fbpx

Kako su nas Turci ubili ljubavlju na stanici Sirkeci u Istanbulu

“Ti Bošnjak?”, upita me licem stopostotne naivčine i dobričine. Isprva me nasmijao jer me je to podsjetilo na stare američke filmove o Tarzanu. “Ja Bošnjak”, odgovorih dok su mi obrazi podrhtavali od smijeha na pomisao da mu repliciram s: “Ja Tarzan, ti Jane.” Ali, brzo sam se uozbiljio jer me je Hifzija zagrlio i počeo plakati

Piše: Filip Mursel BEGOVIĆ

 

Otvorena je 1888. godine za vrijeme vladavine sultana Abdulhamida II. Prvo i posljednje polazište u prometnoj vezi između Turske i Evrope, ali i slavnog “Orient Expressa”, u kojem su u Istanbul pristizali dokoni evropski plemići i pustolovi željni orijentalnih naslada. No, upravo je ovo mjesto bilo prvo što su preplašeni Bošnjaci vidjeli kada su, bježeći iz Bosne i Sandžaka, zakoračili na tursko tlo. Nisu ih čekale naslade, samo neizvjesnost i hvatanje broda za Aziju. Njih više od milion. Danas u Turskoj živi više Bošnjaka nego u BiH, a procjene dramatično variraju između 3 i 6 miliona ljudi porijeklom iz Bosne i Sandžaka.

Ono što je za irske i italijanske imigrante u Americi predstavljao Ellis Island, to je za Bošnjake željeznička stanica Sirkeci u Istanbulu, koja je danas praktički muzejsko mjesto na kojem se odvijaju prestižne kulturne manifestacije. Na poziv Turske asocijacije magazina “Turbed”, na sajmu časopisa koji se održavao od 3. do 10. maja na stanici Sirkeci, gostovao je i sedmičnik Stav.

Kako i priliči musafirima iz Bosne, organizacija nam je ponudila istaknuti štand, što je izazvalo početno negodovanje domaćih izdavača. Gledali smo u Turčina koji im je, sliježući ramenima, nešto burno objašnjavao. “Musafir!”, reče, i to je značilo da se tu više ništa ne može. Ugnijezdili smo se tik uz veliki plakat na kojemu je nacrtana evropska dama kako izlazi iz voza na kojem piše Paris – Lausanne – Milano – Beograd – Istanbul. I onda je krenula promenada.

Ubiše nas Turci ljubavlju. Pristizale su čitave školske ekskurzije, s neskrivenim zanimanjem razgledavajući Stav na jeziku koji ne razumiju, ali po naslovnicama im je bilo jasno da je riječ o Bosni i Bošnjacima, i onda kreće hvatanje za srce, uzdasi i neizostavno spominjanje imena Alije Izetbegovića. Njegov se lik nalazio na naslovnicama najmanje deset turskih časopisa koji su bili izloženi na stanici Sirkeci. Alija je u Turskoj heroj, borac, filozof, mislilac, kralj mudraca…

No, Hifzija mi je slomio srce. Nisam očekivao taj udarac, aperkat niotkuda. Jer, nije ugodno primiti toliko ljubavi pa da to iznebuha izgubiš. Znaju nešto o tome tajkuni koji su završili u zatvoru. “Dabogda im’o pa nem’o”, kaže jedna posebno okrutna poslovica ili kletva. Hifzija je uredan čovjek, pretpostavljam vjernik, ali na sebi je imao pohabani džemper i vrećicu s ajranom i donerom. Da ne umaram sa socijalno-srcedrapateljskim detaljima (mogli bi me optužiti da sam patetični fašist i etnoklerik), ukratko bih rekao po njegovom trošnom izgledu i očiglednoj skromnosti da je teški radnik, treća smjena. Čuo je da govorimo naški i prišao.

“Ti Bošnjak?”, upita me licem stopostotne naivčine i dobričine. Isprva me nasmijao jer me je to podsjetilo na stare američke filmove o Tarzanu. “Ja Bošnjak”, odgovorih dok su mi obrazi podrhtavali od smijeha na pomisao da mu repliciram s: “Ja Tarzan, ti Jane.”

Ali brzo sam se uozbiljio jer me je Hifzija zagrlio i počeo plakati. Kao da se uhvatio za posljednju slamku spasa pred utapljanje. Potonusmo zajedno, a s nama i čitavo stoljeće naših muka i pregaženih identiteta, zaljuljala se stanica Sirkeci kao brod, a ljubavi se pretvoriše u tuge.

Hifzija ne zna bosanski. Shvatio sam da je iz Sandžaka izbjegao pedesetih godina prošlog stoljeća kao šestogodišnjak. Nešto mi je pokušao govoriti, ali nismo se razumjeli. Onda smo plakali zajedno bez riječi i neka se zna da je to bilo onako pravo ženski i da nas nije bilo stid zbog toga. I tako to biva, od premalo ljubavi čovjek uvehne, a od previše postane gizdav, pa to mora na koncu negdje isplakati. Pa gdje to u svijetu možeš biti plačan i poseban samo zato što si Bošnjak? Eto, u Turskoj.

P.S. Nešto sam kontao da bi trebalo dovesti Emira Suljagića, da ga stavimo uz štand, stavimo mu oko vrata tablu na kojoj piše “Bošnjak”, pa da ga grle i malo nas razrahate od tolike ljubavi i plača. A njemu bi godilo, bilo bi mu, sirotom, bolje. U glavi, a gdje drugdje. I Reufa Bajrovića smo mogli dovesti, da uz Emira prostre kutiju za donacije u nevladin sektor. I njegovom poguzijskom foteljašenju bi to, bez sumnje, godilo. A braća Turci bi na djelu mogli vidjeti kako izgleda bosansko-građanska dupeglava.

 

PROČITAJTE I...

“Podsjetio si me na mene, na moju mladost, pjesmu, igru, narodna veselja, teferiče, na momke koji su me begenisali i iza akšama dolazili pod moj prozor, dozivali me, ja se nisam odazivala, to se nipošto nije smjelo, takav je adet bio, a prijala su mi ta dozivanja, svake večeri su dolazili pod moj prozor, a ja bih sjedila na krevetu i po glasu razaznavala ko je ko... Bila sam lijepa, sine, plaho lijepa, pa su zato i dolazili, molili da se pojavim na pendžeru, makar na časak da me vide...”

Odlazak saborca, čak iako ga nisi poznavao, nikad nije jednostavan. Premda naokolo gori, za tebe u tom momentu sve prestane. Kao bez zvuka, jednim sam okom gledao u njegovo lice, a drugim u vojnike koji su pucali. A onda se odjednom vratiš, kao da izroniš. Mirniji, staloženiji, odlučniji

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!