fbpx

Mostar: Nakon rušenja Starog 1993. godine, most Kamenica značio je život

- Uoči tužne godišnjice rušenja Starog mosta, 9. novembra 1993, podsjećanje na most Kamenica, čiji ostaci postoje i danas, a odavno se među Mostarcima spominje mogućnost njegove obnove

 

 

Ljeto ratne 1992. godine Mostar je dočekao samo sa jednim mostom. Bio je to čuveni Stari most, koji je godinu i po kasnije, 9. novembra 1993, srušen granatama ispaljenim sa položaja Hrvatskog vijeća obrane.

U zimu 1992. Mostarci su došli na ideju da grade most Kamenica koji bi između tada srušenih Lučkog i Mosta Hasana Brkića, spojio naselja Luka i Donja Mahala. Most je u promet pušten u proljeće 1993, dva mjeseca prije početka napada HVO-a na lijevu obalu Mostara.

Činila su ga četiri betonska pilona, spojena čvrstim sajlama, a kompletan dojam upotpunjavala je drvena podloga za gazišta. U vremenu nakon rušenja Starog, most Kamenica je za izolovano stanovništvo Donje Mahale bila životno važna.

Most je izgrađen u blizini porodične kuće Azera Peze, koji je i sam dao značajan doprinos tokom gradnje. I danas na ostacima nekadašnjeg mosta ostao je grb Republike Bosne i Hercegovine i natpis “Prva mostarska brigada“, koje je iz jablaničkog preduzeća “Granit” u Mostar donio upravo Pezo.

“Bio je tu u blizini i takozvani Tenzin most, koji je poput Kamenice u tim teškim godinama bio važan za građane ovog dijela Mostara. Radila ih je inžinjerija Armije RBiH, a pomagalo je i stanovništvo Luke i Donje Mahale“, prisjeća se Pezo u razgovoru za Anadolu Agency (AA), koji je sa velikom tugom primio vijest o rušenju Starog mosta.

“Naš sugrađanin Eldin Palata jedan je od ljudi koji su snimili rušenje Starog mosta. Pamtim i dan u kojem smo gledali taj snimak. I Kamenica je također granatirana nakon Starog mosta, pa je nažalost porušena i ona. Ipak, kasnije smo improvizacijama uspijevali prelaziti Neretvu sa jedne obale na drugu, a imali smo i čuvenu korpu koju smo preko sajle slali sa jedne obale na drugu i tako prebacivali hranu i lijekove“, govori dalje Pezo.

Danas na Kamenicu podsjećaju ostaci mosta, a odavno se među Mostarcima spominje i mogućnost obnove. Jedan od inicijatora je i Udruženje građana “Sinovi Mahale”, koje egzistira upravo u blizini nekadašnjeg mosta.

“Kamenica je zaista mnogo značila, jer je u tom teškom vremenu služila za prebacivanje hrane, ranjenika i vojne opreme. Iskreno, osim ratnih dejstava, ponekad bi opasnost za ljude koji su je prelazili predstavljala i nabujala Neretva“, prisjeća se predsjednik Udruženja Dževad Pašić.

Navodi i da članovi Udruženja imaju veliku želju za obnovom Kamenice, i to u autentičnom izdanju, dok u institucijama za to danas nažalost ne postoji volja.

“Mi smo u mogućnosti prikupiti određena sredstva za obnovu, međutim trebao bi i neko iz vlasti da prepozna, ako ništa onda historijsku važnost mosta, i pomogne nam“, naveo je Pašić.

U poratnom vremenu obnovljeni su svi u ratu porušeni mostovi, uključujući i Lučki, odnosno Most Hasana Brkića, koji se nalaze u blizini Kamenice.

PROČITAJTE I...

O srednjovjekovnoj Bosni, suverenoj, nezavisnoj i međunarodno priznatoj državi, generalno malo znamo. Fragmenti slike srednjovjekovne bosanske države nalaze se u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine. Srednjovjekovna postavka u Zemaljskom muzeju postavljena je 80-ih godina prošlog stoljeća i na njoj su radili neki od najvažnijih naučnika koji su svoj naučni rad posvetili srednjovjekovlju – Pavo Anđelić i Nada Klajić. Izložba je koncipirana kao rani srednji vijek, razvijeni srednji vijek i kasni srednji vijek.

Direktnim izvršiocima ratnih zločina na području općine Rogatica do sada je izrečena kazna od 57 godina zatvora. Sve ih je izrekao Sud BiH, osudivši kroz pet osuđujućih presuda pet pripadnika VRS-a i MUP-a RS-a. Na optuženičkoj klupi sjede još peterica, jedan je u bijegu, a 18 osumnjičenih upisano je na “hašku listu”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!