fbpx

Izraelski plan aneksije uništiće sve nade u mir na Bliskom istoku

Zapadna obala, uključujući Istočni Jerusalem, smatra se okupiranom teritorijom prema međunarodnom pravu, zbog čega su sva jevrejska naselja na toj teritoriji, kao i planirana aneksija, ilegalni.

 

Izraelski plan aneksije “uništiće sve nade“ u trajni mir na Bliskom istoku, izjavio je Mevlut Cavusoglu, ministar vanjskih poslova Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ako okupaciona vlast (Izrael) pređe crvenu liniju, mi (muslimanske zemlje) moramo pokazati da će to imati posljedice“, izjavio je Cavusoglu govoreći na vanrednom ministarskom sastanku Izvršnog odbora Organizacije za islamsku saradnju (OIC).

Virtualni vanredni sastanak na nivou ministara vanjskih poslova država članica OIC-a ima za cilj da se razgovara o prijetnji izraelske okupacije aneksijom dijelova teritorije palestinske Zapadne obale.

Cavusoglu se zahvalio Generalnom sekretarijatu OIC-a na organizaciji sastanka koji je inicirala Turska na zahtjev Palestine, a i zahvalio Jordanu na saradnji po ovom pitanju.

Podsjetio je i da su se na sastanku okupili najviši zvaničnici koji su Izraelu poslali jasno upozorenje da zaustavi ilegalne planove aneksije i pokazali da su islamske zemlje potpuno solidarne s Palestinom.

“Aneksija Jordanske doline od Izraela i ilegalnih naselja predstavljali bi kršenje međunarodnog prava“, rekao je turski ministar, dodavši da će se time okončati vizija rješenja o dvije države i preći na jednonacionalno rješenje koje će Izrael pretvoriti u “rasističku“ državu.

Cavusoglu je naglasio da će se patnje palestinskog naroda povećati u rukama okupacionih snaga.

“Da bismo spriječili ovaj ishod, moramo pokazati jedinstvo i zajednički stav“, poručio je Cavusoglu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je da njegova Vlada početkom sljedećeg mjeseca namjerava aneksirati Jordansku dolinu i druge teritorije na Zapadnoj obali na kojima su podignuta ilegalna jevrejska naselja.

Zapadna obala, uključujući Istočni Jerusalem, smatra se okupiranom teritorijom prema međunarodnom pravu, zbog čega su sva jevrejska naselja na toj teritoriji, kao i planirana aneksija, ilegalni.

Palestinski zvaničnici zaprijetili su da će poništiti bilateralne sporazume s Izraelom ako se nastavi s planiranom aneksijom, što bi dodatno narušilo rješenje o dvije države.

Aneksija dolazi kao dio “Dogovora stoljeća“ američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je objavljen 28. januara, a odnosi se na Jerusalem kao “nepodijeljeni glavni grad Izraela“ i priznaje izraelski suverenitet nad velikim dijelovima Zapadne obale. U planu se navodi uspostavljanje države Palestine poput arhipelaga povezanog mostovima i tunelima.

Palestinski zvaničnici kažu da će prema američkom planu Izrael aneksirati 30 do 40 posto Zapadne obale, uključujući cijeli Istočni Jerusalem.

PROČITAJTE I...

“Mi Bosnu danas branimo kroz politiku, na izborima. Iako je oružana agresija završila, agresorske ideje još su uvijek žive i mi smo toga svjesni. S druge strane, probosanski blok, da ga tako nazovemo, zakazao je i ne može ponuditi adekvatni odgovor ukoliko nema podršku biračkog tijela. Istovremeno, mi širom Zapadne Evrope i Amerike imamo odlične logističke baze u vidu naših zavičajnih klubova, džemata, kulturnih udruženja i društava za očuvanje tradicije... Uvidjeli smo da je to doista veliki potencijal koji se mora iskoristiti. Ne želeći ni u koga upirati prstom i pozivati ga na odgovornost, mi smo se zapitali zbog čega mi ne bismo iskoristili taj potencijal, ako ga već nisu svjesni oni koji bi možda trebali biti. Tako je počela naša priča”

Neka im mališani kojima zabranjuju bosanski jezik, a koji danas ponosno trčkaraju u Srebrenici, Zvorniku, Bratuncu, Bijeljini, Osmacima, Vlasenici, Milićima, Prijedoru, Vukosavlju, Tesliću, Doboju, Banjoj Luci, Prnjavoru, Kotor-Varoši, Foči, Višegradu, Bosanskom Novom..., budu motiv da glasaju. Ovi su mališani budućnost našeg naroda u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. U ovom dijelu naše domovine, kad idete na glasanje, idete da glasate za veća prava, više slobode, više dostojanstva, za više onih koji će poštovati žrtve, za više onih koji neće negirati genocid, za više onih koji vole Bosnu i Hercegovinu i koji će se boriti za nju

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!