fbpx

Klinika za kamile

U 2011. na Arapskom poluotoku bilo je oko 1,6 miliona deva, a 53 posto ih je u Saudijskoj Arabiji. U UAE ima oko 300.000 deva. Za utrke su se nekad angažirali džokeji, ali kako se tehnologija razvijala, sada se na njima utrkuju roboti.

 

U Saudijskoj Arabiji već mjesec dana radi najveća svjetska ustanova za liječenje i istraživanje kamila. Objekt vrijedan više od 100 miliona rijala (26,7 miliona USD) jedan je od rijetkih na svijetu potpuno posvećen njezi deva i prostire se na 70.000 kvadrata. U regiji se bolnice za deve nalaze i u Dubaiju i Kataru. Bolnica deva u Dubaiju (DCH) vrijedna 10 miliona dolara otvorena je u decembru 2017. i bila je drugi takav centar posvećen devama u regiji nakon što je Katar otvorio bolnički i uzgojni centar 2015.

“Posljednjih godina uzgoj mlijeka deva razvijao se kao alternativa tradicionalnom uzgoju mlijeka u regiji. Tržište mlijeka od deve u 2018. godini vrijedilo je 447,9 miliona dolara, a predviđa se da će do 2024. doseći više od 661 miliona dolara”, pišu mediji u regiji u kojoj se deve stoljećima koriste za hranu, prijevoz, ali i kao valuta.

Danas se deve uzgajaju za utrke. Postoje zapisi o utrkama deva još iz sedmog stoljeća, ali posao je postao organiziraniji posljednjih desetljeća. U UAE-u bivši vladar Abu Dhabija šeik Zayed bin Al Nahyan izgradio je nekoliko trkališta.

Kamilji festivali privlače hiljade posjetioca koji dolaze da gledaju utrke na kojima se trguje milionima dolara, koliko vrijede najatraktivnije deve. Neki vlasnici čak i na životinjama rade plastičnu operaciju, poput botoksa ubrizganog u devine usne kako bi izgledale punije, ali organizatori događaja to smatraju nehumanim i čine sve da nadgledaju takav tretman životinja.

U 2011. na Arapskom poluotoku bilo je oko 1,6 miliona deva, a 53 posto ih je u Saudijskoj Arabiji. U UAE ima oko 300.000 deva. Za utrke su se nekad angažirali džokeji, ali kako se tehnologija razvijala, sada se na njima utrkuju roboti.

Deve, poput konja na zapadu, mogu vrijediti ogromne svote novca. Cijene se mogu kretati od 2.700 pa sve do 815.000 dolara. Ženke vrijede više jer su brže, a prijestolonasljednik Dubaija šeik Hamdan bin Mohammed platio je 2,7 miliona dolara žensku devu koja je pobijedila na izboru ljepote.

 

PROČITAJTE I...

Pašovićeva jednačina sugerira da je kultura = ON, a da je nacionalno = vjersko, i obrnuto. Pritom mu je sve što u kulturi proizvedu nacionalna društva i vjerske zajednice nešto nazadno, folklorno, prevaziđeno. Oboje su mu nešto što bi rado protjerao iz društva. Naime, Pašović i njegovi intimusi graknuli su još 2015. godine, kada su od Federalnog ministarstva kulture smanjene bolesno visoke dotacije za festivale poput MESS-a. Tada su tvrdili da se ukida internacionalna kultura, a subvencionira folklor. Ipak, ostaje posve nejasno kako uopće može postojati internacionalno ako nije utemeljeno na nacionalnom? Pa nije li internacionalna kultura upravo plodonosna i izlječujuća komunikacija između nacionalnih kultura? Uzalud je ovakva pitanja postavljati Pašoviću i njegovoj toploj režiserskoj braći jer je njima vrhunac umjetnosti kada djevojka koja glumi muslimanku iz svoje vagine na pozornici izvadi zastavu Bosne i Hercegovine

Da li je potrebno i spominjati da je Mazalica aktivno litijašio po Crnoj Gori, “branio” tamošnje srpske “svetinje”, borio se junački protiv “milogoraca” te, po vlastitim riječima, “osjećao nacionalni romantizam”.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!