fbpx

“Muslimanska braća”, hapšenje Ezata

Ezat je jedan od istaknutih članova “Muslimanske braće” suđenih u odsustvu od 2013. godine. Osuđen je dva puta na smrtnu kaznu i dva puta na doživotni zatvor. Međutim, prema egipatskom zakonu, Ezatu bi se trebalo suditi ponovo sada kada je uhapšen.

 

Egipatske vlasti uhapsile su vođu pokreta “Muslimanska braća” Mahmuda Ezata tokom racije izvršene u istočnom Kairu. Hvatanje Ezata, koji je nestao prije sedam godina, predstavlja težak udarac bratstvu koje se u Egiptu smatra terorističkom organizacijom i predstavlja najznačajnije hapšenje nekog visokog člana te organizacije u posljednjih nekoliko godina.

Ezat (76) je preuzeo vođenje “Muslimanske braće” u augustu 2013. Njegov uspon kao privremenog vođe uslijedio je nakon što je tadašnji vrhovni vođa pokreta Mohamed Badie uhapšen nakon puča koji je izvršen mjesec dana ranije od strane aktuelnog predsjednika Abdela Fataha al-Sisija protiv prvog građanskog i demokratski izabranog predsjednika zemlje, također člana bratstva Mohameda Morsija. Od tada nije bilo poznato je li Ezat ostao u Egiptu ili je pobjegao u inostranstvo.

Ezat se nalazio u stanu koji je koristio kao skrovište u bogatom kvartu grada Novog Kaira, istočno od egipatske prijestolnice. Optužuje ga se da stoji iza nekih od teških napada, uključujući atentat iz 2015. godine na bivšeg glavnog tužitelja Hišama Barakata. Uz to, Ezatu se pripisuje uspostavljanje “oružanog krila” bratstva, iako se ne precizira na koju se to skupinu odnosi.

Egipatske vlasti tvrde da se Ezatu pripisuje upravljanje fondovima organizacije i nadzor nad skupinama “elektroničkih brigada”, za koje smatra da su odgovorni za širenje glasina i lažnih vijesti. Tokom racije je policija zaplijenila nekoliko laptopa i mobitela koji su korišteni za sigurnu komunikaciju s članovima bratstva unutar i izvan zemlje.

Ezat je jedan od istaknutih članova “Muslimanske braće” suđenih u odsustvu od 2013. godine. Osuđen je dva puta na smrtnu kaznu i dva puta na doživotni zatvor. Međutim, prema egipatskom zakonu, Ezatu bi se trebalo suditi ponovo sada kada je uhapšen.

Od 2013. godine, stotine zatvorenika umrlo je u prenapučenim i prljavim zatvorima u Egiptu, dokumentirale su organizacije za ljudska prava. Među tim umrlima su i ugledni članovi bratstva, poput Morsija, koji je umro 2019, zatim Mahdija Akefa, bivšeg vrhovnog vođe pokreta koji je umro 2017. godine, i Esaama al‑Eriana, koji je umro 2013. godine. Hiljade njih još se uvijek nalaze u zatvorima u uvjetima koje organizacije za ljudska prava smatraju sramotnim.

Sljedeći članak

Napasti Bošnjake

PROČITAJTE I...

Provodi se institucionalni teror manjine nad većinom, zloupotrebljava se institut vitalnog interesa, kontinuirana je blokada imenovanja sudaca, a vlada potpuna kontrola tužilaštva od osovine SNSD-HDZ, dok najbrojniji narod nema svoje zastupnike u vrhu tužilaštva i pravosuđa. Ugrožena je država i njezin najbrojniji narod, pretvoren u taoca politika koje navodno prezentiraju interese druga dva. Bosna i Hercegovina zanemarila je svoje prijatelje i saveznike, neke je čak i pod diktatima odbacila. Vrijeme je da ih vrati i da stječe nove. To se može samo ustrajnim, sistematskim i istinitim prezentiranjem stvarnosti provedbe Dejtonskog sporazuma, od individualnih kontakata do državne razine, gdje god je to moguće (da ne nailazi na blokade srpsko-hrvatskog protubosanskog savezništva)

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!