fbpx

MORAMO URADITI PUNO VIŠE

Ne zaboravimo činjenicu da su Evropljani ideju multilateralizma prvi put otkrili upravo u dodiru s muslimanima, a bosanski muslimani Bošnjaci su jedini autohtoni evropski muslimani s višestoljetnim iskustvom kulturnog i religijskog pluralizma.

 

Sedmični magazin Stav do sada je intenzivno pratio rad naše dijaspore te se i sada uključio da novoosnovanom Komunikacijskom centru za dijasporu pri BZK “Preporod” pomogne u motiviranju naših ljudi da se registriraju za lokalne izbore 2020. godine, koji će se održati u novembru. Tim povodom, naša je želja da izjave daju neki od uvaženih i od samih Bošnjaka prepoznati ugledni članovi zajednice te da otvorimo prostor ne bi li poslali poruke vlastitim članovima u dijaspori da se registriraju za lokalne izbore. Naš cilj bio je da kratko i sažeto pošaljemo ključne poruke našoj dijaspori, ali da damo priliku dijaspori da izrazi svoja očekivanja od domovine. Ovaj izabrani hor patriotskih glasova iz dijaspore, kao apel i poruka, vrijedan je pažnje svih kojima je domovina pri srcu

Aldin Šahbazović, imam džemata “Selam”, Rotterdam, Holandija

 

Procenat izborne izlaznosti u dijaspori je šokantno i zabrinjavajuće nizak, što bi nas trebalo navesti na razmišljanje i preispitivanje svoje moralne i patriotske svijesti. Utoliko više što je domovina Bosna i Hercegovina i dalje u velikoj opasnosti jer oni koji su je rušili devedesetih to rade i danas. Nemojmo dozvoliti da našim neizlaskom na izbore potpomažemo taj gnusni projekt. Možda nekome još uvijek nije u interesu da se pojednostavi procedura registracije birača, ali to nas kao građane i patriote ne smije obeshrabriti i spriječiti da izvršimo registraciju i glasamo. Da bismo uspjeli na tom polju, moramo uraditi puno više od samog plasiranja informacija o načinu prijave jer očito je da to nije dovoljno. Zbog toga bih apelirao na sve naše institucije i organizacije koje djeluju u inostranstvu, a koje su na određen način servis građanima i svojim članovima: ambasade, vjerske zajednice, humanitarne organizacije, kulturna, sportska i ostala udruženja i grupacije, da se dodatno stave na raspolaganje i pruže pomoć onima kojima je pomoć potrebna oko registracije. Uradimo to radi Bosne i Hercegovine, koja je iznad svakog ličnog i partijskog interesa!

Mi, muslimani Bošnjaci, u dijaspori se trudimo da svojim odnosom prema društvu, živeći život muslimana Bošnjaka i dobrom integracijom, pokažemo da smo korisni i poželjni članovi društva u kojem živimo. Mislim da smo u tome uspješni te da Zapad to prepoznaje i cijeni. BiH je naša domovina, tu su nam korijeni. Mi iz dijaspore možda i više nego sami građani u BiH možemo prepoznati stvarno stanje i potrebe u domovini te rasterećenije pristupiti izborima. Svjesni smo da možemo pomoći više državi BiH i građanima naše domovine nego što BiH može pomoći nama, ali od domovine očekujemo da nas ne gleda isključivo kroz ekonomski interes nego da mudrije shvati značaj našeg života i uloge na Zapadu u smislu predstavljanja autentične bošnjačko-muslimanske kulture i tradicije zapadnom društvu kako bi se, u konačnici, i odnos i povjerenje Evrope prema BiH pospješili. Ne zaboravimo činjenicu da su Evropljani ideju multilateralizma prvi put otkrili upravo u dodiru s muslimanima, a bosanski muslimani Bošnjaci su jedini autohtoni evropski muslimani s višestoljetnim iskustvom kulturnog i religijskog pluralizma.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!