fbpx

Jad hrvatskih medija

Nepripremljeni, bez ikakvog predznanja o ovdašnjem političkom sistemu, o načinu glasanja, o načinu formiranja vlasti, a u isto vrijeme nadobudni i nabusiti. Izvještavali su nadmeno, potcjenjivački, huškački, s visine. U isto vrijeme s tog oblaka na kojem lebde izlupetali su neviđen broj gluposti, dezinformacija, gafova, krivih procjena, i sve to uživo u središnjim informativnim emisijama hrvatskih televizija.

Jedna od najgorih stvari koje prate izbore u Bosni i Hercegovini ili kakav drugi važan događaj u našoj zemlji jeste buljuk televizijskih novinara iz susjedne Hrvatske koji dođu u Sarajevo ili neki drugi grad izvještavati za svoje medijske kuće.

U hrvatskom medijskom prostoru kao da postoje dva paralelna svijeta. Jedan je onaj u kojem obitava nekolicina dobrih, informiranih i upućenih novinara, poput Borisa Pavelića iz riječkog Novog lista, koji dobro razumiju kako funkcionira Bosna i Hercegovina, kako se formira vlast u najkompliciranijem političkom sistemu u Evropi, šta je konstitutivnost, a šta domovi naroda.

U drugom su univerzumu izvještači hrvatskih televizija. Nepripremljeni, bez ikakvog predznanja o ovdašnjem političkom sistemu, o načinu glasanja, o načinu formiranja vlasti, a u isto vrijeme nadobudni i nabusiti. Izvještavali su nadmeno, potcjenjivački, huškački, s visine. U isto vrijeme s tog oblaka na kojem lebde izlupetali su neviđen broj gluposti, dezinformacija, gafova, krivih procjena, i sve to uživo u središnjim informativnim emisijama hrvatskih televizija.

Ne zna se šta je bilo gore i mučnije slušati u nedjelju i ponedjeljak uvečer.

Elizabetu Gojan s Hrvatske televizije, koja za nekoliko dana boravka i izvještavanja s izbora nije uspjela naučiti pravilno izgovoriti ime Šefika Džaferovića, ali joj je uspjelo rastjerati gledaoce svojim pjevanjem ispred kamere tokom snimanja predizbornog priloga kraj srušenog mosta u Jablanici. Uspjelo joj je još koješta stupidnog, pitati, recimo, Željka Komšića hoće li ići u Mostar.

Ili, pak, slušati Ivanu Petrović s Nove TV, koja se već proslavila svojim izvještavanjem s izricanja presude tzv. šestorci u Hagu. I ovaj put urednica vanjskopolitičke redakcije Nove TV izvještavala je poput glasnogovornice Dragana Čovića, najavljujući dramatično nekakve ustavne krize i lamentirajući o majorizaciji bošnjačkih glasača nad kandidatima HDZ-a.

Ipak, sve se to podizanje mučnine u želucu još moglo i trpjeti dok se u programu hrvatskog RTL-a nije pojavio izvjesni Zoltan Kabok. Gard Dana Rathera još se mogao i tolerirati dok je slušao pitanja Zorana Šprajca, no istog trena kada je Kabok progovorio, postalo je jasno o kakvom se mediokritetu radi. Sve što je kazao u svom izvještaju bilo je netačno.

Ispalio je tako Kabok, primjerice, kako je HDZ dobio 80 mandata u Parlamentu BiH. I to nije bila jedina budalaština koju je izgovorio. I sve je to podrugljivo slušao i gledao Zoran Šprajc, najveća zvijezda televizijskih ekrana u Hrvatskoj, kojem je uspjelo da bude čak i gori od Kaboka. Šprajc je, s podsmijehom, ispalio kako Bosna nema Ustav niti će ga imati te da je Predsjedništvo ove zemlje, parafraziramo, bosanski kupus.

Nisko, jadno, potcjenjivački, omalovažavajuće, pošprdno prema ovoj zemlji i njenim institucijama. A Šprajc je voditelj, kako se tvrdi, najgledanije informativne emisije u Hrvatskoj. Kakvi su onda tek ostali, nije teško zamisliti. Kao što nije teško ni zamisliti kakav zaključak može izvući prosječan Hrvat nakon ovog medijskog terora.

A opet, nije da nismo navikli. Onako kako televizijske hrvatske zvijezde izvještavaju o Bosni i Hercegovini, tako se i tamošnji političari ponašaju prema svom prvim susjedu. I onda se čude što, kako i zašto Željko Komšić treći put dobije izbore.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!