fbpx

Izvještaj o stanju i položaju bošnjačke nacionalne manjine na Balkanu (4): Bošnjaci imaju puno povjerenje u makedonski zdravstveni sistem

Legitimne predstavnike bošnjačke nacionalne manjine iz Sandžaka (Srbija i Crna Gora), zatim Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Kosova upitali smo je li uslijed pandemije virusa korona došlo do smanjivanja ili ukidanja manjinskih prava u njihovoj nadležnosti i imaju li dojam da će njihova država iskoristiti ovu krizu da postepeno ukida dosegnuti standard institucionalne organiziranosti bošnjačke nacionalne manjine. Zanimalo nas je očekuju li ili je već došlo do smanjenja finansijskih dotacija u njihovim institucijama i na koji način sudjeluju u odgovoru na krizu uzrokovanu virusom korona? Na koncu, dobili smo i odgovor jesu li pojedine države omogućile odvijanje online nastave na bosanskom jeziku na način kako su to omogućile na službenom jeziku

 

Enes Šemsović, predsjednik Foruma Bošnjaka Makedonije:

Vlada Republike Sjeverne Makedonije formirala je Republički krizni štab, kao i općinske krizne štabove za neposrednu pomoć i podršku stanovništvu u borbi s ovom pandemijom. Na javnoj sceni svakodnevno se iznose informacije o kretanju pandemije, broju oboljelih, onih koji su izliječeni, te razne restriktivne mjere i ograničenja u kretanju i načinu funkcioniranja zajednice u ovim okolnostima. U velikoj mjeri svi moramo pokazati svijest i visoki nivo solidarnosti prema stavovima struke. Pažljivo tražimo “ozbiljno” znanje o ovoj pojavi i događajima u prirodi i društvu.

Sasvim jasno, znanje i znanstvenike koji u sebi posjeduju humanističku crtu i odgovornost prema zajednici moramo slušati, jer sve iznesene mjere: dezinfekcije, lične higijene, izolacije i zabrane kretanja su usmjerene ka tome da se što manji broj ljudi zarazi. Evidentno je da je tamo gdje sve mjere nisu efikasno i doslovno poštovane došlo do velikog broja zaraženih i mnogo smrtnih slučajeva. Ako se uzme u obzir da je Sjeverna Makedonija država s nekih dva miliona stanovnika, a u kojoj, radi emigracionih procesa, ne živi trenutno više od 1,5 milion ljudi, broj oboljelih nije za potcjenjivanje, naravno, nije ni za neku posebnu paniku i histeriju.

Ekonomija je posebna priča. Mislim da bi lideri morali hitno poručiti da će vlasti pokriti sve minuse nastale ovom pandemijom, ne smije doći do zatvaranja firmi i otpuštanja radnika. Mjere koje je ponudila Vlada Sjeverne Makedonije značajne su, ali i nedovoljne. U funkciji spasa ekonomije Vlada je pokrenula sljedeće mjere: donaciju od 14.500 denara po radniku, ili oko 220 eura za mjesece april i maj za grane pogođene krizom; u potpunosti se zaustavlja svaki izvršni postupak nad firmama; za sve građane koji su ostali bez posla radi krize država dotira 50 posto od prosječne plaće; zabranjuje se otvaranje stečajnog postupka za firme; 50 miliona eura povoljnih kredita za podršku likvidnosti firmi; direktna novčana pomoć za sportiste i umjetnike.

Koliko će ovo trajati, najbitnije je pitanje današnjice. Da se ne nazire brzi kraj, govore i odluke Rijaseta Islamske zajednice Sjeverne Makedonije “da se zabranjuju svi namazi po džamijama, međutim, obavezuju se imami, mutevelija i mujezini da budu u džamijama tokom mjeseca ramazana i budu na usluzi vjernicima. Vjernici Sjeverne Makedonije s punim razumijevanjem prihvataju ovu nužnu odluku, ipak, s gorčinom u srcima, jer će prvi put u historiji u blagoslovljenom mjesecu bogomolje ostati prazne.

Bošnjaci Makedonije, na sreću, dobro se nose s ovom opakom pandemijom. Moje informacije su da do sada nemamo ni jednog pripadnika zajednice koji je zaražen virusom. Bošnjaci imaju puno povjerenje u makedonski zdravstveni sistem, koji za sada pokazuje sve kapacitete da se na pravi način izbori sa zarazom i da na jedan neselektivan i human način bude na usluzi svim svojim građanima. Bitno je istaći da se nekoliko bošnjačkih organizacija uključilo u dostavu humanitarne pomoći onima kojima je potrebna. Za pohvalu je veliki nivo međusobne solidarnosti i međusobne podrške unutar našeg naroda.

Pripremili: Filip Mursel BEGOVIĆ i Anes DŽUNUZOVIĆ

PROČITAJTE I...

Kako je moguće da Milanović, koji je nekada javno, kao "pravog čovjeka" na "pravom mjestu", podržavao Željka Komšića u njegovoj drugoj po redu kandidaturi za člana Predsjedništva, danas otvoreno spori Komšićevu legitimnost i poručuje da su ga u stvari izabrali Bošnjaci!

Ako pogledamo rezultate izbora za Kantonalnu skupštinu 2018. godine, imali smo oko 2.500 glasova više, dakle, kada saberemo glasove koje su dobile te dvije koalicije. Naravno, rezultat će puno zavisiti i od izlaznosti birača, puno će zavisti i od broja registriranih u inostranstvu. Na izborima 2018. svi smo išli samostalno, ovaj put kroz ove dvije koalicije ćemo, nadam se, dobiti većinu u Gradskom vijeću. S druge strane, imamo značajna četiri politička subjekta s hrvatskim predznakom prijavljena za izbore, ovaj put ne izlaze u okviru HNS-a, te očekujemo zanimljivu političku borbu za glasove građana Mostara, u kojoj će, uvjeren sam, pobijediti Koalicija za Mostar 2020.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!