fbpx

Kalin optužio Ujedinjene Arapske Emirate za finansiranje rata u Libiji

U razgovoru za Agence France-Presse (AFP), Kalin je kazao da je potrebno da nelegitimne militantne snage koje predvodi Khalifa Haftar napuste Sirte i Jufru kako bi se postiglo održivo primirje

 

Održivo primirje u Libiji može se postići ako se svi vrate na svoje pozicije iz 2015. godine, izjavio je u nedjelju glasnogovornik predsjednika Turske Ibrahim Kalin, prenosi Anadolu Agency (AA).

U razgovoru za Agence France-Presse (AFP), Kalin je kazao da je potrebno da nelegitimne militantne snage koje predvodi Khalifa Haftar napuste Sirte i Jufru kako bi se postiglo održivo primirje.

“Sve dok libijska vlada želi da budemo tamo, mi ćemo tamo i biti”, kazao je Kalin, dodajući da će Turska i dalje podržavati međunarodno priznatu Vladu nacionalnog jedinstva Libije predvođenu Fayezom al-Sarrajom.

Kritikovao je francusku podršku Haftaru i kazao da ova evropska zemlja ugrožava sigurnost NATO-a pružanjem podrške Haftarovim snagama.

“Podržavamo legitimnu vladu u Libiji. Francuska vlada podržava nelegitimnog gospodara rata i time ugrožava političku stabilnost Libije i sigurnost NATO-a, Sredozemlja i Sjeverne Afrike”, rekao je Kalin.

Napomenuo je također da je Haftar od samog početka djelovao vrlo nepouzdano.

“Haftar je prekršio sve sporazume o prekidu vatre i napore poduzete u cilju ublažavanja tenzija. Vlada nacionalnog jedinstva Libije neće podržati nikakve pregovore u kojima bi bio i Haftar”, dodao je.

Optužio je Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) za finansiranje rata u Libiji i nazvao blesavim napade zaljevske države na turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i Tursku zbog njihove uloge u arapsko-muslimanskom svijetu.

Također je kazao da Turska razumije legitimne sigurnosne strahove Egipta zbog fizičke blizine s Libijom, ali je poručio da je podrška Haftaru pogrešna politika.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Lider separatističkih snaga na istoku Libije Khalifa Haftar u aprilu prošle godine je pokrenuo napad za zauzimanje Tripolija, što su osujetile snage Vlade nacionalnog jedinstva Libije.

PROČITAJTE I...

Ako pogledamo rezultate izbora za Kantonalnu skupštinu 2018. godine, imali smo oko 2.500 glasova više, dakle, kada saberemo glasove koje su dobile te dvije koalicije. Naravno, rezultat će puno zavisiti i od izlaznosti birača, puno će zavisti i od broja registriranih u inostranstvu. Na izborima 2018. svi smo išli samostalno, ovaj put kroz ove dvije koalicije ćemo, nadam se, dobiti većinu u Gradskom vijeću. S druge strane, imamo značajna četiri politička subjekta s hrvatskim predznakom prijavljena za izbore, ovaj put ne izlaze u okviru HNS-a, te očekujemo zanimljivu političku borbu za glasove građana Mostara, u kojoj će, uvjeren sam, pobijediti Koalicija za Mostar 2020.

U Konakovićevim istupima da se naslutiti pokušaj blefiranja i smekšavanja mogućih budućih “papaka” – a njih, sudeći po svemu, trenutno ipak neće naći u Stranci demokratske akcije. Zašto? Pa naprosto zato što su dovoljno zreli i razumni da uvide kako prolaze i neki ozbiljniji “SDA disidenti” u svojim političkim karijerama. O Čampari i ne govorimo, jer on je, barem u ovom trenutku, i dalje član SDA – makar njegovo ponašanje posljednjih mjeseci ličilo na “izlazak u ratama”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!