fbpx

Mossad i Krune Damaska

Neke sefardske porodice nisu se zaustavile u Halepu, Damasku ili Bagdadu. Najpoznatiji, Sasón ili Sassoon, već arabizirani, nastavili su svoj put u 19. stoljeću do Bombaja i Šangaja, gdje ih je opijum učinio jednim od najbogatijih Azijata.

 

Izrael je jedna od zemalja čiji špijuni ordiniraju u inostranstvu kako bi se domogli vrijednih historijskih dokumenata. Ta je činjenica ponovo spomenuta ovih dana zbog priče o krunama Damaska, odnosno nakon što je izraelski sud presudio da te rukom pisane i osvijetljene hebrejske knjige koje su izradili Sefardi moraju ostati u Nacionalnoj biblioteci Izraela.

Gotovo 30 godina ranije oni su prokrijumčareni u operaciji čiji se mnogi detalji još uvijek strogo drže u tajnosti. Ništa ne bi bilo moguće bez rabina iz Damaska Abrahama Hamraha, koji je i tužio biblioteke. Kako objašnjava, Vlada Izraela obećala je da će izgraditi kulturni centar za sirijske Jevreje, koji će biti zadužen za čuvanje hebrejskih svetih knjiga. Međutim, to nije urađeno, a knjige su ostale u biblioteci.

Osam ili devet kodeksa o kojima je riječ nikad nisu izloženi u Izraelu, a bilo je potrebno deset godina da shvate da ih uopće imaju. Tri su knjige izvučene iz Sirije, sve one nose naziv “keter” i, za razliku od svitaka, imaju format knjige.

Jevreji protjerani iz Španije 1492. uglavnom su išli u tadašnje Osmansko carstvo, a desetljećima kasnije iskrcali su se u Halepu i Damasku. Sirija je zabranila iseljavanje u Izrael sve do 1992. Ta je činjenica pomogla da se spase svete jevrejske knjige, ali su mnoge danas odnesene, nestale ili uništene. Građanski rat započet 2011. značio je novo raseljavanje, a danas se Jevreji u Siriji mogu nabrojati na prste.

Neke sefardske porodice nisu se zaustavile u Halepu, Damasku ili Bagdadu. Najpoznatiji, Sasón ili Sassoon, već arabizirani, nastavili su svoj put u 19. stoljeću do Bombaja i Šangaja, gdje ih je opijum učinio jednim od najbogatijih Azijata.

Iako je Mossadovo sudjelovanje u akciji spašavanja knjiga javno, njegovi detalji ostaju tajna kako ne bi bila nanesena šteta trećim stranama. Zna se tek da je operacija provedena uz sudjelovanje aktivista iz Kanade i nekih diplomata iz te zemlje.

 

PROČITAJTE I...

I ko još ozbiljan misli da Abazović s njegova četiri poslanika može demokratizirati četništvo i sekularizirati SPC? Zbog toga će Dritan Abazović ostati upamćen ili kao najveća politička naivčina ili kao alter ego njegovog sunarodnjaka Rahmana Morine. Mržnja u politici nije saveznik, a upravo ona vodi Abazovića u političkim odlukama i sklapanju saveza. Njegova mržnja spram Đukanovića veća je nego briga za opstanak države. U međuvremenu, srpska elita u Beogradu sve posmatra i traži načine kako da svoj plan dovede do kraja

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!