fbpx

Kako su desničari pobijedili

Svi djelići nisu skladno raspoređeni u tom mozaiku. U samo 19 kvadratnih kilometara sve je pomiješano. U centru je koncentrirano stanovništvo s većom kupovinom moći, konzervativno i tradicionalističko. U prvom pojasu periferije, s hiljadama domova vojnika koji služe u tamošnjim bazama, mjesto je na kojem lovi Vox.

 

Najčešća imena među novorođenčadima u Ceuti jesu Mohamed i Yasmin. I upravo je u takvoj španskoj enklavi na sjeveru Afrike radikalni desničarski Vox uspio osvojiti najviše glasova u svojoj historiji. Stranka desničarskog vođe Abascala u Ceuti dobila je 35,2% glasova podrške na biralištima.

U samo tri godine ova krajnje desna stranka prešla je put od svega 139 glasova u Ceuti pa do najveće podrške na posljednjim izborima. Na izborima u aprilu u Ceuti najjača je stranka bio socijalistički PSOE aktuelnog premijera Sancheza, koji je uživao podršku muslimana, siromašnih i nezaposlenih.

U tih šest mjeseci ekspanzije između aprilskih i sada ponovljenih izbora Abascalova stranka promijenila je svoju strategiju kampanje u tom autonomnom gradu. U aprilu je Rafael Rodríguez, tadašnji Voxov kandidat za Ceutu, nagovijestio da će zatvoriti džamije i protjerati one “koji promiču fundamentalizam ili prezir prema ženama”. Ta je kampanja uznemirila tamošnje stanovništvo, posebno muslimansku zajednicu. Reakcija se osjetila i na biralištima 28. aprila: sudjelovanje je prvi put nakon deset godina premašilo 60%, a sva izborna mjesta u gradu zabilježila su pobjedu PSOE. Međutim, uoči izbora održanih 10. novembra ekstremna desnica odlučila je ublažiti svoje poruke o islamu. I pobijedila je.

Tokom kampanje Vox nije upućivao poruke s vjerskim konotacijama, usredotočili su se na svoj govor protiv imigracije i strelice odapete ka susjednoj državi. “Mi ćemo od Maroka tražiti jasno, izričito i odlučno priznanje španske Ceute i Melille, ako ne, onda neće nijedan španski euro doći ovdje”, rečeno je. Ceuta je “lonac kultura”.

Njegovih 80.000 stanovnika gotovo je podjednako raspodijeljeno između zapadnjačke kršćanske zajednice i rastuće arapsko-muslimanske zajednice. Tu su i jevrejske i hinduističke manjine, koje imaju značajnu socioekonomsku težinu.

Svi djelići nisu skladno raspoređeni u tom mozaiku. U samo 19 kvadratnih kilometara sve je pomiješano. U centru je koncentrirano stanovništvo s većom kupovinom moći, konzervativno i tradicionalističko. U prvom pojasu periferije, s hiljadama domova vojnika koji služe u tamošnjim bazama, mjesto je na kojem lovi Vox.

Na periferiji je arapsko-muslimansko stanovništvo, među kojima je zabilježena najviša stopa nezaposlenosti, nedovoljno dobrog života i puno neuspješnih u školi. Stranka krajnje desnice osvojila je središte grada, četvrti u kojima žive oni s visokim dohotkom. Socijalisti su pobijedili u najsiromašnijih 14 dijelova Ceute.

Više od 35 posto biračkog tijela Ceuta “kupilo” je oštru priču protiv Maroka i protuimigracijske poruke Voxa. Kako je ta ksenofobična poruka rezultirala pobjedom u tako multikulturalnom gradu? “Ovo je vrlo polarizirani grad u kojem je sada Vox kapitalizirao priču oko islamofobije i demonizacije imigranata i pobijedio zahvaljujući i apstinentima”, kaže lokalni muslimanski vođa Mohamed Ali, povijesni vođa više interkulturalnog lokalizma.

Jedan od ključeva pobjede jeste vojska. U Ceuti boravi 1.041 pripadnik snaga državne sigurnosti, 3.218 vojnih i 300 lokalnih policajaca. Većina glasa za Vox, a njih desničarski čelnici, pak, nazivaju “hrabrima”, “anđelima čuvarima” koji rade na ogradi koju žele pretvoriti u “vrlo visok zid”.

Vox trenutnu dvostruku bodljikavu žicu, visoku šest metara, želi zamijeniti zidom. Također, u Ceuti je oko 400 djece migranata bez pratnje. Čelnici ekstremne desnice optužuju ih za navodni porast kriminala, što nije tačno. Ipak, zbog njih Abascalova stranka predlaže ponovno otvaranje starog zatvora u koji bi ugurali sve one koji im ne pašu.

 

PROČITAJTE I...

Proces registracije za lokalne izbore 2020. je završen, ali ostao je veliki broj otvorenih pitanja. Iz dijaspore su danima upozoravali da se sve veći broj osoba iz Srbije nelegalno prijavljuje, koristeći pri tome identitet Bošnjaka iz Srebrenice, Bratunca, Zvornika i drugih gradova. S druge strane, bilježi se veliki broj neopravdano odbijenih bošnjačkih prijava. Veliki broj aktivista u dijaspori učestvovao je u agitiranju, prije svega Bošnjaka koji su protjerani s teritorije manjeg entiteta, pokušavajući ukazati na značaj registracije. Sagovornici na temu procesa registracije, značaja dijaspore i budućih projekata s kojima se želi sačuvati bošnjački identitet dokazani su borci i patriote koji Bosnu i Hercegovinu nose u srcu

Malezija je uplovila u nestabilnu političku klimu u martu 2020. godine nakon što je došlo do preslagivanja na političkoj sceni zbog iznenadne i neočekivane ostavke tadašnjeg premijera Mahathira Mohamada. Iako egzistira bez čvrstog izbornog mandata, Jasinova Vlada u početku je bila popularna, ali je proteklih mjeseci izgubila podršku građana, između ostalog i zbog pogoršanja situacije s pandemijom

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!