fbpx

Korona novinarstvo

Napadna histeričnost i otvoreno politikantstvo tolike su i takve neprijatne frekvencije da se čini kako mnogi žale što na prostoru Sarajeva i Federacije nema većeg broja oboljelih kako bi onda za takvu situaciju mogli optuživati trenutnu vlast i prikazivati je nesposobnom i nedoraslom situaciji. Morbidno, odvratno i dušmanski

Piše: Mustafa DRNIŠLIĆ

Krizna vremena obično posluže kao neka vrsta društvenog, ali i individualnog mikroskopa, nekog povećala koje dodatno uveća i svima prikaže istinsku prirodu i karakter gotovo svake pojave, ali i pojedinca. Iako kriznih momenata našem društvu ne fali, ozbiljna kriza koju je izazvala pandemija COVID-19 pokazala je koliko su određeni mediji suštinski maliciozne propagandne platforme koje ne zanima niti informiranje niti ih zanimaju vijesti već doslovno žive od antibošnjačke propagande.

Dovoljno je da pogledamo potpuno različit tretman koje je u medijskom prostoru dobilo krajnje skandalozno ponašanje direktora Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesića i bezazleno nespretno namještanje maske premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića. Kvesićev ispad, koji je nezabilježen za osobu iz zdravstva, gdje se dotični potrudio potvrditi gotovo svaki stereotip i predrasudu spram osoba iz njegovog miljea, imao je daleko više odjeka u hrvatskoj nego u bosanskohercegovačkoj javnosti.

Činjenica da je došlo do nevjerovatnog i namjernog propusta u procedurama u vezi s izuzetno opasnom zaraznom bolešću, da je glavni i odgovorni jedne zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini izašao i javnosti se obratio manirom kočijaša, pritom doslovno prstima čačkajući zube pred kamerama (za vrijeme pandemije!), za većinu, navodno “nezavisnih bosanskohercegovačkih” medija nije bila dovoljno ni skandalozna i zanimljiva da je drže u bilo kakvom fokusu duže od jednog dana.

S druge strane, činjenica da premijer Novalić, koji vjerovatno nikada u životu nije imao potrebu da stavi medicinsku masku, nije u stanju to učiniti iz prvog puta i na odgovarajući način nekako je za ove iste medije top vijest koju vrte danima. No to je i najmanji problem, jer ono što ovi mediji rade nije stvar nekog pervertiranog i većini nejasnog smisla za humor, već poruke koju oni, ali i cijela ergela kolumnista pokušavaju plasirati u javnost.

Naime, oni otvoreno poručuju da Novalićevo nespretno stavljanje zaštitne maske pokazuje ne samo da on nije u stanju obavljati svoj posao već da ga obavlja loše. U isto vrijeme, činjenicu da je osoba zaražena virusom COVID-19 bliska vrhu HDZ-a bez ikakvih provjera prvo ušla u državu, a zatim i u bolnicu (i to preko štele), te tom prilikom zarazila veliki broj građana, kao i to da direktor bolnice ovakav skandal minimalizira navodeći kako neće provoditi disciplinske mjere jer “ne voli davati otkaze”, te kako mu se može vjerovati jer je “samo jednom ženu nešto lagao, inače ne lažem”, za ove je medije nezanimljiva u tolikoj mjeri da se niko od silnih kolumnjara koje zagađuju prostor svojim opasnim diletantizmom nije našao da dovede u pitanje Kvesićeve profesionalne kvalifikacije.

Potpuno je isto i s neumjerenim pohvalama na račun Dodikovih kadrova ili otvorenom fascinacijom Vučićevim tragikomičnim populizmom i usiljenim čvrstorukaštvom, te stalno zanovijetanje u vezi s mjerama koje se zbog pandemije preduzimaju u Federaciji BiH.

Broje se respiratori, a ignorira se da ih u cijelom manjem bosanskohercegovačkom entitetu ima tri puta manje nego samo na KCUS-u, problematiziraju se mjere federalne vlade, a ignorira da u RS-u ne postoje robne rezerve jer su one u silnoj Dodikovoj gluposti ukinute, hvali se pomoć koju će navodno Srbija uputiti Bosni i Hercegovini, a zaboravlja se da je traži Dodik i to upravo zato što nema robnih rezervi već računa na interventne mjere.

I tako dalje i tako gore.

Napadna histeričnost i otvoreno politikantstvo tolike se i takve neprijatne frekvencije da se čini kako mnogi žale što na prostoru Sarajeva i Federacije nema većeg broja oboljelih kako bi onda za takvu situaciju mogli optuživati trenutnu vlast i prikazivati je nesposobnom i nedoraslom situaciji.

Morbidno, odvratno i dušmanski, ali sasvim u skladu s već ustaljenim modusom djelovanja jednog dijela medija koji su i ovom prilikom potvrdili ko su, šta su i za koga ustvari rade i navijaju. Za ovu državu i njen narod sigurno ne.

PROČITAJTE I...

Prije ozbiljnijeg početka bavljenjem ovim pitanjem značajno je ukazati na elemente koji predstavljaju klipove u točkovima bošnjačkim političkim predstavnicima. Prvi je svakako vezan za nepostojanje Republike Hrvatske u ovim projekcijama, čime je i pozicija Bosne i Hercegovine, posebno Bošnjaka, značajno opterećena. Ta činjenica uveliko signalizira da, i pored negiranja mnogih, inicijativa stoji u suglasju s velikosrpskim aspiracijama ili, kako se kolokvijalno kaže, asocira na uspostavu krnje Jugoslavije

Rusija već odavno nije velika sila na polju biomedicine. To im ipak nije zasmetalo da tvrde da su prvi proizveli vakcinu protiv virusa korona. Vladimir Putin naredio je da proizvodnja vakcine započne s ciljem masovnog vakcinisanja njegovih građana u oktobru, a prvo će biti vakcinisani zdravstveni radnici. “Znam da djeluje prilično učinkovito, da stvara stabilan imunitet”, izjavio je ruski predsjednik. Zapravo, nema pojma niti zna bilo šta o tome. Još se ništa ne zna o imunogenim učincima vakcine, trajanju imuniteta i, što je najvažnije, je li ona uopće sigurna

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!