fbpx

Kalin optužio Ujedinjene Arapske Emirate za finansiranje rata u Libiji

U razgovoru za Agence France-Presse (AFP), Kalin je kazao da je potrebno da nelegitimne militantne snage koje predvodi Khalifa Haftar napuste Sirte i Jufru kako bi se postiglo održivo primirje

 

Održivo primirje u Libiji može se postići ako se svi vrate na svoje pozicije iz 2015. godine, izjavio je u nedjelju glasnogovornik predsjednika Turske Ibrahim Kalin, prenosi Anadolu Agency (AA).

U razgovoru za Agence France-Presse (AFP), Kalin je kazao da je potrebno da nelegitimne militantne snage koje predvodi Khalifa Haftar napuste Sirte i Jufru kako bi se postiglo održivo primirje.

“Sve dok libijska vlada želi da budemo tamo, mi ćemo tamo i biti”, kazao je Kalin, dodajući da će Turska i dalje podržavati međunarodno priznatu Vladu nacionalnog jedinstva Libije predvođenu Fayezom al-Sarrajom.

Kritikovao je francusku podršku Haftaru i kazao da ova evropska zemlja ugrožava sigurnost NATO-a pružanjem podrške Haftarovim snagama.

“Podržavamo legitimnu vladu u Libiji. Francuska vlada podržava nelegitimnog gospodara rata i time ugrožava političku stabilnost Libije i sigurnost NATO-a, Sredozemlja i Sjeverne Afrike”, rekao je Kalin.

Napomenuo je također da je Haftar od samog početka djelovao vrlo nepouzdano.

“Haftar je prekršio sve sporazume o prekidu vatre i napore poduzete u cilju ublažavanja tenzija. Vlada nacionalnog jedinstva Libije neće podržati nikakve pregovore u kojima bi bio i Haftar”, dodao je.

Optužio je Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) za finansiranje rata u Libiji i nazvao blesavim napade zaljevske države na turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i Tursku zbog njihove uloge u arapsko-muslimanskom svijetu.

Također je kazao da Turska razumije legitimne sigurnosne strahove Egipta zbog fizičke blizine s Libijom, ali je poručio da je podrška Haftaru pogrešna politika.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Lider separatističkih snaga na istoku Libije Khalifa Haftar u aprilu prošle godine je pokrenuo napad za zauzimanje Tripolija, što su osujetile snage Vlade nacionalnog jedinstva Libije.

PROČITAJTE I...

Bilo kako bilo, u Brčko distriktu BiH na sceni je homogenizacija srpskih političkih i nacionalnih subjekata i smušenost dijela bošnjačkog političkog i nacionalnog establišmenta. U sociološkom smislu, establišment je društveni, stručni ili politički sloj koji vlada određenim dijelom društvenog života.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!