fbpx

Muzej istočne Bosne: Prikuplja se materijal iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995

“Krajnji cilj ovog projekta jeste čuvanje od zaborava ovog dijela savremene istorije BiH, njena prezentacija i afirmacija, te ukazivanje na društvenu opasnost od pojave fašizma. Muzej će uzeti u obzir sve prijedloge i sugestije za koje se bude smatralo da bi bili neophodni u očuvanju i promovisanju ovog perioda bh istorije“, zaključuju iz muzeja.

 

Muzej istočne Bosne Tuzla je prije dvije godine započeo projekat prikupljanja muzejskog materijala i istovremeno stvaranje uslova s ciljem formiranja i prezentacije muzejske zbirke za period odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995, prenosi Anadolu Agency (AA).

“S obzirom da je prošlo više od 25 godina od završetka rata i evidentirano je više slučajeva nepovratnog gubitka određene građe i predmeta kao i sama činjenica da dolazi do njihove deteoracije kroz neprikladno skladištenje na duži vremenski period, ističemo da je od ključnog historijskog značaja prikupljanje artefakata koji svjedoče o pomenutom istorijskom periodu Bosne i Hercegovine, Tuzlanskog kantona i grada Tuzle. Prikupljeni materijal će biti stručno muzeološki obrađen i prezentovan javnosti. Za ostvarenje navedenih ciljeva neophodna je podrška i pomoć javnosti čiji je interes njegovanje sjećanja i očuvanje tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995“, navode iz Muzeja istočne Bosne.

Dodaju da muzejski značajan materijal za period odbrambeno-oslobodilačkog rata uključuje: dokumente (lični dokumenti, naredbe, ukazi, pozivi, propusnice, bilteni…); fotografije, video zapisi i novinarski članci; lični predmeti boraca (uniforme, naoružanje…); lični predmeti civila (odjeća, aksesoari, igračke, pribor za jelo…); improvizovani predmeti (medicinska pomagala, alati, oruđa…); zastave i amblemi.

Ističe se da navedeni materijal treba da svjedoči o formiranju i ulozi: Teritorijalne odbrane Tuzle i drugih opština TK; rezervnog sastava milicije; Patriotske lige; tuzlanskih brigada i drugih brigada sa područja TK; Drugog korpusa; Zlatnih ljiljana; narodnih heroja; kulturnih i društvenih aspekata; dolasku i prihvatanju izbjeglica; civilnih aspekata u ratu; inovativnih i praktičnih riješenja; svega što odražava razne životne aspekte tog perioda.

“Krajnji cilj ovog projekta jeste čuvanje od zaborava ovog dijela savremene istorije BiH, njena prezentacija i afirmacija, te ukazivanje na društvenu opasnost od pojave fašizma. Muzej će uzeti u obzir sve prijedloge i sugestije za koje se bude smatralo da bi bili neophodni u očuvanju i promovisanju ovog perioda bh istorije“, zaključuju iz muzeja.

Muzej istočne Bosne može se kontaktirati putem elektronske pošte na adresu [email protected], preko društvenih mreža ili telefonom.

PROČITAJTE I...

Neki se bave citatima Izetbegovića, a Zoran Milanović izjavljuje da je Bosna i Hercegovina poput juge 45. Hrvati neukusno lažu ovih dana, krenuli su od Željka Komšića i pozicije člana Predsjedništva, a završili na tvrdnjama da nemaju nikakva prava u Bosni i Hercegovini, da nestaju intervencijom Bošnjaka i slične neistine. Bestidnici, pa neka samo nabroje svoje pozicije koje zauzimaju na federalnom i državnom nivou.

Ono što je jasno i što se može slobodno zaključiti jeste da je lista Prve stranke za Skupštinu opštine Srebrenica samo paravan za prodaju mjesta u biračkim odborima. S obzirom na to da Prva stranka nema općinski odbor u Srebrenici, da su na listi tri osobe srpske nacionalnosti (nepoznate osobe, i vrlo je izvjesno da su nastanjene u Srbiji), prodaja mjesta u biračkim odborima planirana je ranije, što samo pokazuje o kakvom diletantu se radi kada je u pitanju predsjednik Prve stranke

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!