Križar na dvoru kraljice Kitarović

EU je tvorevina tajnih vladara svijeta. To je babilonska kula. Ako ona ne otvori vrata Krista, onda će ta Europa završiti u malim državama koje će održati identitet kršćanski. EU će ići svom kraju, ona nije ništa ispunila jer je tako planirano. Nastat će nova kršćanska Europa od Baltika do Jadrana. Za to se treba boriti i živjeti”, zaključio je umirovljeni admiral Hrvatske vojske i savjetnik hrvatske predsjednice Davor Domazet Lošo

U jesen 1991. godine sa Ševkom Omerbašićem prisustvovao sam sastanku u Komandi specijalnih jedinica Hrvatske vojske. Na tom neobičnom susretu bio je i lik s brčićima Douglasa Fairbanksa koji je pričao o svojoj pronicljivosti i ranom otkrivanju velikosrpskih planova inkorporiranih u odbrambenu reformu JNA nakon 1985. godine. Kako se nije potrudio predstaviti, vjerujući valjda da je toliko važan da bi morao svima biti poznat, naknadno sam saznao da je riječ o Davoru Domazetu zvanom Lošo, mornaričkom oficiru JNA s obavještajnom, što će reći KOS-ovom školom koji se kao “veliki Hrvat” stavio na raspolaganje u tada vrlo rizičnim vremenima kada je poraz još međunarodno nepriznate Hrvatske bio moguć jer se, po međunarodnom pravu, radilo o građanskom ratu.

Ove sam se bizarne epizode sjetio nakon što je Lošo, inače savjetnik predsjednice Republike Hrvatske, istupio dva puta u javnosti, na jednoj balkanskoj TV u ime udruge Hrvatski generalski zbor, pred prijevremene parlamentarne izbore. Svijest o vlastitoj važnosti koju je pokazivao 1991. godine živi i dalje. Naime, konfekcijske izjave na konferenciji za medije koju su “zboraši” održali s prozirnom namjerom da utječu na ishod izbora bile su garnirane objavom kako njihov stav ne obavezuje građane! Zamislite, oni se osjećaju pozvanima da se poslanicom obrate Hrvaćanima, pa im s apostolskih visina udijele milost i kažu da stav udruge ne obavezuje, da ne moraju glasati kao oni. Ovakvu prepotenciju i podcjenjivanje vlastitog naroda dugo uši ne čuše.

Drugi, opasniji nastup desio se na jednoj regionalnoj, iako marginalnoj TV. Lošo, koji je, u međuvremenu penzioniran od aktivne vojno-obavještajne službe, postao pisac geostrateških studija u kojima promovira fantastične teorije zavjere, izjavio je, između ostalih bisera, da iza svega stoje “Anglosaksonci”, predvođeni SAD-om, koji žele da Rusija zarati s Njemačkom kako bi mogli vladati svijetom. Dolazak izbjeglica u Njemačku usporedio je s uštrcavanjem droge, tvrdeći kako je te izbjeglice dolaze uništiti. No, zanimljiv je uzrok krize u Evropi, kako ga vidi ovaj bivši JNA oficir i član Saveza komunista. U pozadini svega stoji gubitak katoličkog identiteta, tvrdi, uz upozorenje o 50 miliona muslimanskih vojnika. To je valjda konačan broj izbjeglica, svi vojnici koje će se doseliti u Evropu i voditi asimetrični rat. Nije jasno kako će onda Njemačka zaratiti s Rusijom ako će biti uništena od muslimana koji “žive u skupinama, rađaju djecu i uništavaju kršćanstvo”. Nije umirovljeni admiral spomenuo 20% kršćana među tim izbjeglicama niti kako bi oni uništavali kršćanstvo. Možda bi ga predsjednica, nakon njezinih putešestvija po Hercegovini, trebala za te nelogičnosti priupitati. A možda ona i ne vidi nelogičnost. Zagovaranje katoličke Evrope moglo bi možda biti simpatično nekim nostalgičarima za periodom prije Martina Luthera, no zašto je ono zanimljivo predsjednici RH?

Vrlo problematično, sasvim u skladu s izjavama Bože Ljubića, bivšeg funkcionara u državnoj vlasti BiH, paradržavnom Hrvatskom narodnom saboru te u prošlom mandatu zastupnika dijaspore u Hrvatskom saboru koji sanja o obnovi Herceg-Bosne kao odgovoru na ilegalan referendum o otcjepljenju RS-a, Lošo kaže da je “BiH hrvatska djedovina i hrvatsko kraljevstvo, jedini mi imamo pravo na hrvatsko-bosansko kraljevstvo”, dodajući da je 60% BiH katastarski Hrvatska! Sjećate li se Karadžićevih tvrdnji o 64% srpskog vlasništva u BiH? Ako to govori njezin savjetnik, a ona ne demantira ili se ne ogradi, misli li tako i predsjednica RH? Ili je ovo njezina poruka putem neopreznog jezika navodnog eksperta za geostrategiju? No, da njezin savjetnik doista misli kao ona, potvrđuje posljednja Lošina teza. “EU je tvorevina tajnih vladara svijeta. To je babilonska kula. Ako ona ne otvori vrata Krista, onda će ta Europa završiti u malim državama koje će održati identitet kršćanski. EU će ići svom kraju, ona nije ništa ispunila jer je tako planirano. Nastat će nova kršćanska Europa od Baltika do Jadrana. Za to se treba boriti i živjeti”, zaključio je. Osovina Baltik – Jadran, kojoj je dodano i Crno more, okosnica je slabo medijski reklamiranog, nedavno održanog samita u Dubrovniku, koji je organizirala Kolinda Grabar-Kitarović s poljskim kolegom, mađarskim graničarima te slovačkim i češkim islamofobima. To je program, a ne teorija zavjere.

Ovo nije izgovorio marginalni freelance novinar koji je otkrio tajne dokumente i osebujno ih interpretira, već savjetnik predsjednice Republike Hrvatske, član Vijeća za nacionalnu sigurnost. Zato, iako neozbiljne, ove izjave treba uzimati ozbiljno jer pokazuju da u uredu šefice Hrvatske sjede ljudi spremni zauzeti Bosnu i doći do Moskve kao poklisari katoličke Evrope. Razina neozbiljnosti u vrhu države zabrinjavajuća je i nepredvidivo je kako će se u generiranoj krizi Hrvatska, čija je predsjednica vrhovni komandant oružanih snaga, ponašati. Ne smijeni li pod hitno ovu karikaturu Clarkea Gablea, bojazan će se iz sfere teorije zavjera preseliti u područje ozbiljne vjerovatnosti. Baš kao i izjave ostalih funkcionara u Hrvatskoj (Milanovića), Srbiji (Vulina) i Bosni (Ljubića, Dodika).

PROČITAJTE I...

Na ovaj i ovakav tekst, u biti knjiški, potakao me je nedavni razgovor s izvjesnom djevojčicom iz komšiluka, učenicom generacije u osnovnoj školi koju sam i ja pohađao, a koja, premda ima peticu iz historije, o historiji svog rodnog grada nije znala skoro ništa. Na moje upite o ovom ili onom, gledala me je nijemo i blijedo

Onda ponorna fotografija: Zagrlio sam bol i ona je zagrlila mene. Sklupčani u noći, sa strahom smo pomišljali na san. Neki pisci neprestano prepričavaju priče drugih pisaca. Nije rijetkost da su uspješniji i poznatiji od pisaca čije ideje koriste. To zaista nema nikakve veze sa zaključkom ruskih formalista da se “u književnosti ne nasljeđuje od bogatih očeva, nego od siromašnih stričeva”. Riječ je zapravo o današnjem obliku epigonstva i njegovom položaju u društvu. O njegovoj nepodnošljivoj utemeljenosti. Zato su epigoni, tj. sinovi po vlastitom opredjeljenju, sudbina novog vremena i savršene oceubice. Svijest o tom pokazuje nadmoćni smiješak jednog od njih (ne znam samo kako se zadesio u kutiji)

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!