fbpx

MUP Republike Turske donirao SIPA-i policijske uniforme

Koc je nakon sastanka kazao novinaru AA kako je najbolji pokazatelj odnosa između Turske i BiH zapravo pristup i politika Turske u kontekstu stabilnosti i integriteta BiH.

 

U službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u četvrtak je izvršena zvanična primopredaja donacije Ministarstva unutrašnih poslova Turske SIPA-i, javlja Anadolu Agency (AA).

Donaciju čini policijska oprema, odnosno taktičke uniforme koje će koristiti policijski službenici SIPA-e. Svečanosti primopredaje u SIPA-i prisustvovao je ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc, a donaciju je formalno preuzeo zamjenik direktora SIPA-e Đuro Knežević.

Nakon primopredaje održan je i sastanak Kneževića i ambasadora Koca. Zamjenik direktora SIPA-e istakao je kako je jačanje materijalno-tehničkih i kadrovskih kapciteta SIPA-e jedan od njegovih prioriteta, zbog čega ga posebno raduje donacija MUP-a Turske. Zahvalio je MUP-u Turske naglasivši da će donirana oprema biti raspoređena u skladu s potrebama SIPA-e.

Ambasador Koc je tokom sastanka kazao kako ambasada Republike Turske u BiH stoji na raspolaganju SIPA-i za svaki vid pomoći, kako bi se što efikasnije suprotstavila svim sigurnosnim izazvima današnjice te da je SIPA ozbiljan partner u borbi protiv najsložnijih oblika kriminala.

Koc je nakon sastanka kazao novinaru AA kako je najbolji pokazatelj odnosa između Turske i BiH zapravo pristup i politika Turske u kontekstu stabilnosti i integriteta BiH.

“Jedna od oblasti saradnje svakako je sigurnost i saradnja na tom polju. Saradnja i sastanci predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova Turske i Ministarstva sigurnosti BiH se nastavljaju. Danas smo imali i svečanu predaju uniformi SIPA-i koje su stigle iz Turske. Našoj strani je ranije upućen zahtjev u vezi pomoći SIPA-i i naše ministarstvo je na to pozitivno odgovorilo”, kazao je Koc, dodajući kako je vrlo značajna prisutnost jedne ovakve saradnje i solidarnosti u vremenu pandemije koronavirusa.

Koc je dodao kako je tokom sastanka s Kneževićem potvrđeno kako će ovakav vid saradnje biti nastavljen, od edukacije osoblja do borbe protiv terorizma.

PROČITAJTE I...

Pašovićeva jednačina sugerira da je kultura = ON, a da je nacionalno = vjersko, i obrnuto. Pritom mu je sve što u kulturi proizvedu nacionalna društva i vjerske zajednice nešto nazadno, folklorno, prevaziđeno. Oboje su mu nešto što bi rado protjerao iz društva. Naime, Pašović i njegovi intimusi graknuli su još 2015. godine, kada su od Federalnog ministarstva kulture smanjene bolesno visoke dotacije za festivale poput MESS-a. Tada su tvrdili da se ukida internacionalna kultura, a subvencionira folklor. Ipak, ostaje posve nejasno kako uopće može postojati internacionalno ako nije utemeljeno na nacionalnom? Pa nije li internacionalna kultura upravo plodonosna i izlječujuća komunikacija između nacionalnih kultura? Uzalud je ovakva pitanja postavljati Pašoviću i njegovoj toploj režiserskoj braći jer je njima vrhunac umjetnosti kada djevojka koja glumi muslimanku iz svoje vagine na pozornici izvadi zastavu Bosne i Hercegovine

Da li je potrebno i spominjati da je Mazalica aktivno litijašio po Crnoj Gori, “branio” tamošnje srpske “svetinje”, borio se junački protiv “milogoraca” te, po vlastitim riječima, “osjećao nacionalni romantizam”.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!