fbpx

Izraelski plan o aneksiji na okupiranoj Zapadnoj obali je objava rata

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je prošlog mjeseca s liderom opozicije Bennyjem Ganzom formirao zajedničku vladu Izraela, a obojica su najavili da će od 1. jula ubrzati plan aneksije Jordanske doline i drugih teritorija na Zapadnoj obali na kojima su podignuta ilegalna jevrejska naselja.

 

Ministar vanjskih poslova Palestine Riad al-Maliki izjavio je da je plan Vlade Izraela o aneksiji dijelova okupirane Zapadne obale svojevrsna objava rata protiv palestinskih interesa, javlja Anadolu Agency (AA).

Al-Maliki se posredstvom video konferencije obratio Uniji akreditiranih novinara u UN-ovom uredu u Ženevi (ACANU) i tom prilikom je kazao da su SAD i Izrael objavili rat protiv palestinskog naroda i to odlukama o proglasu Jerusalema glavnim gradom Izraela i planom aneksije Jordanske doline i ilegalno izgrađenih jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

“Ne samo da krše Sporazum iz Osla, oni tako ubijaju i rješenje na bazi uspostave dvije države. Ubijaju mogućnost uspostave nezavisne palestinske države. U konačnici ubijaju svaku strast kod Palestinaca. To je tako postao pravi proglas rata“, kazao je Al-Maliki.

Ističući kako SAD više ne može biti jedini moderator bliskoistočnih mirovnih procesa, Al-Maliki je kazao da je SAD izabrao svoju stranu i sada sve čini što je u interesu Izraela.

“Ne vjerujemo im više. U konačnici, SAD više nije pošten moderator. Više to ne može biti“, kazao je Al-Maliki.

Naglasivši da je palestinska strana prihvatila sve prijedloge i odluke institucija Ujedinjenih nacija, Al-Maliki je kazao da je izraelska strana ta koja je pogazila sve te prijedloge i kršila međunarodno pravo.

“Novoformirana izraelska vlada je mandat počela objavom odluke da je aneksija palestinske zemlje na Zapadnoj obali jedan od njenih prioriteta. To je proglas rata protiv palestinskih interesa.

Okupatorski režim se krije iza takozvanog mirovnog plana kojeg je objavio SAD, a kojeg smo mi u potpunosti odbacili“, poručio je Al-Maliki.

Šef palestinske diplomacije Al-Maliki dalje je kazao da se izraelski premijer suočava s velikim korupcijskim aferama i da na uštrb palestinskog naroda želi da planom aneksije spasi svoju političku karijeru.

Na upit novinara iz Rusije da li bi palestinska strana prisustvovala novim kvadrilateralnim pregovorima koje najavljuje ruski predsjednik Vladimir Putin, Al-Maliki je kazao da Palestinci vjeruju Putinu.

“Ukoliko on smatra da bi takvi pregovori donijeli rezultate, mi bismo se vratili za pregovarački stol. Zašto ne bismo treći put išli u Moskvu ako predsjednik Putin vjeruje da tako možemo zaustaviti plan izraelske aneksije. Nadam se da će se takav sastanak dogoditi“, kazao je Al-Maliki.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je prošlog mjeseca s liderom opozicije Bennyjem Ganzom formirao zajedničku vladu Izraela, a obojica su najavili da će od 1. jula ubrzati plan aneksije Jordanske doline i drugih teritorija na Zapadnoj obali na kojima su podignuta ilegalna jevrejska naselja.

PROČITAJTE I...

Ako pogledamo rezultate izbora za Kantonalnu skupštinu 2018. godine, imali smo oko 2.500 glasova više, dakle, kada saberemo glasove koje su dobile te dvije koalicije. Naravno, rezultat će puno zavisiti i od izlaznosti birača, puno će zavisti i od broja registriranih u inostranstvu. Na izborima 2018. svi smo išli samostalno, ovaj put kroz ove dvije koalicije ćemo, nadam se, dobiti većinu u Gradskom vijeću. S druge strane, imamo značajna četiri politička subjekta s hrvatskim predznakom prijavljena za izbore, ovaj put ne izlaze u okviru HNS-a, te očekujemo zanimljivu političku borbu za glasove građana Mostara, u kojoj će, uvjeren sam, pobijediti Koalicija za Mostar 2020.

U Konakovićevim istupima da se naslutiti pokušaj blefiranja i smekšavanja mogućih budućih “papaka” – a njih, sudeći po svemu, trenutno ipak neće naći u Stranci demokratske akcije. Zašto? Pa naprosto zato što su dovoljno zreli i razumni da uvide kako prolaze i neki ozbiljniji “SDA disidenti” u svojim političkim karijerama. O Čampari i ne govorimo, jer on je, barem u ovom trenutku, i dalje član SDA – makar njegovo ponašanje posljednjih mjeseci ličilo na “izlazak u ratama”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!