fbpx

Koliko bi državu moglo koštati jedno Dodikovo piće s Nikšićem

Matematika je neumoljiva, SDP-ov nastup u RS-u značit će, opet pod krinkom multietničnosti i, tobože, pomirenja, izbacivanje poslanika Koalicije Domovina iz NSRS-a, samim tim i još manje održiv povratak Bošnjaka u Republiku Srpsku, slabljenje opozicije i, naposljetku, apsolutnu vlast Milorada Dodika u Republici Srpskoj

Piše: Izeta MAHMUTOVIĆ

Prljava kampanja za opće izbore u Bosni i Hercegovini 2018. još nije ni počela, a već svjedočimo ponavljanju historije, pod krinkom multietničnosti i mehkog patriotizma za trgovinu foteljama i dijeljenja države. Vrijednost fotelja iznenada je skočila snažnije od aktuelnog bitcoina, samo što su ovaj put ulozi mnogo veći. Naime, radi se o opstanku SDP-ovih kadrova i izbjegavanju “sječe glava” zbog raznih višegodišnjih malverzacija, od Elektroprivrede BiH do Autocesta FBiH te sumnjivo vođenih poslova, tendera s milionskim pronevjerama te nezakonitog zapošljavanja svojih kadrova.

Prilično je jasno koga će, kada joj ostane da bira između sebe i države, izabrati nekada najprosperitetnija stranka u BiH. Da se ne živi od stare slave, svjedoče i sve otužnije obilježavanje kojekakvih godišnjica i datuma dok rejting stranke opada svakim saopštenjem. Paradiranje komunističkom ostavštinom također ne pije vodu pa su se “divovi” političke scene iz 2010. godine pretvorili u vojsku obrazovanih majstora spina i propagande.

SDP je godinama, jašući na priči o multietičnosti, kojekakvim kobajagi inovativnim programima, restartima, planovima 10, jakom nenacionalističkom kampanjom, mazao narodu oči dok je istodobno flertovao s najgorim nacionalistima koji su već pokazali kako se i država i narodi u njoj osiromašuju i uništavaju. Parada jednakosti i solidarnosti, kao jedan od njihovih osnovnih postulata, u direktnoj je konfrontaciji s njihovom dugom historijom izdaje države, od Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH do posljednje podvale u Banjoj Luci. Navodno, sve na braniku socijaldemokratije.

Šira javnost sada bi trebala biti oduševljena paradom u Banjoj Luci i njihovih 120 novih članova koji su, eto, tu za snažnu, multietničku i nedjeljivu BiH, potpuno ignorirajući činjenicu ko je, npr., zamjenik ministra civilnih poslova BiH gospodin Vojin Mijatović, te kakve su moralne dileme mogle da ga navedu na potez ravan “političkom samoubistvu”? Zašto bi stari SNSD-ov kadar i tajkun (s manjim stranačkim izletima u druge opcije) preko noći doživio prosvjetljenje i priključio se prepoštenom, narodnom, multietničkom SDP-u u izgradnji države? Lukavo je to osmišljena igra u kojoj nijedna strana nije ni nevina ni naivna.

Kako u ovoj zemlji ništa nije slučajno, tako me SDP-ov sastanak s Miloradom Dodikom naveo da napravim jednačinu od tri nepoznate i pokušam analizirati pozadinu događaja

“Nikšić i ja popili smo piće, ništa posebno”, reći će srpski politički gazda iz Laktaša, a, oprostit ćete mi na vulgarnosti, izrečeno podsjeća na muža koji daje izgovor ženi jer se malo duže zadržao u kancelariji s atraktivnom sekretaricom.

Socijaldemokratska jednačina s tri nepoznate dovela je do toga da svjesno i planski, par dana od izricanja prvostepene presude Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici, Nikšić sjedne za sto s Miloradom Dodikom, i to nakon svih njegovih fašističkih ispada i divljanja te mu ponudi dio kolača za spas sebe i dijeljenje BiH.

Matematika je neumoljiva, SDP-ov nastup u RS-u značit će, opet pod krinkom multietničnosti i, tobože, pomirenja, izbacivanje poslanika Koalicije Domovina iz NSRS-a, samim tim i još manje održiv povratak Bošnjaka u Republiku Srpsku, slabljenje opozicije i, naposljetku, apsolutnu vlast Milorada Dodika u Republici Srpskoj.

Smatram da nema ni potrebe ulaziti u analizu oko izbora bošnjačkog člana Predsjedništva BiH jer neće biti ni važno ako se cijeli kolač između SDP-a i SNSD-a podijeli, mada bi tom ceremonijalnom cirkusu vrhunac bio stari Dodikov partner – Fahrudin Radončić. Uzevši u obzir ionako težak opstanak Bošnjaka u Republici Srpskoj, potez SDP-a i “razvodnjavanje” glasova, Bošnjaci bi mogli izgubiti i ono malo što imaju, ne računajući pri tome katastrofalni šah-mat potez s Ćamilom Durakovićem te određena napuštanja i pregrupiranja u Koaliciji Domovina.

Da se vratimo na jednačinu, još dvije nepoznate u ovom političkom kalježu jesu SDP i neprikosnoveni vladar svih situacija, čuvar puta i nosilac evropskih vrijednosti Dragan Čović. Nakon što Milorad Dodik dobije svoj dio kolača u Republici Srpskoj, vrlo je moguće da će razvodnjeni glasovi, umjesto za političkog protivnika SNSD-a, otići SDP-u i matematika je opet neumoljiva: 2:0 za Milorada Dodika na domaćem terenu.

Koliko će koštati državu Bosnu i Hercegovinu to jedno piće? Koliko se samo pitanja nameće, čitav jedan set za sada, srećom, neobavezujućih užasa! Koliko “neobaveznih” pića tek će popiti ovaj dvojac? Hoće li SDP potpisati podjelu odmah ili će to provući ispod rukava kamuflirano nekim nebitnim skandalom? Vraćanje u vlast na federalnom nivou? Servisiran na pladnju Izborni zakon Dragana Čovića? Koalicija s HDZ-om i SNSD-om na državnom nivou? Više HDZ-a i SNSD-a, manje države Bosne i Hercegovine?!

Da ironija bude veća, SDP, koji je najzaslužniji za izbacivanje SNSDa iz socijalističke internacionale, poleti u zagrljaj dokazanom rušitelju države i čovjeku s američke crne liste i pri tome bez imalo srama Nermin Nikšić izjavi: “Milorad Dodik je uvijek držao do svoje riječi.”

Znate, put od države za čovjeka do države za fotelju kratak je.

APELACIJA KAO DOKAZ SARADNJE SDP-a I SNSD-a

 Klub Bošnjaka u Vijeću naroda entiteta Republika Srpska s dvojicom delegata iz reda hrvatskog naroda Željkom Stipićem i Mijom Perkunićem uputio je apelaciju Ustavnom sudu BiH o ocjeni ustavnosti novog zakon o praznicima RS-a, po kojem 9. januar ostaje kao praznik u postojećoj zakonskoj regulativi, pisao je portal Faktor.ba, što posve opravdava navode o tijesnoj saradnji na relaciji Nikšić – Dodik. Naime, apelaciju nije potpisao delegat iz SDP-a Enes Suljkanović. Ovu informaciju Suljkanović je ranije potvrdio za sarajevske medije, ali njegov SDP imao je potrebu da to još jednom saopći javnosti uz žestok napad na SDA i predsjednika te stranke Bakira Izetbegovića.

“Povodom novog pokušaja sluđivanja građana u predizbornoj godini smišljenog u kuhinji SDA, želimo jasno saopštiti da SDP nema namjeru davati legitimitet promašenoj politici i izazivanju tenzija, kako bi dvojac Izetbegović – Dodik nastavio sa svojim lažnim sukobima. Enes Suljkanović iz SDP BiH neće podržati zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS, koji se podnosi na ovakav način, jer to nije ništa drugo nego predizborni trik SDA smišljen sa ciljem da se pred izbore ne priča o promašene četiri godine vladavine SDA i SNSD”, saopćio je SDP nakon u javnosti sve učestalijih optužbi da će po već poznatoj matematici pomoći SNSD-u da na sljedećim izborima dobije svog čovjeka u Predsjedništvu BiH. Ovoj stranci i Nikšiću očito je očajnički potrebno da saradnju s Dodikom prebaci na SDA i Izetbegovića.

 

PROČITAJTE I...

Proces registracije za lokalne izbore 2020. je završen, ali ostao je veliki broj otvorenih pitanja. Iz dijaspore su danima upozoravali da se sve veći broj osoba iz Srbije nelegalno prijavljuje, koristeći pri tome identitet Bošnjaka iz Srebrenice, Bratunca, Zvornika i drugih gradova. S druge strane, bilježi se veliki broj neopravdano odbijenih bošnjačkih prijava. Veliki broj aktivista u dijaspori učestvovao je u agitiranju, prije svega Bošnjaka koji su protjerani s teritorije manjeg entiteta, pokušavajući ukazati na značaj registracije. Sagovornici na temu procesa registracije, značaja dijaspore i budućih projekata s kojima se želi sačuvati bošnjački identitet dokazani su borci i patriote koji Bosnu i Hercegovinu nose u srcu

Malezija je uplovila u nestabilnu političku klimu u martu 2020. godine nakon što je došlo do preslagivanja na političkoj sceni zbog iznenadne i neočekivane ostavke tadašnjeg premijera Mahathira Mohamada. Iako egzistira bez čvrstog izbornog mandata, Jasinova Vlada u početku je bila popularna, ali je proteklih mjeseci izgubila podršku građana, između ostalog i zbog pogoršanja situacije s pandemijom

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!