Manifestacija „Buđenje“ u Luxemburgu: Veliko druženje Bošnjaka u tvrđavi Wiltz

„Posebno bitno je da iza ovakvih projekata stoje institucije. Ovaj projekat je podržao predsjednik Bakir Izetbegović, a i reisul ulema Husein Kavazović. Podržale su ga naše naučne, ali i nacionalne institucije. Posebno je bitno da je ovaj projekat djelo dobro ogranizirane grupe autora, za razliku od prijašnjih vremena kada su ovakve projekte radili izvrsni pojedinci, ali usamljenici“, rekao je Mehonić.

U Luxemburgu, u gradu Wiltz, održana je manifestacija „Buđenje“. Veliki broj Bošnjaka koji živi u ovom djelu Evrope je u tvrđavi Wiltz prisustvovao emitiranju filma o rahmetli Aliji Izetbegoviću i promociji „Edicije Bošnjaci“, koja je započeta u organizaciji JU Muzeja Alija Izetbegović, Simurg medije/sedmičnika Stav.

Prva postaja manifestacije bila je u Švicarskoj (Zurich, Luzern, Ricken i Oberentfelden) te je održana u organizaciji Islamske zajednice u Švicarskoj. Manifestacija je održana i u njemačkom Ulmu, a danas će biti održana u Aachenu.

Posjetiocima se u tvrđavi Wiltz, u ime organizatora, islamskih kulturnih centara iz Wiltza (CCIN i AIWL), obratio publicista Almir Mehonić koji je naglasio važnost ovakvih manifestacija i projekata za čuvanje identiteta Bošnjaka u dijaspori.

„Posebno bitno je da iza ovakvih projekata stoje institucije. Ovaj projekat je podržao predsjednik Bakir Izetbegović, a i reisul ulema Husein Kavazović. Podržale su ga naše naučne, ali i nacionalne institucije. Veoma je važno da je ovaj projekat djelo dobro ogranizirane grupe autora, za razliku od prijašnjih vremena kada su ovakve projekte radili izvrsni pojedinci, ali usamljenici“, rekao je Mehonić.

Direktor Muzeja Alija Izetbegović, Adnan Žiško, predstavio je rad javne ustanove kojom rukovodi te se osvrnuo na današnju percepciju života i djela prvog predsjednika nezavisne BiH. Žiško je govorio i u svojstvu koordinatora „Edicije Bošnjaci“ čije je prvo kolo nedavno izašlo iz štampe, a Muzej Alija Izetbegović bio je glavni partner projekta.

O „Ediciji Bošnjaci“, koju su izdali sedmičnik Stav i Internacionalni univerzitet u Sarajevu, govorio je njen glavni urednik Filip Mursel Begović koji je naglasio da ovakvi projekti djeluju objedinjujuće za Bošnjake gdje god se nalazili.

O islamskom naslijeđu u Evropi i Bošnjacima kao narodu na razmeđu Istoka i Zapada govorio je publicista Adis Tanović, autor brojnih vodiča i monografija o Bosni i Hercegovini i Sarajevu.

Promotori su se osvrnuli i na trenutno kulturno, političko i društveno stanje Bošnjaka u Evropi te pozvali predstavnike bošnjačkih udruženja da se aktivno uključe u projekte od nacionalne važnosti koji služe za afirmaciju i čuvanje bošnjačkog identiteta.

„Ovakav pristup, kada se okupljamo oko konkretnih projekata, a ne fantomskih oblika organiziranja sa zvučnim imenima koji na kraju propadnu, nema alternative“, rekao je Begović.

Manifestacija „Buđenje“ se nastavlja u Njemačkoj i Danskoj.

Naredne promocije biće održane u Aachenu (14.11.2018, Bosanski kulturni centar), Kopenhagenu (15.11.2018, Bosanski kulturni centar) i Oslo (16.11.2018, Ambasada BiH u Norveškoj)

„Edicija Bošnjaci“ realizirana je pod visokim pokroviteljstvom Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i pod sponzorstvom BH Telecoma. „Ediciju Bošnjaci“ je kao naučnoistraživački projekat o fundamentalnom istraživanju bošnjačkog identiteta podržalo Ministarstvo nauke i obrazovanja Kantona Sarajevo.

Deset knjiga “Edicije Bošnjaci” bit će objavljeno u dva kola.

Prvo kolo javnosti predstavljeno je u Narodnom pozorištvu Sarajevo 23. septembra 2018. Riječ je o naslovima Bosanski jezik (Jasmin Hodžić), Kratka historija kulture Bošnjaka (Koautori: Nirha Efendić, Ibrahim Krzović, Almedina Čengić, Merima Čaušević i Lejla Kodrić Zaimović), Kratka politička historija Bošnjaka (Admir Mulaosmanović), Alija Izetbegović – kratka biografija (Faris Nanić) i Bošnjaci o Bosni i sebi – Izbor iz bošnjačke književnosti i esejistike (Sead Šemsović, Dijana Hadžizukić i Nehrudin Rebihić). II. kolo se nalazi u pripremi te će izaći krajem 2018, odnosno tokom 2019. godine. Riječ je o sljedećim naslovima: Kratka historija Bošnjaka, Kratka historija islama u BiH, Genocid nad Bošnjacima, Kratka historija bošnjačke književnosti i Kratka historija Armije Republike BiH.

Uz Muzej Alija Izetbegović partneri projekta su Bošnjačko nacionalno vijeće Srbije, Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, Bošnjačka nacionalna zajednica u Hrvatskoj i Bošnjački kulturni savez Slovenije.

 

 

PROČITAJTE I...

U onom momentu kada sam počeo da radim knjigu s notnim zapisima sevdalinki i kada sam studiozno prišao toj materiji i detaljno je izanalizirao, tek tada sam došao do spoznaje da je to daleko veće blago nego što ljudi uopće mogu da zamisle. Toliko bogatstvo muzičkog kolorita, melodijskih linija, harmonskih sklopova, modulacija, ornamentike ne posjeduje ni jedna druga tradicionalna muzika na svijetu”

KUD Idijoti” bili su četvorka koju je predvodio karizmatični pjevač duge kose i nevjerojatne scenske uvjerljivosti Branko Črnac Tusta, gitarista i kompozitor bio je Saša Milovanović, umjetničkim imenom Sale Veruda, bas-gitaru je držao Nenad Marjanović Dr. Fric, dok je za bubnjevima sjedio Diego Bosusco Ptica. Pjevali su o maštanoj slobodi, protiv svih tabua i autoriteta, svoje su pjesme napojili karakterističnim istrijanskim rebelijanstvom, njihov humor i ironija bili su zarazni – nisu štedjeli nikoga

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!