fbpx

Kosovskim školarcima podijeljene čitanke na bosanskom jeziku

Narednih se dana očekuje podjela i nove Početnice i Radne sveske za prvi razred za sve naše učenike po Kosovu.

Na Kosovu je danas podijeljeno 400 čitanki za nastavu na bosanskom jeziku. Čitanke su hedija BZK Preporod, HD Merhamet, Fondacije ‘Alija Izetbegović’ i Izdavačke kuće ‘Vrijeme’ iz Bosne i Hercegovine a namijenjene su učenicima Bošnjacima u toj zemlji.
Primopredaji su prisustvovali direktorica škole u Vitomirici kod Peći, profesorica Draga Babačić kao i profesor Esat Kurešepi, direktor škole u Rečanima kod Prizrena. Oni će uz pomoć svojih kolega, čitanke distribuirati i po drugim školama. Čitanke su distribuirane zahvaljujući  dobroj volji donatora iz Bosne i Hercegiovine, posebno angažmanom Muharema Spahića.
Projekat podjele čitanki urađen je u koordinaciji sa nastavnicima sa Kosova. Esat Kurešepi je pojasnio koje su to čitanke prioritet i nakon toga su nabavljene, što ne bi trebalo da znači da se neće nastaviti s nabavkom ovih udžbenika i za druge razrede.
Narednih se dana očekuje podjela i nove Početnice i Radne sveske za prvi razred za sve naše učenike po Kosovu.
Početnicu je ove godine kupilo Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije Republike Kosova od Izdavačke kuće  ‘Vrijeme’ iz BiH, posrednik na Kosovu je bila IK ‘Dukagjini’ iz Peći, te će ministarstvo izvršiti i njenu podjelu, iz istog dopremljenog kontigenta udžbenika.
Ovo je rezultat našeg nedavnog dogovora s ministrom obrazovanja Vlade Republike Kosova, tokom susreta u MONT i, u međuvremenu, dogovora sa donatorima u BiH.

PROČITAJTE I...

Godinama kasnije, Katolička crkva pokušala je urediti festival kako bi konačno ukinula keltska vjerovanja. Tako je 610. godine papa Bonifacije IV 13. maj proglasio praznikom “kršćanskih mučenika”. Njegov potez nije bio previše uspješan pa je papa Grgur III u osmom stoljeću proglasio 1. novembar za praznik kršćanskih mučenika (Svi sveti), što se poklapa sa datumom proslave Samagina.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!