KAKO JE FUDO REFORMIRAO MESUDA

Nakon što mu je laknulo zbog obustavljanja istrage, Kasumović je ustanovio novu većinu u gradskom vijeću. Uz njegov Nezavisni blok stali su Savez za bolju budućnost, SDP, Snaga centra, Demokratska fronta, BPS, Naša stranka i jedan nezavisni vijećnik. I prva odluka koju je ta većina donijela bila je harač građanima Zenice.

 

Zapamtite dobro jedno ime i prezime. Mesud Mustafić. On je tužilac Tužiteljstva Zeničko‑dobojskog kantona. Jedan od najsvjetlijih egzemplara reformiranog bh. pravosuđa. U anale prava Mustafić je ušao 15. januara urnebesnim pojašnjenjem razloga obustavljanja istrage protiv Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice, protiv kojeg je podnesena krivična prijava zbog zloupotrebe položaja.

Sve je počelo 30. marta 2017. godine na sjednici Gradskog vijeća Zenice, kada je Kasumović, koristeći Poslovnik o radu Gradskog vijeća, povukao Prijedlog budžeta Grada Zenice za 2017. godinu. Dan kasnije, Kasumović sam usvaja budžet, proglašava ga operativnim i tokom dana objavljuje u Službenom listu. Nakon toga, zenička SDA podnosi krivičnu prijavu. Između ostalog, i zato što je to bio prvi slučaj u historiji da gradonačelnik nekog grada sam donosi budžet i odlučuje koji će amandmani na njega biti usvojeni, a koji ne.

“Na ovaj način, i pored jasnog upozorenja vijećnika da krši zakone, gradonačelnik je, svjesno i s namjerom, onemogućio Vijeće da se uopće očituje o budžetu grada, iako za to imaju isključivo pravo i nadležnost predviđeno Statutom grada Zenice”, objasnili su tada iz SDA.

Međutim, tada na scenu stupa tužitelj Mustafić, koji 15. januara ove godine, osam mjeseci nakon što je prijava podnesena, obustavlja istragu. Pojašnjenje tužitelja Mustafića toliko je smiješno da smo ga jednostavno morali prenijeti, od slova do slova. “Nakon provedene istrage, smatramo da u radnjama osumnjičenog gradonačelnika Fuada Kasumovića nema obilježja zloupotrebe krivičnog djela zlouporabe položaja ili ovlaštenja. Mišljenja smo da su podnosiocima prijave vijećnicima SDA, a njima su se pridružili i vijećnici Snage centra i A SDA, radnjom proglašenja budžeta eventualno povrijeđena politička prava?!”, piše tako Mustafić i nastavlja: “Ali da se ne može govoriti o povredi prava u krivično-pravnom smislu. Naime, vijećnici ove stri stranke raspravljali su o nacrtu budžeta i imali su mogućnost da u već toj fazi daju svoje primjedbe. Indikativno je međutim da su se ti vijećnici prema izjavama svjedoka držali pasivno i nisu davali primjedbe, da bi pred samu sjednicu Gradskog vijeća uložili neuobičajeno visok broj amandmana.”

Neuobičajeno visok broj, ustvrdit će Mustafić, ne pojašnjavajući koliki bi to zapravo broj amandmana trebao biti uobičajen. I dalje nastavlja: “Činjenica je da je gradonačelnik bio u vremenskom škripcu i da nije mogao ispoštovati sve budžetske rokove budući da je funkciju preuzeo 9. 11. 2016., ali je i pored toga pokušao da postigne kompromis sa predlagačima amandmana i da se dogovori, međutim predstavnici klubova tih stranaka su glatko odbili sve njegove pokušaje za usaglašavanje stavova”, žaluje Mustafić.

“Čak i ako bi se govorilo o povredi prava u smislu kako su to doživjeli podnosioci prijave, okolnost da je osumnjičeni nastojao da postigne dogovor sa predstavnicima političkih stranaka nedvojbeno pokazuje da kod prijavljenog nije postojao umišljaj za izvršenjem krivičnog djela, što pokazuje subjektivan odnos prema krivičnom djelu kao bitnom elementu za izvršenje ovog djela.”

Ovo što je napisano valjda može razumjeti samo Mustafić, koji zaključuje u istom stilu, pojašnjavajući osnove funkcioniranja gradske demokratije i dalje ružeći opoziciju što predlaže previše amandmana Kasumoviću, koji je tada bilo u velikom hateru.

“Proglašavanjem budžeta na ovaj način je bilo iznuđeno i gradonačelnik je, cijenjeći šta je bolje za grad, ovim činom spriječio blokiranje funkcionisanja grada i gradske uprave te svih institucija koje se finansiraju iz budžeta, a podnošenjem pet puta više amandmana nego što je uobičajeno nije se željelo konstruktivno djelovati na usvajanju najpovoljnijeg budžeta za Grad Zenicu nego se prvenstveno preko budžeta vršio politički obračun suprotstavljenih strana.”

Nakon što mu je laknulo zbog obustavljanja istrage, Kasumović je ustanovio novu većinu u gradskom vijeću. Uz njegov Nezavisni blok stali su Savez za bolju budućnost, SDP, Snaga centra, Demokratska fronta, BPS, Naša stranka i jedan nezavisni vijećnik. I prva odluka koju je ta većina donijela bila je harač građanima Zenice.

Višestruko su poskupjeli komunalnu taksu privrednicima, pa će tako, recimo, taksa zubaru za korištenje prostorija u kojima radi narasti 500 posto. No, osim privrednika, građani će plaćati taksu od pet maraka mjesečno za stanove, kuće i garaže, a posebna taksa nametnuta je socijalnim kategorijama. Oni koji stanuju u socijalnim stanovima plaćat će duplo veću stanarinu.

PROČITAJTE I...

“Jedan dio ćemo finansirati i voditi mi iz Tuzlanskog kantona, a to je do Karaule, do tunela, a dalje onaj dio koji pripada Sarajevskom kantonu vodit će Vlada Kantona Sarajevo. Za to su odvojena sredstva u iznosu od 60 miliona KM. Ako ne bude prevelikih zahvata što se tiče tunelske izgradnje, koja je malo sporija, očekujem da ćemo u ovom periodu od tri do tri i po godine uraditi najveći dio posla”

Nacionalističko nastojanje Hrvatske da Bosnu i Hercegovinu, u prvom redu bošnjačku politiku, prikaže Evropi i svijetu u najgorem mogućem svjetlu počiva na jasno postavljenoj strategiji, čiji je osnovni cilj dobijanje prava na direktno uplitanje u unutarbosanska pitanja, pod izgovorom da će Hrvatska na taj način zaštititi Evropu od militantnih Bošnjaka, koji su skloni terorizmu i radikalizmu

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!