fbpx

Kako su Austrijanci zarazili pola planete

Na četiri kontinenta prijavljeni su slučajevi zaraze povezane sa skijalištem Ischgl, što taj maleni grad s 1.600 stanovnika čini jednim od glavnih vektora zaraze virusom Covid-19.

Elitno tirolsko skijalište Ischgl postalo je jedno od glavnih središta širenja epidemije koronavirusa u sjevernoj Evropi. Prvi alarm upaljen je petog marta na Islandu, nakon što je otkriveno nekoliko slučajeva zaraze osoba koji su avionima dolazili iz Münchena i kojima je zajedničko bilo to što su bili u ovom skijalištu, koje među svojim klijentima ima slavne osobe poput Paris Hilton, Naomi Campbell ili Billa Clintona.

Od tog dana ljudi koji dolaze iz tog austrijskog skijališta na Island moraju biti u karantinu, kao i oni koji dolaze iz rizičnih odredišta poput Kine, Italije ili Irana. Na ovo skijalište svake sezone dođe oko 500 000 posjetitelja.

Iako su islandske vlasti upozorile Austrijance, skijalište je ostalo otvorena do 14. marta. Za to je vrijeme sve bilo otvoreno što je pogodovalo širenju virusa. Otkriveno je da su mnogi pogođeni prolazili kroz Kitzloch, jedan od najprometnijih restorana na skijalištu, koji je zatvoren 9. marta nakon što je jedan od njegovih konobara bio pozitivan na testiranju. Ostali su kafići zatvoreni 10. marta.

Kako su objavili razni njemački mediji, jedna od uobičajenih igara u barovima ove stanice je beer pong, koji se sastoji od stavljanja nekoliko čaša piva na stol i pokušaja ubacivanja loptice za ping-pong, bačene iz usta u čaše protivnika. Loptice iz usta do čaše, raj za virus koji se, kada se prenosi slinom, širi eksponencijalno.

Na četiri kontinenta prijavljeni su slučajevi zaraze povezane sa skijalištem Ischgl, što taj maleni grad s 1.600 stanovnika čini jednim od glavnih vektora zaraze virusom Covid-19.

Norveška, Danska, Island ili Njemačka zabilježile su na hiljade infekcija povezanih s ovim lokalitetom.

 

PROČITAJTE I...

Površinski kop Turija nalazi se nekoliko kilometara od centra Banovića. Tu će, blizu mjesta gdje je upravna zgrada PK Turija, na jednom brežuljku, u budućnosti biti izgrađena TE Banovići. Na ulazu u PK Turija dočekao nas je tehnički rukovodilac površinske eksploatacije Ekrem Demirović. Već nakon nekoliko rečenica jasno vam je da je to čovjek koji poznaje svaki pedalj površinskog kopa od nekoliko kvadratnih kilometara. Čovjek koji zna svaku mašinu, iako ih na kopu rade deseci, od kamiona dampera, preko buldožera, gredera, rovokopača, utovarivača, bušilica do dizalica. Čovjek koji poznaje svakog radnika bez obzira na to što ih radi tu nekoliko stotina u tri smjene. Ekrem o rudniku zna sve

Historičari kažu da je Müllerova (Milerova) vila izgrađena 1912. godine, i to kao bolnica za radnike u fabrici sode pa su je zvali fabrikšpital. Prvi upravitelj bio je čuveni doktor Adolf Hempt, a u vilu je pretvori Fritz Müller, treći direktor sodare

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!