fbpx

Mirsad Srebreniković kandidirao Bermina Meškića

S obzirom na to da SDAH krajnje loše kotira među Bošnjacima u Hrvatskoj, ali i na sudske procese koji se vode, a koji svoje okončanje mogu doživjeti do održavanja parlamentarnih izbora, Meškićeva kandidatura je, prema riječima našeg izvora, “čisto kockanje”.

 

U Hrvatskoj traju pripreme za parlamentarne izbore koji će se održati vjerovatno u ranu jesen. Razne neprincipijelne kombinatorike, spletke i intrige nisu zaobišle niti bošnjačku zajednicu u Hrvatskoj. Proteklu godinu SDA Hrvatske (SDAH) obilježila je neuspjesima i velikim raskolima, nakon što je izgubila na parlamentarnim izborima 2011, 2015. i 2016. godine, a lokalni izbori 2017. godine bili su za tu stranku statistički najneuspješniji od nezavisnosti Hrvatske.

Kulminaciju srozavanja doživljava 2018. godine, kada je izbačeno čak 90 posto članstva i ogranaka (informacije dostupne na web-stranicama stranke) na poprilično sumnjiv način, a sve kako bi predsjednik mogao ostati Mirsad Srebreniković, kojem to Statut nije dopuštao jer bi time bio po treći put predsjednik stranke. Nakon toga, stranka biva svedena na tridesetak članova i nekoliko manjih ogranaka, te postaje opterećena kaznenim prijavama i sudskim tužbama koje još uvijek traju.

Međutim, ovih dana SDAH pokušava pokazati znakove života te je nedavno na skupu u Puli kandidirala za parlamentarne izbore Bermina Meškića, pravnika Mešihata Islamske zajednice Hrvatske. U međuvremenu, doznajemo od izvora bliskih IZ Hrvatske, Meškić je dobio otkaz u Mešihatu shodno ranijoj odluci da se Islamska zajednica neće petljati u izbore i političko agitiranje.

Meškić je donedavno slovio za jedno od novih lica među bošnjačkim aktivistima u Hrvatskoj s potencijalom, međutim, sklapanjem neprincipijelnog saveza sa u bošnjačkoj javnosti ozloglašenim Srebrenikovićem tu je poziciju posve narušio. Očito ga je ovakva ambiciozna nepromišljenost koštala i otkaza te uskraćivanja podrške od IZ u Hrvatskoj, što je u ovom slučaju posve opravdan i jedini ispravan potez muftije Aziza ef. Hasanovića.

Da je kojim slučajem IZ u Hrvatskoj drugačije postupila, vjerojatno bi se nepopravljivo kompromitirala u javnosti. Naime, pristajanje uz Srebrenikovića za Meškića znači i podržavanje politike koja je uništila prvu bošnjačku stranku u Hrvatskoj, unosila razdor na bošnjačkoj manjinskoj sceni te na koncu posve podbacila. Nažalost, Meškićevo očito moralno posrnuće ga je trajno onemogućilo da postane novo lice koje može donijeti nužne promjene i osvježenje među Bošnjake u Hrvatskoj.

Dodatni uteg oko nejakog vrata mladog Meškića jeste povezanost cijele Srebrenikovićeve skupine s Erminom Lekaj Prljaskaj, aktualnom saborskom zastupnicom iz reda albanske manjine i vjerovatno budućom protukandidatkinjom na izborima. Naime, dužnosnik stranke Ishak Hodžić, koji je ujedno i aktualni član Savjeta za nacionalne manjine, hvali se na društvenim mrežama druženjem i sastancima s Erminom Lekaj Prljaskaj.

Kako neslužbeno doznajemo iz izvora unutar same SDAH, nekoliko članova Glavnog odbora nezadovoljno je ovakvim raspletom jer smatraju da stranka s ovoliko afera Meškiću nanosi veliku štetu.

S obzirom na to da SDAH krajnje loše kotira među Bošnjacima u Hrvatskoj, ali i na sudske procese koji se vode, a koji svoje okončanje mogu doživjeti do održavanja parlamentarnih izbora, Meškićeva kandidatura je, prema riječima našeg izvora, “čisto kockanje”.

Također, naši izvori smatraju da “Meškić ustvari uopće ne drži do uspjeha SDAH, ali ni Bošnjaka općenito”, već da želi ostvariti svoje privatne ambicije. /R. S./

Prethodni članak

Krhki prekid vatre

Sljedeći članak

Libija u haosu

PROČITAJTE I...

Presuđeni ratni zločinac Dario Kordić diplomirao je u Zagrebu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. „Čestitamo našem Dariju koji je danas obranio svoj diplomski rad i postao magistar teologije!“, napisali su na Facebook stranici „Hrvatska zvona“. Prije nego je postao magistar teologije Dario Kordić je, među ostalim, po zanimanju bio ratni zločinac. Naime, zbog političke odgovornosti koju je imao u vrijeme pokolja u Ahmićima i bošnjačko-hrvatskog sukoba u dolini Lašve, Kordić je osuđen na 25 godina zatvora za sljedeća kaznena djela: 1) Protupravni napad na civile; protupravni napad na civilne objekte; bezobzirno razaranje koje nije opravdano vojnom nuždom; pljačkanje javne ili privatne imovine; uništavanje ili hotimično oštećivanje vjerskih ili obrazovnih ustanova (kršenja zakona ili običaja ratovanja), 2) Hotimično lišavanje života; nečovječno postupanje; protupravno zatvaranje civila (teška kršenja Ženevskih konvencija) 3) Progoni na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi; ubojstvo; nehumana djela; zatvaranje (zločin protiv čovječnosti). Nakon što je odslužio dvije trećine svoje kazne, Dario Kordić je pušten iz zatvora 2014. godine.

Sigurnosne strane inicijative za mali Schengen naročito su važne, posebno za one zemlje koje Srbija obuhvata svojim velikodržavnim imperijalnim ambicijama. Ima osnova za sumnju da će Srbija zloupotrijebiti poboljšanje saradnje po sadržajima malog Schengena za jačanje svojih subverzivnih oslonaca u funkciji udovoljavanja velikodržavnim ambicijama, jer su im takvi oslonci u posljednjim decenijama oslabljeni, iako su još uvijek vrlo aktivni na štetu mira, posebno na Kosovu, Crnoj Gori i BiH, zbog čega su upravo te zemlje osnovano, a ne paranoično, oprezne prema malom Schengenu. U svakom slučaju, i s malim Schengenom i bez njega sigurnosni sistemi srbijanskih susjeda imaju razloga za pojačano angažiranje na otkrivanju i suzbijanju subverzivnih planova, akcija i njihovih nosilaca

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • xoxoxo 12.03.2020.

    Jasno je ko dan da Mirsad Srebrenikovic u ovom slucaju igra na dvije strane. Navodno daje podrsku Meskicu a s druge strane navija za pobjedu Ermine. Meskic mu je zapravo marioneta s kojom zeli oduzeti mogucnost Hodzicu da dobije povjerenje glasaca u utrci za saborskog zastupnika, a sam ce dati glas Ermini zbog prljavih igara koje igraju.

    Odgovori

Podržite nas na Facebooku!