fbpx

Komentari besposlenih šarlatana

Da, to je onaj ministar koji se tokom svog mandata hvalio kako je “bila jednom jedna vlada” i radnicima Parka kupila puhalice za lišće ili kako je dao nalog da se kosi trava. Baš kao da su do tada Sarajlije živjele u pampama, a ne uređenim naseljima.

 

Ismijavati izgled neke osobe može samo posebna vrsta ljudi. Jedna od takvih osoba zove se Srđan Mandić i potpredsjednik je stranke koja je donedavno, s još četiri partije, bila vlast u Kantonu Sarajevo, a Mandić jedan od ministara. Na svu sreću, početkom su marta smijenjeni i već zaboravljeni, no Mandić se, nažalost, počesto javi na društvenim mrežama kako bi podsjetio da još uvijek postoji.

Da, to je onaj ministar koji se tokom svog mandata hvalio kako je “bila jednom jedna vlada” i radnicima Parka kupila puhalice za lišće ili kako je dao nalog da se kosi trava. Baš kao da su do tada Sarajlije živjele u pampama, a ne uređenim naseljima.

Ovih se dana Mandić ponovo oglasio na društvenim mrežama ismijavajući izgled lica Rusmira Mesihovića, ministra zdravstva Kantona Sarajevo. Iako politička pristojnost nalaže da se potezi vlasti ne komentiraju u prvih 100 dana, Mandića to nije spriječilo da se oglasi poprilično ogavnim komentarima na račun Mesihovićevog lica, što dovoljno govori o Mandiću, ali i političkom projektu čiji je važan dio.

Mreže su dostupne svima pa tako na njima komentirati može svako, pa i bivši ministar Mandić, koji se, podsjetimo, proslavio tokom svog, na svu sreću, kratkog mandata budalaštinama zbog kojih bi svaka osoba koja ima i zeru obraza dala ostavku, odjavila se s društvenih mreža i povukla u duboku anonimnost, gdje joj je i mjesto.

Mandić je, tokom rekonstrukcije vodovodne i kanalizacijske mreže u jednoj od sarajevskih ulica, fotografirao izvađene stare cijevi, fotografiju postavio na Facebook čudeći se iz kakvih su cijevi Sarajlije pile vodu. Nije prošlo dugo, a neko mu je, nimalo nježno, pojasnio da to nisu vodovodne nego kanalizacijske cijevi te da on možda jeste ministar, ali je sigurno da nema pojma o čemu priča.

Da, to je onaj, nažalost, Mandić koji se na samom početku svog mandata proslavio zatvarajući rupe u kamenoj ogradi korita rijeke Miljacke u središtu Sarajeva. I time se, naravno, pohvalio na Facebooku, a zid korita reguliran je već decenijama jer je Miljacka znala često plaviti, a bujice praviti ogromne probleme pa su u zidu ostavljene rupe koje služe kao odvodi, preventiva u slučaju poplava. No Mandiću se te rupe nisu sviđale pa je jednostavno naložio da se zazidaju?! Taj je potez prvo izazvao smijeh, a onda zabrinutost struke jer je svima postalo jasno kakav je, zapravo, šarlatan u pitanju. /N. H./

PROČITAJTE I...

Judeoespanol se u Bosni govorio nekoliko stoljeća. U Sarajevu se taj jezik naročito mnogo koristio od 1880. pa do početka Drugog svjetskog rata. Do rata svaki pet stanovnik grada govorio je ovi jezikom. Nažalost, kako su Jevreji nestajali u holokaustu, tako je i judeoespanol nestao iz Bosne. Poslije Drugog svjetskog rata ostalo je malo Jevreja koji su govorili španjolski, a koristili su ga samo u međusobnoj komunikaciji.

Vidite koliko su za nas značajne naše kompanije poput “BH Telecoma”, “Dite”, “Violete”, “Bosnalijeka”... Neće nam strane kompanije priskočiti u pomoć kao što to rade domaće. Moramo poslije krize nastaviti razvijati te kompanije koje su integratori sistema, dati im poseban status. Valjda će i naši kupci shvatiti značaj domaćih kompanija i kada kriza prođe jer vidimo koliko se naše kompanije trude da zaštite građane. Gdje su sada strane firme? Sada shvatamo da nije isto kupovati strano i domaće. Jednom kada sve ovo prođe, volio bih da to kupci imaju na umu

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!