fbpx

Ko visoko leti, nisko pada: Dino hoće avijaciju Kantona Sarajevo, Sanela mu ne da

Zanimljiva i indikativna rasprava povela se ovih dana između formalnog predsjedavajućeg Skupštine a neformalnog premijera iz sjene Kantona Sarajevo, Elmedina Dine Konakovića i Sanele Prašović-Gadžo, zastupnice SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH

Zanimljiva i indikativna rasprava povela se ovih dana između formalnog predsjedavajućeg Skupštine a neformalnog premijera iz sjene Kantona Sarajevo, Elmedina Dine Konakovića i Sanele Prašović-Gadžo, zastupnice SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Zanimljiva jer se tiče Konakovićevog, za sada neuspješnog, pokušaja da po svaku cijenu potroši desetine miliona maraka građana Sarajeva kako bi kupio luksuzni helikopter kojim bi letio iznad svoje “Republike Sarajevo”, a indikativna jer pokazuje, prije svega zbog načina diskusije, sve veće napukline između NiP-a i SBB-a, članova vladajuće koalicije u Kantonu Sarajevo.

Na sve optužbe Prašović-Gađo da se novac nenamjenski troši, jer se za planiranu kupovinu jednog može kupiti nekoliko drugih podjednako kvalitetnih helikoptera, Konaković je uzvraćao opetovanim ismijavanjem zastupnice Prašović-Gađo kao rezidentnog “eksperta za helikoptere”. Rasprava se brzo pretvorila u zajedljiva ujedanja, poređenja s Todorićevim helikopterima, a kao sitan kusur potegnuto je i pitanje “Pennyja”, odnosno toga da li je vladajuća frankenštajn-koalicija u Kantonu Sarajevo namjeravala dati deset miliona maraka firmi “Penny plus” kako bi ona s buduće trase transverzale uklonila vlastite bespravno podignute objekte, koje zakonski ionako o vlastitom trošku mora ukloniti.

Za javnost je ovakva vrsta koalicionih “bračnih nesuglasica” uvijek korisna jer u općoj makljaži kroz prozore redovno leti i prljav veš, pa se tako sazna i ono što bi inače ostalo sakriveno.

PROČITAJTE I...

Presuđeni ratni zločinac Dario Kordić diplomirao je u Zagrebu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. „Čestitamo našem Dariju koji je danas obranio svoj diplomski rad i postao magistar teologije!“, napisali su na Facebook stranici „Hrvatska zvona“. Prije nego je postao magistar teologije Dario Kordić je, među ostalim, po zanimanju bio ratni zločinac. Naime, zbog političke odgovornosti koju je imao u vrijeme pokolja u Ahmićima i bošnjačko-hrvatskog sukoba u dolini Lašve, Kordić je osuđen na 25 godina zatvora za sljedeća kaznena djela: 1) Protupravni napad na civile; protupravni napad na civilne objekte; bezobzirno razaranje koje nije opravdano vojnom nuždom; pljačkanje javne ili privatne imovine; uništavanje ili hotimično oštećivanje vjerskih ili obrazovnih ustanova (kršenja zakona ili običaja ratovanja), 2) Hotimično lišavanje života; nečovječno postupanje; protupravno zatvaranje civila (teška kršenja Ženevskih konvencija) 3) Progoni na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi; ubojstvo; nehumana djela; zatvaranje (zločin protiv čovječnosti). Nakon što je odslužio dvije trećine svoje kazne, Dario Kordić je pušten iz zatvora 2014. godine.

Sigurnosne strane inicijative za mali Schengen naročito su važne, posebno za one zemlje koje Srbija obuhvata svojim velikodržavnim imperijalnim ambicijama. Ima osnova za sumnju da će Srbija zloupotrijebiti poboljšanje saradnje po sadržajima malog Schengena za jačanje svojih subverzivnih oslonaca u funkciji udovoljavanja velikodržavnim ambicijama, jer su im takvi oslonci u posljednjim decenijama oslabljeni, iako su još uvijek vrlo aktivni na štetu mira, posebno na Kosovu, Crnoj Gori i BiH, zbog čega su upravo te zemlje osnovano, a ne paranoično, oprezne prema malom Schengenu. U svakom slučaju, i s malim Schengenom i bez njega sigurnosni sistemi srbijanskih susjeda imaju razloga za pojačano angažiranje na otkrivanju i suzbijanju subverzivnih planova, akcija i njihovih nosilaca

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!