fbpx

Muzej “Alija Izetbegović“ za djecu oboljelu od raka

Od sredstava koja budu sakupljena na donatorskoj izložbi kupiti knjige za biblioteku u Roditeljskoj kući, kako bi kroz kreativne radionice i čitanje djeci bajki pokušali da barem na trenutak zaborave na ono kroz šta prolaze

U sarajevskoj Vijećnici je otvorena donatorska izložba umjetničkih djela Međunarodne likovne kolonije “Moj bijeg u slobodu“. Izložbu su organizovali Javna ustanova Muzej “Alije Izetbegovića“ u saradnji sa Gradskom upravom Sarajevo, a sva sredstva od prodatih djela biće donirana Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka“, javlja Anadolu Agency (AA).

“U okviru ove izložbe možete vidjeti 40 djela iz fundusa Muzeja ‘Alija Izetbegović’, koja su nastala u rasponu od sedam godina, od 2013. do 2019. godine, u okviru Međunarodne likovne kolonije ‘Moj bijeg u slobodu’, koja se svake godine tradicionalno odvija u Počitelju“, kazala je Nađa Berberović-Dizdarević, direktorica Muzeja “Alija Izetbegović“ i dodala da se likovna kolonija održava u saradnji sa Udruženjem likovnih umjetnika BiH.

Istakla je da su sva izložena djela na prodaju, te da se cijene kreću od 1.000 do 15.000 konvertibilnih maraka (KM), te napomenula da se među djelima nalaze radovi nekih eminentnih bosanskohercegovačkih, ali i stranih umjetnika.

“Izložba će biti otvorena do kraja decembra u Vijećnici. Slobodan je ulaz, svi zainteresirani mogu doći i pogledati djela, mogu ih rezervisati i na taj način da doprinesu radu ove humanitarne organizacije“, rekla je Berberović-Dizdarević.

Fikret Kubat, direktor Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka“ izrazio je zahvalnost Muzeju “Alije Izetbegovića“ i Gradskoj upravi Sarajeva na organizaciji donatorske izložbe.

“Roditeljska kuća i udruženje, ono što rade je postalo prepoznatljivo od šire javnosti, tako da podrška dolazi sa svih strana. To nekako ohrabruje da, ipak, imamo humanosti i empatije, posebno za ovu kategoriju djece, koja se suočavaju sa najtežim oboljenjima i ostaju najduže u bolnici. Vrlo je važno znati da je podrška i njima i njihovim roditeljima važna. Nekada roditeljima više, nego dječici. Pošto su oni u bolnici jako dugo i uskraćeni su za djetinjstvo, koje druga djeca imaju, za kretivnosti, za obrazovanje, tako da mu pokušavamo da toj djeci sistemski pomognemo. Da dobiju cjelokupnu, trajnu, aktivnu podršku tokom liječenja i nakon liječenja“, pojasnio je Kubat.

Kubat je istakao da će od sredstava koja budu sakupljena na donatorskoj izložbi kupiti knjige za biblioteku u Roditeljskoj kući, kako bi kroz kreativne radionice i čitanje djeci bajki pokušali da barem na trenutak zaborave na ono kroz šta prolaze.

Otvorenju donatorske izložbe u Vijećnici prisustvovao je i Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

PROČITAJTE I...

Povodom 30. godišnjice osnivanja Stranke demokratske akcije JU Muzej „Alija Izetbegović“ ekskluzivno predstavlja online izložbu na 33 vizuala o osnivanju „stranke građana i naroda muslimanskog kulturno-povijesnog kruga“ s demokratijom kao jednom od najvažnijih odrednica. Dvadeset i šestog maja 1990. godine u svečanoj sali hotela "Holiday Inn" održana je Osnivačka skupština SDA, prve demokratske stranke građanske inicijative u Bosni i Hercegovini, čime je ozvaničen početak djelovanja ove političke stranke, nakon 45 godina jednopartijskog sistema u Jugoslaviji. Inicijativni odbor za osnivanje SDA je činilo 40 intelektualaca, umjetnika i poduzetnika iz Sarajeva, Zagreba, Mostara, Ljubljane i Banje Luke, a za prvog predsjednika stranke je izabran Alija Izetbegović.

Željko Mejakić, koji je kao rukovodilac obezbjeđenja koncentracijskog logora Omarska osuđen na 21 godinu zatvora za zločin protiv čovječnosti na području Prijedora, bit će uvjetno otpušten iz zatvora 25. januara 2019. godine, nakon što je rješenje o uvjetnom otpustu donijelo Ministarstvo pravde BiH. Radi se o “prvom čovjeku” najbrutalnijeg logora u bivšoj Jugoslaviji. Čovjeku koji je učestvovao u zločinima, a nije sankcionirao druge zločince iz ovog logora. Povodom Mejakićevog otpusta, Stav objavljuje skraćenu verziju naučnog rada historičara Jasmina Medića o postojanju ovog logora i zločinima u njemu. Naslov rada inspiriran je riječima Mehmeda Alića, svjedoka Tribunala u Hagu

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!