoj bijes odavno iskalili u osiromašenom dijelu Tarika al-Yadida, u predgrađu Bejruta. Liječnici volonteri evakuiraju ranjene, a ista se slika ponavlja u cijeloj zemlji od prošlog oktobra, otkad je stotine hiljada Libanaca na ulicama zatražilo ostavke svih članova vlade.

Demonstriraju zbog elite koja je prije tri desetljeća preuzela vlast i optužuju je za pljačku državnih blagajni. Libanon akumulira jedan od najvećih javnih dugova na svijetu, a zemlja je jedna od najkorumpiranijih država svijeta.

Ime maskiranog mladića koji viče protiv korupcije jeste Abdullah Jarah. S 20 godina otjelovio je onu generaciju rođenu nakon građanskog rata (1975–1990) koja sada vodi demonstracije i želi promijeniti način na koji elita rukovodi zemljom. Prije šest mjeseci Jarah je morala odustati od studija računara jer nije mogla platiti koledž. U zemlji u kojoj su obrazovanje i zdravstvo usluge gotovo isključivo u rukama privatnog sektora sve više i više mladih ljudi napušta škole, a porodice su bez zdravstvenog osiguranja.

“Prije dva mjeseca smanjena mi je plaća s dva na milion libanonskih funti (LBP), što je smanjenje s 1.200 na 600 eura”, kaže njena majka Igtimad, službenica državne telefonske firme “Ogero”. Plaća 360 eura mjesečni najam stana. “Hvala Bogu pa smo zdravi, ako se nešto dogodi, ostavit će nas da umremo na vratima bolnice”, ogorčena je. Hiljade mladih Libanaca spas vidi u emigriranju. Oni s univerzitetskim diplomama i dvostrukim pasošima ili dobrim vezama za dobivanje vize već su napustili Libanon. Ostali svoju frustraciju oslobađaju kamenovanjem.

Bankarski subjekti uveli su neformalne mjere kontrole kapitala. Svaki dan kupci čekaju u redovima na vratima banke Audi, gdje mogu povući samo 600 dolara mjesečno s računa. Cvjeta ilegalna trgovina devizama, a pripadnici “Hezbollaha” tvrde da vreće nabijene dolarima stižu iz Teherana kako bi im bile isplaćene plaće.

Inflacija cijene roba podigla se za 25 % i prisilila novoimenovanu Izvršnu upravu da zatraži pomoć od nekoliko zemalja kako bi osigurali potrebne devize kojima će subvencionirati uvoz pšenice, lijekova, mlijeka u prahu i goriva.

Libanonska srednja klasa na putu je da nestane. S druge strane, najbogatija klasa pokušava zaštititi svoje bogatstvo prije nego što devalvacija postane učinkovita i izgube trećinu bankovnih depozita. To čine trošeći koliko mogu i banke im to dopuštaju. Podružnica “Rolexa” u Bejrutu otvorena je u augustu. “Najjeftiniji sat košta 6.000 dolara, a neki predmeti za kolekciju prelaze 20.000”, kaže jedan zaposlenik.

Automobili, zlato i dijamanti ostali su luksuzni proizvodi u koje ulažu, kao i u nekretnine, čija je prodaja naglo skočila. Finansijska špekulacija pogoduje onima koji imaju gotovinu u dolarima. Zbog toga su skijaške staze i VIP klubovi u zemlji prepuni.

U prvom mjesecu protesta banke su bile zatvorene za javnost tri sedmice, a šačica dioničara prebacila je 2,3 milijarde dolara u Švicarsku. Dopustio im je to direktor Središnje banke Riad Salame. On je na vlasti skoro tri desetljeća. Stoga, nije čudno da su banke i bankomati postali meta demonstranata. Njima se pridružuju mladi suniti koji stižu sa sjevera, iz osiromašenog Tripolija, ili s juga, iz rubnog šiitskog predgrađa Dahije.

U potpunom beznađu suočavaju se sa suzavcem policije jer više nemaju što izgubiti. U Libanonu živi 400.000 palestinskih izbjeglica i 1,5 miliona Sirijaca, što je jednako trećini libanonskog stanovništva. Budući da će susjedna zemlja uskoro ući u desetu godinu rata, 75 % sirijskih izbjeglica u Libanonu živi ispod granice siromaštva, a kriza prijeti da ih još više gurne u ponor, a pomoć UN-a za Sirijce i Palestince ovih je dana prepolovljena.

PROČITAJTE I...

Za neke je prekasno čak i kada se uspiju dokopati kopna. Posljednjih dana mnogi spašeni umiru zbog lošeg zdravstvenog stanja, dok je većina spašenih s krijumčarskih brodova i dalje u teškom stanju.

Presuđeni ratni zločinac Dario Kordić diplomirao je u Zagrebu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. „Čestitamo našem Dariju koji je danas obranio svoj diplomski rad i postao magistar teologije!“, napisali su na Facebook stranici „Hrvatska zvona“. Prije nego je postao magistar teologije Dario Kordić je, među ostalim, po zanimanju bio ratni zločinac. Naime, zbog političke odgovornosti koju je imao u vrijeme pokolja u Ahmićima i bošnjačko-hrvatskog sukoba u dolini Lašve, Kordić je osuđen na 25 godina zatvora za sljedeća kaznena djela: 1) Protupravni napad na civile; protupravni napad na civilne objekte; bezobzirno razaranje koje nije opravdano vojnom nuždom; pljačkanje javne ili privatne imovine; uništavanje ili hotimično oštećivanje vjerskih ili obrazovnih ustanova (kršenja zakona ili običaja ratovanja), 2) Hotimično lišavanje života; nečovječno postupanje; protupravno zatvaranje civila (teška kršenja Ženevskih konvencija) 3) Progoni na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi; ubojstvo; nehumana djela; zatvaranje (zločin protiv čovječnosti). Nakon što je odslužio dvije trećine svoje kazne, Dario Kordić je pušten iz zatvora 2014. godine.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!