fbpx

Kalin: Pelosi je političarka s predrasudama i neprijateljstvom prema Turskoj

Glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin kazao da je Pelosi političarka sa predrasudama i neprijateljstvom prema Turskoj te je dodao da je to i ranije pokazivala stavovima o armenskim tvrdnjama o navodnom genocidu

Glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin kritikovao je izjavu predsjedateljice Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Nancy Pelosi o Turskoj i njenom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, javlja Anadolu Agency (AA).

Istakao je da je Pelosi političarka sa predrasudama i neprijateljstvom prema Turskoj te je dodao da je to i ranije pokazivala stavovima o armenskim tvrdnjama o navodnom genocidu.

“Kao što se njene ranije tvrdnje o navodnom genocidu nisu podudarale sa historijskim činjenicama, isto tako njeno sadašnje tumačenje turske politike daleko je od historijskih i postojećih činjenica. Međutim, zapadni, američki i evropski političari nikako da odustanu od navike da koriste ime našeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana za rješavanje unutrašnjih političkih pitanja. Ali to se ujedno može posmatrati i kao odraz globalnog utjecaja Republike Turske i našeg predsjednika”, kazao je Kalin.

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump se tokom konferencije za novinare odbio obvezati na mirni prijenos vlasti što je izazvalo reakciju mnogih među kojima je i Pelosi.

Pelosi je navela da se Trump, između ostalih, divi predsjednicima Rusije i Turske, Vladimiru Putinu i Recepu Tayyipu Erdoganu.

“Znamo kome se Trump divi. Putinu, Kim Jong-unu, Erdoganu. Međutim, poštovani predsjedniče, moram napomenuti da nismo u Sjevernoj Koreji, Rusiji, Turskoj ili Saudijskoj Arabiji. Nalazite se u SAD-u kojim se upravlja demokratijom“, kazala je Pelosi.

Šef Ureda za komunikacije predsjednika Republike Turske Fahrettin Altun također je oštro osudio izjavu Pelosi.

“Izjava Pelosi je zabilježena u kontekstu rasprave o tome hoće li prijenos vlasti na američkim izborima koji će se održati u novembru proteći mirno. Još jednom podsjećamo da su za nas izborni rezultati i nacionalna volja svetinje. Neozbiljnu izjavu koju je dala Nancy Pelosi vidimo kao odraz pogrešne percepcije američkih političara prema Turskoj”, naveo je Altun na društvenim mrežama.

PROČITAJTE I...

Probosanske stranke se opredijelile da podrže nezavisnog kandidata za načelnika Jasmina Hušića, a onda je Konaković na Facebooku za Hušića napisao kako je bio “savjetnik Ade Mulalića, desne ruke zločinca Fikreta Abdića”.

Plan je borba protiv onoga što je francuski predsjednik nazvao “islamističkim separatizmom”, s dvostrukim ciljem iscjeljivanja društvenih podjela i borbe protiv nasilnog ekstremizma. Već takva postavka problema mora (bolno) dirnuti u živac svakog pobožnog muslimana s obzirom na to da implicira njihovu “neprosvijećenost” te izdvaja njihovu religiju kao jedinu koja je rasadnik nasilnog ekstremizma

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!