fbpx

MORAMO URADITI PUNO VIŠE

Ne zaboravimo činjenicu da su Evropljani ideju multilateralizma prvi put otkrili upravo u dodiru s muslimanima, a bosanski muslimani Bošnjaci su jedini autohtoni evropski muslimani s višestoljetnim iskustvom kulturnog i religijskog pluralizma.

 

Sedmični magazin Stav do sada je intenzivno pratio rad naše dijaspore te se i sada uključio da novoosnovanom Komunikacijskom centru za dijasporu pri BZK “Preporod” pomogne u motiviranju naših ljudi da se registriraju za lokalne izbore 2020. godine, koji će se održati u novembru. Tim povodom, naša je želja da izjave daju neki od uvaženih i od samih Bošnjaka prepoznati ugledni članovi zajednice te da otvorimo prostor ne bi li poslali poruke vlastitim članovima u dijaspori da se registriraju za lokalne izbore. Naš cilj bio je da kratko i sažeto pošaljemo ključne poruke našoj dijaspori, ali da damo priliku dijaspori da izrazi svoja očekivanja od domovine. Ovaj izabrani hor patriotskih glasova iz dijaspore, kao apel i poruka, vrijedan je pažnje svih kojima je domovina pri srcu

Aldin Šahbazović, imam džemata “Selam”, Rotterdam, Holandija

 

Procenat izborne izlaznosti u dijaspori je šokantno i zabrinjavajuće nizak, što bi nas trebalo navesti na razmišljanje i preispitivanje svoje moralne i patriotske svijesti. Utoliko više što je domovina Bosna i Hercegovina i dalje u velikoj opasnosti jer oni koji su je rušili devedesetih to rade i danas. Nemojmo dozvoliti da našim neizlaskom na izbore potpomažemo taj gnusni projekt. Možda nekome još uvijek nije u interesu da se pojednostavi procedura registracije birača, ali to nas kao građane i patriote ne smije obeshrabriti i spriječiti da izvršimo registraciju i glasamo. Da bismo uspjeli na tom polju, moramo uraditi puno više od samog plasiranja informacija o načinu prijave jer očito je da to nije dovoljno. Zbog toga bih apelirao na sve naše institucije i organizacije koje djeluju u inostranstvu, a koje su na određen način servis građanima i svojim članovima: ambasade, vjerske zajednice, humanitarne organizacije, kulturna, sportska i ostala udruženja i grupacije, da se dodatno stave na raspolaganje i pruže pomoć onima kojima je pomoć potrebna oko registracije. Uradimo to radi Bosne i Hercegovine, koja je iznad svakog ličnog i partijskog interesa!

Mi, muslimani Bošnjaci, u dijaspori se trudimo da svojim odnosom prema društvu, živeći život muslimana Bošnjaka i dobrom integracijom, pokažemo da smo korisni i poželjni članovi društva u kojem živimo. Mislim da smo u tome uspješni te da Zapad to prepoznaje i cijeni. BiH je naša domovina, tu su nam korijeni. Mi iz dijaspore možda i više nego sami građani u BiH možemo prepoznati stvarno stanje i potrebe u domovini te rasterećenije pristupiti izborima. Svjesni smo da možemo pomoći više državi BiH i građanima naše domovine nego što BiH može pomoći nama, ali od domovine očekujemo da nas ne gleda isključivo kroz ekonomski interes nego da mudrije shvati značaj našeg života i uloge na Zapadu u smislu predstavljanja autentične bošnjačko-muslimanske kulture i tradicije zapadnom društvu kako bi se, u konačnici, i odnos i povjerenje Evrope prema BiH pospješili. Ne zaboravimo činjenicu da su Evropljani ideju multilateralizma prvi put otkrili upravo u dodiru s muslimanima, a bosanski muslimani Bošnjaci su jedini autohtoni evropski muslimani s višestoljetnim iskustvom kulturnog i religijskog pluralizma.

PROČITAJTE I...

Kako je moguće da Milanović, koji je nekada javno, kao "pravog čovjeka" na "pravom mjestu", podržavao Željka Komšića u njegovoj drugoj po redu kandidaturi za člana Predsjedništva, danas otvoreno spori Komšićevu legitimnost i poručuje da su ga u stvari izabrali Bošnjaci!

Ako pogledamo rezultate izbora za Kantonalnu skupštinu 2018. godine, imali smo oko 2.500 glasova više, dakle, kada saberemo glasove koje su dobile te dvije koalicije. Naravno, rezultat će puno zavisiti i od izlaznosti birača, puno će zavisti i od broja registriranih u inostranstvu. Na izborima 2018. svi smo išli samostalno, ovaj put kroz ove dvije koalicije ćemo, nadam se, dobiti većinu u Gradskom vijeću. S druge strane, imamo značajna četiri politička subjekta s hrvatskim predznakom prijavljena za izbore, ovaj put ne izlaze u okviru HNS-a, te očekujemo zanimljivu političku borbu za glasove građana Mostara, u kojoj će, uvjeren sam, pobijediti Koalicija za Mostar 2020.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!