fbpx

MADE IN GAZA: Sa okupiranih područja izvoze zaštitne maske i odijela

Kada je Gaza u pitanju, tamošnje je Ministarstvo zdravlja potvrdilo trinaest slučajeva zaraze. Devet osoba se oporavilo dok su preostala četiri slučaja ostala izolirana i pod nadzorom u karantinskom centru na granici s Egiptom kako bi se spriječilo širenje virusa u Gazu.

 

Gaza, blokirana i osiromašena, djelomično okrnjena pandemijom virusa korona, proizvela je i izvezla više od 600.000 maski i 100.000 zaštitnih odijela u posljednje tri sedmice u različite evropske zemlje, izvijestili su danas izvori iz Hamasa u toj palestinskoj enklavi.

Četiri tekstilne tvornice već sedmicama intenzivno proizvode maske za lice, uniforme i rukavice kako bi ih izveli u Izrael, okupiranu Zapadnu obalu i više zemalja koje se bore protiv pandemije, uključujući Španiju i Italiju.

“Proizvodnja i izvoz antikoronavirusnih maski i odijela iz Gaze u svijet način je izražavanja ljubaznosti palestinskih ljudi i građana”, izjavio je za Basem Naim, visoki dužnosnik Hamasa i direktor Vijeća međunarodne odnose tog pokreta, koji de facto kontrolira enklavu od 2007. godine.

Iz sindikata tekstilnih tvornica u Gazi, koja je pod izraelskom blokadom otkako je Hamas preuzeo kontrolu, izjavili su danas da se proizvodi izvoze kroz Izrael i nose oznaku “Made in Gaza”.

Jedna od tvornica koja proizvodi opremu je i ona Taysir Al-Bawab, čijih je 20 radnika donedavno bavilo proizvodnjom odjeće, a sada su sve svoje napore okrenuli proizvodnji odjeće potrebne za borbu protiv širenja pandemije.

Al-Bawab Para kaže da je kriza na globalnoj razini zbog virusa bila “zlatna prilika” za njegovu tvornicu, koja “sada stvara profit i radna mjesta” kojim nadoknađuju gubitke zbog blockade. Poslovanje tvornice je bilo ozbiljno ugroženo prekidom trgovine s izraelskim kompanijama.

Druga tvornica koja je započela s proizvodnjom maski za izvoz za izvoz je Emad Habub, koja je također modificirala svoju proizvodnju kako bi se prilagodila potrebama tržišta i koja je, iako naglašavajući kvalitetu proizvoda proizvedenih u enklavi, upozorila da će uskoro suočiti  s nedostatkom sirovina.

Kada je Gaza u pitanju, tamošnje je Ministarstvo zdravlja potvrdilo trinaest slučajeva zaraze. Devet osoba se oporavilo dok su preostala četiri slučaja ostala izolirana i pod nadzorom u karantinskom centru na granici s Egiptom kako bi se spriječilo širenje virusa u Gazu.

U njoj bi, s obzirom na ogromnu gustoću naseljenosti i nesiguran zdravstveni system, bilo gotovo nemoguće kontrolirati pandemiju. /efe/

PROČITAJTE I...

Bin Salman je također 2015. godine, dok su njegovi podanici trpjeli njegovu politiku štednje, kupio vilu smještenu na periferiji Pariza za 300 miliona dolara, klasificiranu kao najskuplju kuću na planeti.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!