fbpx

Maskirana odlazeća vlada

Policiji je izdan nalog da iz prometa u užem dijelu grada isključuju vozila koja imaju motore standarda Euro 3 i niže. Samo su zaboravili podijeliti maske nesretnim policajcima, koji su po cijeli dan u smogu morali nišaniti stare golfove.

 

Ma šta god ko mislio, Abdulah Skaka i njegovi suradnici pokazuju se najboljom poslijeratnom sarajevskom gradskom upravom zbog konkretnih poteza i mjera koje provode tokom svog mandata. Tako je bilo i proteklog vikenda. Na polaznoj stanici žičare, koja iz starog dijela Sarajeva vozi na Trebević, proteklog je vikenda bila ogromna gužva.

Čekalo se po pola sata da bi se ukrcalo u kabinu i popelo na olimpijsku planinu. Dolazna stanica je na 1150 metara visine i tu je zrak čist, za razliku od središta grada koji se proteklih dana s Trebevića uopće nije vidio zbog magle i smoga.

Od početka januara zrak u Sarajevu opasan je za zdravlje. Zato je Gradska uprava odlučila prepoloviti povratnu cijenu karte na 3 KM i tako olakšati situaciju građanima koji se već dvadesetak dana guše u smogu. U subotu je tako, prema procjenama uposlenika, na Trebević žičarom otišlo približno tri hiljade ljudi.

Gradska uprava napravila je konkretan korak i pomogla Sarajlijama da prodišu. U isto vrijeme odlazeća administracija kantonalnog premijera Edina Forte išla je od jedne do druge ambasade tražeći savjet koje mjere poduzeti da pomogne građanima.

Jer ono što su sami predlagali baš i nije pomoglo. Jer nije imalo previše smisla. Poput savjeta da građani ne koriste usisivače. Da ne prže hranu. Da nabave maske.

Policiji je izdan nalog da iz prometa u užem dijelu grada isključuju vozila koja imaju motore standarda Euro 3 i niže. Samo su zaboravili podijeliti maske nesretnim policajcima, koji su po cijeli dan u smogu morali nišaniti stare golfove.

Izostala je samo mjera par-nepar, koju je Sarajlijama prošle zime, kada su se također gušili u smogu, smislio tadašnji premijer Elmedin Konaković, a koji je ovih dana bio zabavljen drugim stvarima. /R. S./

PROČITAJTE I...

Svjesni situacije u kojoj se nalazi Italija, predstavnici Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji uz kulturna društva i pojedince odlučili su se za pokretanje humanitarnih akcija u cilju pomaganja stanovnicima pogođenim virusom. Raman Kadrić, sekretar Islamske zajednice Bošnjaka, ističe da su se Bošnjaci stavili na raspolaganje vlastima i kriznim štabovima, a uz to su i pokrenuli akcije prikupljanja sredstava koje će preusmjeriti bolnicama i institucijama koje se bave preveniranjem daljeg širenja virusa korona

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!