fbpx

Koje su zemlje pomagale Haftaru

- Bivši specijalni predstavnik Ujedinjenih naroda (UN) za Libiju Ghassan Salame u posljednjim izjavama otkrio je da neke zemlje uopšte nisu željele da konferenciji o Libiji bude održana

 

Najnovije izjave bivšeg specijalnog predstavnika Ujedinjenih naroda (UN) za Libiju Ghassana Salamea otkrivaju da generalni sekretar UN-a Antonio Guterres nije pružao podršku vođi nelegitimnih snaga sa istoka Libije Khalifi Haftaru, iako su ga mnogi optuživali za to, nego su to činili Rusija, Sjedinjene Američke Države i Francuska, članice Vijeća sigurnosti UN-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Kada je Haftar naredio napad na glavni grad Tripoli 4. aprila 2019. godine, generalni sekretar UN-a Guterres u to vrijeme bio je u Tripoliju.

Umjesto da prekine posjetu, Guterres je dan kasnije otišao u Bengazi i tamo se sastao s generalnom Haftarom, zbog čega se pojavila sumnja da ga UN podržava.

Guterres je prije odlaska u Tripoli boravio i u zvaničnoj posjeti Egiptu gdje je imao niz susreta s egipatskim zvaničnicima u Kairu, uključujući egipatskog predsjednika Abdulfettaha es-Sisija.

Sve do izjave bivšeg specijalnog predstavnika UN-a za Libiju Salamea prošle srijede, vjerovalo se da je generalni sekretar UN-a donekle podržavao Haftara.

Ipak, iako sa malim zakašnjenjem, izjave Salamea pomogle su da se situacija značajno rasvijetli i da savjest Guterresa bude čista pred očima svjetske javnosti.

Salame je u obraćanju u Centru za civilizacijski dijalog u Ženevi izjavio da su Haftara, ustvari, podržale mnoge stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a.

“Kada je Khalifa Haftar napao Tripoli, dobio je podršku većine stalnih zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a. Mi smo pak optuženi da nismo zaustavili Haftara“, kazao je Salame.

Guterres je tog spornog dana boravio u Libiji kako bi bile završene pripreme za održavanje Konferencije o nacionalnom dijalogu u Libiji, u gradu Gadamesu sredinom aprila, kojoj bi prisustvovale sve frakcije.

Na konferenciji su trebali biti određeni datumi za parlamentarne i predsjedničke izbore, te je planirano da se održavanjem izbora i političkom tranzicijom konačno okonča građanski rat u Libiji. Nakon višemjesečnih napora, određeni su predstavnici svih političkih formacija i plemena u toj zemlji.
Generalni sekretar UN-a otputovao je u glavni grad Tripoli, bez obzira na sukobe, kako bi konferencija uspjela.

Dok se Vlada u Tripoliju pripremala za vrlo ozbiljnu konferenciju pod pokroviteljstvom UN-a, Haftarove snage su uz podršku nekih zemalja već donijele odluku da izvedu okrutni napad.
Vlada u Tripoliju predvođena premijerom Fayezom al-Sarrajom, koja se pripremala za mir i izbore, uhvaćena je nespremna za napad Haftarovih snaga, a bili su, očigledno, i žrtve licemjerstva članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Osim što Haftaru i njegovim snagama nisu uvedene nikakve sankcije, Vijeće sigurnosti UN-a čak nije ni osudilo napad.

Salame je u posljednjim izjavama otkrio da neke zemlje uopšte nisu željele da ta konferenciji o Libiji bude održana.

“Nisu jednostavno željeli da se konferencija održi. Mirovne inicijative kojima smo se bavili godinu dana tako su okončane“, kazao je.

Napomenuo je kako čelnici tih zemalja “nemaju savjest” te kako nisu željeli pomoći da se spase ljudski životi.

“Mogli su spasiti živote ljudi. Čelnici ovih važnih država igrali su se s budućnošću naroda, sve na štetu Libijaca. Licemjerstvo zemalja koje podržavaju Haftara dovelo je do krvoprolića u Libiji koje traje već 14 mjeseci”, rekao je Salame, dodajući kako ni sam nije imao podršku većine zemalja Vijeća sigurnosti UN-a.

“Većina zemalja Vijeća sigurnosti UN-a zabili su mi nož u leđa“, objasnio je.

– Saradnja Rusije, Francuske i SAD-a protiv prijedloga da se osudi napad –

Velika Britanija je Vijeću sigurnosti UN-a predložila nacrt rezolucije kojim bi se “osudili napadi Haftara i sklopilo primirje”.

Rusija nije podržala tekst nacrta rezolucije, a SAD i Francuska su, što se rijetko dešavalo ranije u prošlosti, podržale Ruse te na taj način odobrile napad Haftara na Tripoli.

Snove o miru, slobodi i demokratiji libijskog naroda nisu potkopali samo Haftar i ove tri zemlje članice Vijeća sigurnosti UN-a s pravom veta, nego i zemlje poput Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Egipta, Jordana i Bahreina.

Vlade zemalja za koje se činilo da podržavaju Konferenciju o nacionalnom dijalogu koja se trebala održati u Gadamesu, tokom susreta sa Salameom pokazale su da odobravaju Haftara i da daju zeleno svjetlo za napade na Tripoli.

PROČITAJTE I...

“On se još uvijek nije prilagodio na mir. Zaboravio je da je, hvala Bogu, prošlo 25 godina od rata. Za njegovu ratnu ulogu mu svi skidamo kapu, o tome nema ni govora ni dileme, ali prošlo je četvrt stoljeća od rata, danas se ne može komandovati ljudima. S ljudima treba raditi, ljude treba tretirati na način koji odgovara i vremenu i prostoru. Ahmed Sejdić hoće da bude osoba koja će određivati ko u Višegradu valja, a ko ne valja. On na to nema pravo. Njegovu ratnu ulogu niko od nas ne osporava, ali isto tako, niko nema pravo osporavati ono što sam napravio ovdje u proteklih 15 godina”

Možda sam i jedini čovjek u Zavidovićima koji dovoljno dobro razumije problem “Krivaje” i njene potencijale i koji može naći rješenje za nju i njene radnike. Neophodno je dovesti “Krivaju” u pravne okvire koji neće ugroziti buduće vlasnike i nosioce njenog razvoja. Nakon rješavanja pravnih prepreka, zaista bih se radovao rješavanju tog privrednog izazova koji je isključivo u domenu moje struke i za koji imam mnoštvo prijedloga rješenja

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!