fbpx

Muslimani Italije u molitvi i postu za ‘našu voljenu Italiju’

Sve islamske zajednice u Italiji su 12. marta ove godine molile i postile da Bog zaštiti "našu voljenu Italiju" od infekcije COVID-19.

Nakon što su papa Franjo i kardinal Angelo De Donatis pozvali katolike da 11. marta mole i poste za cijelu Italiju, tom pozivu priključile su se i muslimanske zajednice u Italiji.

Kako prenosi portal “Fratellanza umana”, ovo su vrlo teška vremena, koronavirus stvara štetu sa svake tačke gledišta, mnogi su zaraženi, a talijanska se Vlada svim silama bori kako bi spriječila njegovo širenje.

S ekonomskog gledišta nepoznat je broj ljudi koji ne prima prihode, a u nekim slučajevima oni su vrlo umanjeni, ako ne i izostavljeni.

Turizam se drastično urušio, socijalna šteta nastala proširenjem crvene zone na cijeli talijanski poluotok potpuno je promijenila način života Talijana, naravno i onih muslimanske vjere – navodi se.

Islamske zajednice u Italiji, kako prenosi KTA BiH, ranije su otkazale sve molitve petkom i suspendirale muslimane od obavljanja hodočašća umre.

– No, “svi muslimani, bez iznimke, pozvani su preko medija pratiti molitve i moliti od Boga milost da nas oslobodi od ovog virusa i da obnovi našu naciju” – prenosi “Fratellanza umana”.

 

PROČITAJTE I...

I nije samo problem u ponašanju Srbije, koja s vlastitog teritorija migrante usmjerava ka Bosni i Hercegovini; Hrvatske, koja provodi ilegalni “pushback” migranata u Bosnu i Hercegovinu, čak i onda kada nisu ušli u Hrvatsku iz naše države; ili u vlastima manjeg bh. entiteta, koje organizirano i pod policijskom pratnjom provode migratne do međuentitetske linije s Federacijom BiH, tj. s Unsko-sanskim kantonom.

Fakat da se praksa i narativ HDP zvaničnika veoma razlikuje od mrtvog slova na silovanom papiru, tursko pravosuđe procesuiralo je pojedince ako i kada učine (veliku) povredu krivičnog zakona. Tako je došlo do paradoksa – u Turskom parlamentu od 2014. sjede članovi partije koji slušaju i provode naredbe terorista koji se kriju po pećinama sjevernog Iraka i dijele s njima ideje o rastakanju Turske. Rijetke su zemlje tolike (političke) tolerancije i korektnosti

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!