fbpx

MALO DOBRIH VIJESTI: Bh. firme bez problema izvoze u Italiju

U gračaničkoj konfekciji FBM, koja proizvode izvozi u Italiju, nemaju problema, sve normalno funkcioniše, ali kažu da im nije svejedno, jer ulaze u period neizvjesnosti u pogledu poslovanja sa Italijom.

Zbog korona virusa cijela Italija je u karantinu, ali to još uvijek ne predstavlja veliki problem bosanskohercegovačkim firmama koje posluju sa tom zemljom. Italija je  jedan od naših najvećih trgovinskih partnera, obim trgovine sa Italijom godišnje iznosi više od dvije milijarde maraka.

Do sada je probleme prijavila samo jedna firma iz Sanskog Mosta koja je obustavila proizvodnju, a problema imaju i neke prevozničke kompanije jer vozači ne žele voziti u zemlje u kojima ima mnogo oboljelih od korona virusa, posebno u Italiju.

Predsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić kazao nam je da su sekretari grupacija u Privrednoj komori FBiH dobili zadatak da kontaktiraju sve firme i provjeravaju gdje ima problema i zastoja vezanih za poremećaje na tržištu izazvane korona virusom.

Za sada niko nije prijavio ozbiljnije probleme, kaže Jašarspahić, što opet ne znači da ih nema, ali konkretnih informacija sa terena još nema.

U firmi Kayak iz Kostajnice koja svoje proizvode izvozi u Italiju kažu da za sada sve funkcioniše, jedino vlasnici iz Italije ne mogu doći u firmu. Kažu da imaju dovoljno zaliha i posla, tako da ne bi trebalo da imaju problema. Osim ako kriza oko virusa ne potraje.

U gračaničkoj konfekciji FBM, koja proizvode izvozi u Italiju, nemaju problema, sve normalno funkcioniše, ali kažu da im nije svejedno, jer ulaze u period neizvjesnosti u pogledu poslovanja sa Italijom.

Petroprojekt iz Bratunca uvozi repromaterijal iz Italije. Kažu da im je jučer stigao šleper robe iz Italije bez ikakvih problema. Direktor Dalibor Petrović ističe da su granice zatvorene za prelazak ljudi, ali roba za sada normalno ulazi u Italiju i izlazi.

“I ljudi u Italiji manje-više normalno rade. Ukoliko se stanje pogorša i ako zatvore granice i za robu, onda će biti poteškoća”, zaključuje Petrović. /J.S./

PROČITAJTE I...

Bez obzira na nedostatke naše statistike i ozbiljne ekonomske analize, podaci ukazuju na to da smo u teškoj situaciji. Najrelevantniji pokazatelj svakako je prihod od indirektnih poreza, u prvom redu poreza na dodanu vrijednost, koji čini većinu tih prihoda. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prvih šest mjeseci ove godine naplaćeno je 3,4 milijarde maraka indirektnih poreza, što je smanjenje od 369 miliona u odnosu na isti period 2019. godine

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!