fbpx

Kalin optužio Ujedinjene Arapske Emirate za finansiranje rata u Libiji

U razgovoru za Agence France-Presse (AFP), Kalin je kazao da je potrebno da nelegitimne militantne snage koje predvodi Khalifa Haftar napuste Sirte i Jufru kako bi se postiglo održivo primirje

 

Održivo primirje u Libiji može se postići ako se svi vrate na svoje pozicije iz 2015. godine, izjavio je u nedjelju glasnogovornik predsjednika Turske Ibrahim Kalin, prenosi Anadolu Agency (AA).

U razgovoru za Agence France-Presse (AFP), Kalin je kazao da je potrebno da nelegitimne militantne snage koje predvodi Khalifa Haftar napuste Sirte i Jufru kako bi se postiglo održivo primirje.

“Sve dok libijska vlada želi da budemo tamo, mi ćemo tamo i biti”, kazao je Kalin, dodajući da će Turska i dalje podržavati međunarodno priznatu Vladu nacionalnog jedinstva Libije predvođenu Fayezom al-Sarrajom.

Kritikovao je francusku podršku Haftaru i kazao da ova evropska zemlja ugrožava sigurnost NATO-a pružanjem podrške Haftarovim snagama.

“Podržavamo legitimnu vladu u Libiji. Francuska vlada podržava nelegitimnog gospodara rata i time ugrožava političku stabilnost Libije i sigurnost NATO-a, Sredozemlja i Sjeverne Afrike”, rekao je Kalin.

Napomenuo je također da je Haftar od samog početka djelovao vrlo nepouzdano.

“Haftar je prekršio sve sporazume o prekidu vatre i napore poduzete u cilju ublažavanja tenzija. Vlada nacionalnog jedinstva Libije neće podržati nikakve pregovore u kojima bi bio i Haftar”, dodao je.

Optužio je Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) za finansiranje rata u Libiji i nazvao blesavim napade zaljevske države na turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i Tursku zbog njihove uloge u arapsko-muslimanskom svijetu.

Također je kazao da Turska razumije legitimne sigurnosne strahove Egipta zbog fizičke blizine s Libijom, ali je poručio da je podrška Haftaru pogrešna politika.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Lider separatističkih snaga na istoku Libije Khalifa Haftar u aprilu prošle godine je pokrenuo napad za zauzimanje Tripolija, što su osujetile snage Vlade nacionalnog jedinstva Libije.

PROČITAJTE I...

Državno izborno povjerenstvo (DIP) potvrdilo je kandidacijske liste za izbor 151 zastupnika za Hrvatski sabor na parlamentarnim izborima 5. srpnja. Sudjelovat će 192 liste s 2.669 kandidata od kojih 41 posto čine žene. Na dan izbora bit će otvoreno 6.999 biračkih mjesta u zemlji i inozemstvu.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!