fbpx

Kontinuirani uspjeh: Kompanija Cengiz pobijedila na tenderu za izgradnju tunela između Slovenije i Austrije

Istaknuta turska građevinska firma Cengiz pobijedila je na tenderu izgradnju tunela autoputa, vrijednog 98 miliona eura, koji u Alpama povezuje Sloveniju i Austriju, saopšteno je u utorak iz kompanije, prenosi Anadolu Agency (AA)

Cengiz Insaat će izgraditi drugu liniju tunela Karavanke u Sloveniji, čija je dužina 3,5 kilometara kroz planinu. Dodatna cijev se gradi da bi se olakšali eventualni zastoji u saobraćaju na autoputu koji koristi osam zemalja.

Utku Gok, koordinator za međunarodne projekte kompanije, rekao je da je Cengiz uspio da pobijedi na tenderu bez lokalnog partnera zahvaljujući vrhunski obrađenim i predočenim tehničkim informacijama.

“Stranim kompanijama je vrlo teško da pobjede na tenderima u Sloveniji, tako da su ostale kompanije koristile lokalne partnere“, rekao je Gok.

Konstatujući da je kompanija koja je pobijedila na tenderu za izgradnju u Austriji već započela s radom, Gok je rekao:

“Kada krenemo, biće razlika od 20 mjeseci. Moramo završiti projekt za pet godina, ali isporučićemo ga i ranije.“

Pojasnio je da će projekat biti proveden sa timom od 250 ljudi, uključujući 150 turskih radnika. Gok je naglasio da 1.200 vozila prolazi kroz sadašnju jednu cijev tunela svakog sata, što dovodi do čestih saobraćajnih gužvi.

“Izgradićemo novu cijev pored sadašnje, napraviti četiri trake, a ograničenje brzine će biti 100 kilometara na sat“, zaključio je Gok.

(AA / Stav)

PROČITAJTE I...

Kako se bolest virusa korona nesmiljeno širi svijetom, a vlade uvode sve više restriktivnijih mjera, moglo bi se reći da smo ušli u doba “korona-ekonomije”, odnosno globalne ekonomije čiji će razvoj ili zastoj diktirati sposobnost čovječanstva da se suoči s ovim izazovom bez presedana. Naime, uz sve opasnosti globalne zdravstvene katastrofe zbog nemogućnosti velikog broja, čak i najrazvijenijih nacija da se bore s pandemijom, virus korona predstavlja i izazov čovječanstvu da se posveti ekonomskom razvoju baziranom na finansiranju naučnih i tehnoloških dostignuća s ciljem uspješnog savladavanja opasnosti od pandemije

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!