fbpx

Muslimani Italije u molitvi i postu za ‘našu voljenu Italiju’

Sve islamske zajednice u Italiji su 12. marta ove godine molile i postile da Bog zaštiti "našu voljenu Italiju" od infekcije COVID-19.

Nakon što su papa Franjo i kardinal Angelo De Donatis pozvali katolike da 11. marta mole i poste za cijelu Italiju, tom pozivu priključile su se i muslimanske zajednice u Italiji.

Kako prenosi portal “Fratellanza umana”, ovo su vrlo teška vremena, koronavirus stvara štetu sa svake tačke gledišta, mnogi su zaraženi, a talijanska se Vlada svim silama bori kako bi spriječila njegovo širenje.

S ekonomskog gledišta nepoznat je broj ljudi koji ne prima prihode, a u nekim slučajevima oni su vrlo umanjeni, ako ne i izostavljeni.

Turizam se drastično urušio, socijalna šteta nastala proširenjem crvene zone na cijeli talijanski poluotok potpuno je promijenila način života Talijana, naravno i onih muslimanske vjere – navodi se.

Islamske zajednice u Italiji, kako prenosi KTA BiH, ranije su otkazale sve molitve petkom i suspendirale muslimane od obavljanja hodočašća umre.

– No, “svi muslimani, bez iznimke, pozvani su preko medija pratiti molitve i moliti od Boga milost da nas oslobodi od ovog virusa i da obnovi našu naciju” – prenosi “Fratellanza umana”.

 

PROČITAJTE I...

Judeoespanol se u Bosni govorio nekoliko stoljeća. U Sarajevu se taj jezik naročito mnogo koristio od 1880. pa do početka Drugog svjetskog rata. Do rata svaki pet stanovnik grada govorio je ovi jezikom. Nažalost, kako su Jevreji nestajali u holokaustu, tako je i judeoespanol nestao iz Bosne. Poslije Drugog svjetskog rata ostalo je malo Jevreja koji su govorili španjolski, a koristili su ga samo u međusobnoj komunikaciji.

Pisac Roberto Saviano, autor Gomore koji živi pod zaštitom policije zbog prijetnji napuljske mafije, sjeća se da je posljednja velika epidemija u Italiji imala epicentar baš u Napulju. Bilo je to 1884. i izbila je kolera koja je ubila više od polovice stanovnika. Velike svote novca plaćene su za čišćenje koje je otišlo izravno u džepove Camorre, kaže pisac.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!