fbpx

Ministar Alikadić: Nacionalna kulturna društva treba proglasiti ustanovama od „posebnog značaja“

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić danas je primio delegaciju Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, koju je predvodio prof.dr. Sanjin Kodrić.

Ovom prilikom, predsjednik Kodrić je upoznao ministra Alikadića sa tekućim aktivnostima najstarije bošnjačke kulturne ustanove, ali i bogatim programskim sadržajima koje su planirali tokom 2020. godine, kada se navršava 30 godina od obnavljanja ove organizacije koja tradiciju vodi iz 1903. godine.

Također, prof. dr. Kodrić je istakao da su 2020. godinu proglasili „Godinom ‘Preporoda’“, ali da je zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa plan aktivnosti značajno izmijenjen s obzirom na okolnosti.

Ministar Alikadić je svoje goste upoznao sa naporima koje ulaže ne bi li maksimalno sačuvao sektor kulture, s obzirom na aktuelnu krizu.

Izrazio je i zadovoljstvo što članstvo „Preporoda“ i u vremenima krize nije klonulo duhom te se vrlo brzo prilagodilo okolnostima i nastavilo provoditi svoju značajnu misiju.

„Nacionalna kulturna društva u Kantonu Sarajevo su veliko bogatstvo koje svojim postojanjem doprinose kulturnoj raznolikosti Kantona Sarajevo, te ih zbog toga treba tretirati ustanovama od ‘posebnog značaja’“, istakao je ministar Alikadić.

PROČITAJTE I...

“Kada sam upisivao Akademiju, zaista mi je domet bio Hollywood i svjetska scena. Znao sam govoriti 'kad jednog dana dobijem Oskara' i zbog toga su mi se moje kolege na simpatičan način smijale, a i ja sam to uvijek kroz šalu lijepo umotavao, pa je to tako ostalo kao uzrečica – 'kad jednog dana dobijem Oskara'. A šta je Hollywood nego sami vrh filmske industrije i glumac koji drži do sebe treba da teži ka samom vrhu?! Pa šta će mi onda biti krajnji cilj nego ondje gdje to rade najbolje na svijetu, gdje mogu napredovati i biti bolji, ja se ne mogu zadovoljiti ni s čim manjim”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!