Kasumoviću iskliznuo iz ruku “Grb Zenice”

Osim Kasumovića, koji je predložen za “Grb Zenice”, za priznanje “Nagrada Zenice” predloženi su Maja Hadžiselimović, Ivan Petrović i Ansambl “Bosnia folk”, ali očito je da će ostati bez priznanja. Prvi put od 1996. godine, od kada se dodjeljuju ova priznanja za 20. mart, Dan Zenice, vjerovatno neće biti dodijeljena. 

Priznanja istaknutim pojedincima i kolektivima “Grb Zenice” i “Nagrada Zenice” povodom 20. marta, koji se obilježava kao Dan Zenice, ove godine vjerovatno neće biti dodijeljena. Razlog je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović. Naime, nekoliko mjesnih zajednica i Izvršni odbor Sindikata “Zenicatransa” predložili su Kasumovića za priznanje “Grb Zenice”.

Ovo ime bilo je dovoljan razlog vijećnicima iz SDA, A-SDA, SBB-a, Naše stranke, jednom vijećniku SDP-a te jednom iz reda manjina da ne dođu na hitnu sjednicu Gradskog vijeća na kojoj su trebali biti usvojeni prijedlozi Odluke za dodjelu javnih priznanja povodom 20. marta – Dana Grada Zenica i Odluke o proglašenju počasnim građaninom Grada Zenice. Pošto nije bilo kvoruma, sjednica nije održana, a prijedlozi ovih odluka povučeni su s redovne sjednice koja je ranije održana.

Vjerovatno ove odluke neće biti ni usvojene jer, kako stvari stoje, mnogi su protiv toga da aktuelni gradonačelnik Zenice dobije najviše priznanje Grada Zenice. No, da ne bude da su samo političke stranke i gradski vijećnici protiv davanja priznanja Fuadu Kasumoviću, pobrinuli su se i sami građani.

Ironično su na društvenim mrežama i pojedinim web-portalima postavili fotografije koje dokazuju da Kasumović zaista zaslužuje ovo laskavo priznanje. Na nekim su od fotografija rupe na trotoarima prečnika metar, na drugim opet polomljene kocke na šetalištu…

“Dok vozači u Zenici gaze pješake na pješačkim prijelazima, u proračunu nema novaca za nadzorne kamere. Dok su trotoari i ceste pune rupa i drugih oštećenja, u budžetu nema dovoljno novaca za saniranje istih. Gospodo kandidati, zar je vama do nagrada, plaketa i grbova kada je veliko pitanje ko je istu zaslužio radi situacije u gradu u kojem živimo, a koju vi izgleda niste u stanju vidjeti”, napisao je jedan od Zeničana.

Osim Kasumovića, koji je predložen za “Grb Zenice”, za priznanje “Nagrada Zenice” predloženi su Maja Hadžiselimović, Ivan Petrović i Ansambl “Bosnia folk”, ali očito je da će ostati bez priznanja. Prvi put od 1996. godine, od kada se dodjeljuju ova priznanja za 20. mart, Dan Zenice, vjerovatno neće biti dodijeljena.

PROČITAJTE I...

Careva džamija, kao ni druge carske džamije, nije imala vakufske imovine. Službenici su finansirani iz carske hazne. Uprkos toj činjenici, kako piše Hasan Eminović, stari su je Stočani stalno ukrašavali i o njoj se brinuli putem svojih vakufa. Poklanjali su svoju imovinu kao trajno dobro, a sav prihod bio je podređen njenom funkcioniranju

Bošnjački prosvjetni kadar uključio se u izradu planova i programa iz četiri predmeta nacionalne grupe. Neki autori uradili su i dio udžbenika iz predmeta koji se koriste u obrazovanju na bosanskom jeziku. Manji dio udžbenika koji se koriste u osnovnim školama na Kosovu za nastavu na bosanskom jeziku je iz Bosne. Nažalost, problem danas predstavlja činjenica da u srednjim i višim školama nema udžbenika. Bio je samo jedan uvoz udžbenika iz Bosne za srednje škole u školskoj 2015/2016. godini. I još jedan, veoma važan problem jeste odliv i osipanje broja učenika, uglavnom zbog odlaska s roditeljima u zapadnoevropske zemlje

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!