fbpx

Ko visoko leti, nisko pada: Dino hoće avijaciju Kantona Sarajevo, Sanela mu ne da

Zanimljiva i indikativna rasprava povela se ovih dana između formalnog predsjedavajućeg Skupštine a neformalnog premijera iz sjene Kantona Sarajevo, Elmedina Dine Konakovića i Sanele Prašović-Gadžo, zastupnice SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH

Zanimljiva i indikativna rasprava povela se ovih dana između formalnog predsjedavajućeg Skupštine a neformalnog premijera iz sjene Kantona Sarajevo, Elmedina Dine Konakovića i Sanele Prašović-Gadžo, zastupnice SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Zanimljiva jer se tiče Konakovićevog, za sada neuspješnog, pokušaja da po svaku cijenu potroši desetine miliona maraka građana Sarajeva kako bi kupio luksuzni helikopter kojim bi letio iznad svoje “Republike Sarajevo”, a indikativna jer pokazuje, prije svega zbog načina diskusije, sve veće napukline između NiP-a i SBB-a, članova vladajuće koalicije u Kantonu Sarajevo.

Na sve optužbe Prašović-Gađo da se novac nenamjenski troši, jer se za planiranu kupovinu jednog može kupiti nekoliko drugih podjednako kvalitetnih helikoptera, Konaković je uzvraćao opetovanim ismijavanjem zastupnice Prašović-Gađo kao rezidentnog “eksperta za helikoptere”. Rasprava se brzo pretvorila u zajedljiva ujedanja, poređenja s Todorićevim helikopterima, a kao sitan kusur potegnuto je i pitanje “Pennyja”, odnosno toga da li je vladajuća frankenštajn-koalicija u Kantonu Sarajevo namjeravala dati deset miliona maraka firmi “Penny plus” kako bi ona s buduće trase transverzale uklonila vlastite bespravno podignute objekte, koje zakonski ionako o vlastitom trošku mora ukloniti.

Za javnost je ovakva vrsta koalicionih “bračnih nesuglasica” uvijek korisna jer u općoj makljaži kroz prozore redovno leti i prljav veš, pa se tako sazna i ono što bi inače ostalo sakriveno.

PROČITAJTE I...

U redovnim intervalima na bh. političkoj sceni javljaju se političke stranke koje s čarobnim štapom nude instant-rješenja za navedene strukturalne probleme i imaju mnogo zajedničkih karakteristika. Kao prvo, to su stranke jednog lica vođene harizmatičnim ličnostima. Posebno na početku imaju snažnu podršku od medija i međunarodnih faktora s ciljem rušenja nacionalnih stranaka; u ovom slučaju SDA. Iako se osnivaju samo u Sarajevu i djeluju isključivo na područjima gdje su Bošnjaci većina, oni obećavaju radikalne promjene u državi; ekonomski prosperitet, državu bez etničkih podjela, društvo bez korupcije i nepotizma. Drugim riječima, obećavaju raj na zemlji samo kad oni dođu na vlast

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES)[1] iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja na Bliskom istoku, Balkanu i po svijetu. IFIMES je povodom potpisivanja mirovnog sporazuma između Armenije i Azerbajdžana posredstvom Rusije o okončanju oružanog sukoba u spornoj regiji Nagorno-Karabakh/Artsakh pripremio analizu aktualnih događanja. Iz analize „Sukob Azerbajdžana i Armenije 2020: Povratak Rusije na Kavkaz - kraj rata između Armenije i Azerbajdžana“ objavljujemo najvažnije i najzanimljivije dijelove.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!