fbpx

Kantonalni “avengersi”

Konaković napominje i da mu je nebitna “tehnika borbe” protiv SDA, za koju kaže da je “pošast”. Šta to znači u praksi, vidi se i po tome što Konaković, dok optužuje SDA da pokušava korumpirati novcem kadrove vladajuće “šestorke”, ustvari sam konspirativno nastupa pa vrbuje, prilično rijetke, članove SDA gdje i kada može.

Piše: Mustafa DRNIŠLIĆ

Svako javno gostovanje Elmedina Konakovića na nekom od njemu sklonih medija dodatno potvrđuje opći utisak da je njegov sukob sa SDA duboko lične prirode i da je riječ o nekoj vrsti narcisoidnog karaktera koji politizira ličnu osvetu nastalu uslijed neostvarenih ambicija.

Pogotovo je to slučaj kada Konakovića ugosti narcis podjednako velikog ega, kao što je to Senad Hadžifejzović, pa onda uslijede sapatnička pitanja i odgovori, plakanje na ramenu na kojem se međusobno hrabri i ispomaže, glumata žrtvu i uspostavlja viktimološki diskurs.

Očito da broj ambicioznih tipova, koji misle da je kosmička nepravda to što im SDA nije ispunila neke njihove zahtjeve i vizije, bolje rečeno, što nije prepoznala njihove gigantske kapacitete i silnu važnost za ovo društvo, nije baš zanemariv.

Ipak, samo je Konaković u prilici da svoje nepristojne ambicije nameće kao prioritet svim građanima Kantona Sarajevo, dok je u Hadžifejzovićevom slučaju, srećom, dovoljno promijeniti kanal.

Koliko je Konaković ostrašćen u svojoj privatnoj vendeti, moglo se vidjeti po tome kako nekoliko puta doslovno prijeti da će, izgubi li vlast, on i njegovi poltroni fizički sprečavati “pokušaje korupcije i namještanja tendera”, što je ne baš suptilna prijetnja nasiljem bude li nova vlast radila nešto što sadašnjem predsjedavajućem Skupštine nije po volji.

Konaković napominje i da mu je nebitna “tehnika borbe” protiv SDA, za koju kaže da je “pošast”. Šta to znači u praksi, vidi se i po tome što Konaković, dok optužuje SDA da pokušava korumpirati novcem kadrove vladajuće “šestorke”, ustvari sam konspirativno nastupa pa vrbuje, prilično rijetke, članove SDA gdje i kada može.

To su za sada sve listom oportunistički tipovi, male važnosti i kalibra, čaršijski politički polusvijet, kojem je to ko zna koje preskakanje iz stranke u stranku i bez kojih je SDA-u ustvari daleko bolje.

Naravno, takve subverzije i rovarenje Konaković oslikava veselim bojama pokušavajući ih prikazati kao altruističko prilaženje njegovom pravedničkom programu i platformi.

Ovakvi, ponešto nervozni ispadi, u kojima Konaković valjda pokušava pokazati da ima i “ulični mišić”, ako bude “stani-pa’ni”, dodatno su pojačani i njegovim ranijim opetovanim radončićevskim i dodikovskim napadima na OSA-u – što je svojevrsni lakmus-test kako bi se ustanovile istinske pozicije nekog bošnjačkog političara – ali i pokušajem da, gostujući na Face TV, nekako anulira u narodu dobro prihvaćene rezultate pregovora u vezi s uspostavljanjem nove većine na državnom nivou, gdje je SDA uspjela isposlovati, u ovom kriznom trenutku, tri najvažnija ministarstva (vanjskih poslova, odbrane i sigurnosti) za probosanski blok.

Konakovićev pokušaj da to problematizira, pa čak i kriminalizira, najbolje pokazuje ne samo određenu dozu panike zbog raspoloženja u narodu već i koliko ga je zaista ošamutila vlastita žeđ za osvetom.

PROČITAJTE I...

Presuđeni ratni zločinac Dario Kordić diplomirao je u Zagrebu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. „Čestitamo našem Dariju koji je danas obranio svoj diplomski rad i postao magistar teologije!“, napisali su na Facebook stranici „Hrvatska zvona“. Prije nego je postao magistar teologije Dario Kordić je, među ostalim, po zanimanju bio ratni zločinac. Naime, zbog političke odgovornosti koju je imao u vrijeme pokolja u Ahmićima i bošnjačko-hrvatskog sukoba u dolini Lašve, Kordić je osuđen na 25 godina zatvora za sljedeća kaznena djela: 1) Protupravni napad na civile; protupravni napad na civilne objekte; bezobzirno razaranje koje nije opravdano vojnom nuždom; pljačkanje javne ili privatne imovine; uništavanje ili hotimično oštećivanje vjerskih ili obrazovnih ustanova (kršenja zakona ili običaja ratovanja), 2) Hotimično lišavanje života; nečovječno postupanje; protupravno zatvaranje civila (teška kršenja Ženevskih konvencija) 3) Progoni na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi; ubojstvo; nehumana djela; zatvaranje (zločin protiv čovječnosti). Nakon što je odslužio dvije trećine svoje kazne, Dario Kordić je pušten iz zatvora 2014. godine.

Sigurnosne strane inicijative za mali Schengen naročito su važne, posebno za one zemlje koje Srbija obuhvata svojim velikodržavnim imperijalnim ambicijama. Ima osnova za sumnju da će Srbija zloupotrijebiti poboljšanje saradnje po sadržajima malog Schengena za jačanje svojih subverzivnih oslonaca u funkciji udovoljavanja velikodržavnim ambicijama, jer su im takvi oslonci u posljednjim decenijama oslabljeni, iako su još uvijek vrlo aktivni na štetu mira, posebno na Kosovu, Crnoj Gori i BiH, zbog čega su upravo te zemlje osnovano, a ne paranoično, oprezne prema malom Schengenu. U svakom slučaju, i s malim Schengenom i bez njega sigurnosni sistemi srbijanskih susjeda imaju razloga za pojačano angažiranje na otkrivanju i suzbijanju subverzivnih planova, akcija i njihovih nosilaca

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!