fbpx

Khalifa Haftar više nema legitimitet u Libiji

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je također kazao da bi saradnja u oblasti sigurnosti između Turske i Vlade Libije u narednom periodu mogla bi biti proširena

 

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je u četvrtak da lider separatističkih snaga na istoku Libije Khalifa Haftar više nema potrebni legitimitet u Libiji i stoga ne bi trebao imati ni mjesto za pregovaračkim stolom, javlja Anadolu Agency (AA).

“Haftar više nema nikakvu opravdanost. Ionako nije imao legitimitet”, rekao je Cavusoglu u intervjuu za televiziju “CNN Turk”, dodajući da Haftar više nije vrijedan nikakve diskusije.

“Pučista poput Haftara ne bi više trebao imati mjesto za pregovaračkim stolom. Ne bi se više trebali baviti njime“, kazao je Cavusoglu.

Podsjetio je da u Libiji još uvijek nema primirja, čak i nakon napora i razgovora koji su održani u Moskvi i Berlinu.

Cavusoglu je također kazao da bi saradnja u oblasti sigurnosti između Turske i Vlade Libije u narednom periodu mogla biti proširena.

Prošlog novembra Turska i Libija potpisale su važne sporazume o vojnoj saradnji kao i granicama u Mediteranu. Prema sporazumu, Turska je poslala savjetnike kako bi pomogli libijskoj vojsci da porazi milicije ratnog komandanta Haftara.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Lider separatističkih snaga na istoku Libije Khalifa Haftar u aprilu prošle godine je pokrenuo napad za zauzimanje Tripolija, što su osujetile snage Vlade nacionalnog jedinstva Libije.

PROČITAJTE I...

Sigurnosne strane inicijative za mali Schengen naročito su važne, posebno za one zemlje koje Srbija obuhvata svojim velikodržavnim imperijalnim ambicijama. Ima osnova za sumnju da će Srbija zloupotrijebiti poboljšanje saradnje po sadržajima malog Schengena za jačanje svojih subverzivnih oslonaca u funkciji udovoljavanja velikodržavnim ambicijama, jer su im takvi oslonci u posljednjim decenijama oslabljeni, iako su još uvijek vrlo aktivni na štetu mira, posebno na Kosovu, Crnoj Gori i BiH, zbog čega su upravo te zemlje osnovano, a ne paranoično, oprezne prema malom Schengenu. U svakom slučaju, i s malim Schengenom i bez njega sigurnosni sistemi srbijanskih susjeda imaju razloga za pojačano angažiranje na otkrivanju i suzbijanju subverzivnih planova, akcija i njihovih nosilaca

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!