fbpx

Izrael krije podatke o slučajevima koronavirusa u Istočnom Jerusalemu

U Istočnom Jerusalemu, koji je pod izraelskom okupacijom i u kojem živi 340 hiljada Palestinaca, palestinsko Ministarstvo zdravlja nema mogućnost niti priliku za stvaranje bilo kakve baze podataka u vezi s slučajevima COVID-19

Dok Ministarstvo zdravlja Izraela objavljuje podatke o broju zaraženih koronavirusom po mjestima u toj zemlji, u okupiranom Istočnom Jerusalemu ne postoji niti jedan slučaj zaraze.

Međutim, prema riječima Palestinaca koji žive na tom području, u Istočnom Jerusalemu su desetine građana pozitivne na novi tip koronavirusa.

U Istočnom Jerusalemu, koji je pod izraelskom okupacijom i u kojem živi 340 hiljada Palestinaca, palestinsko Ministarstvo zdravlja nema mogućnost niti priliku za stvaranje bilo kakve baze podataka u vezi s slučajevima COVID-19.

Jedino Ministarstvo zdravlja Izraela može napraviti takvu bazu podataka. Međutim, prema njihovim zvaničnim podacima, u Istočnom Jerusalemu za sada nema slučajeva koronavirusa što nije tačno.

Fadi el-Hedmi, ministar poslova Jerusalema, pri palestinskoj vladi, rekao je da postoje politički razlozi koji stoje iza neuspjeha izraelskog Ministarstva zdravlja da objavi tačan broj slučajeva u Istočnom Jerusalemu.

Hedmi je izjavio da izraelsko Ministarstvo zdravlja, koje skriva podatke, ne doprinosi sprečavanju pandemije na tom području. Naveo je da ovim stavom Izrael želi spriječiti Palestince i zdravstvene timove koji žive u Istočnom Jerusalemu da dođu do tačnih podataka i broja slučajeva.

Hedmi je izjavio da su podatke o broju slučajeva u Istočnom Jerusalemu sakupljali direktno od Palestinaca i ljekara koji rade u gradu, te da nije moguće da ti podaci budu stopostotno tačni.

“Propust Izraela da otkrije podatke je nezakonit, takav je stav oštro kršenje međunarodnog prava”, rekao je Hedmi navodeći da su podaci o slučajevima koronavirusa dostupni u svim zemljama širom svijeta osim u Istočnom Jerusalemu.

Palestinac koji živi u naselju Silvana, u Istočnom Jerusalemu, izjavio je da mu je u subotu dijagnosticiran COVID-19, i pozvao je da se testiraju svi ljudi sa kojima je bio u kontaktu.

Navedeno je i da je zaražen još jedan Palestinac i njegova supruga.

Iz Informativnog centra Doline Silvana, koji djeluje u Jerusalemu, objavljeno je da je broj slučajeva COVID-19 porastao na 19 u četvrti Silvan i Ras el-Amud u Istočnom Jerusalemu.

Pretpostavlja se da su desetine pozitivne na koronavirus na području Istočnog Jerusalema.

Hedmi je naglasio da bi se za efikasnu borbu protiv koronavirusa u karantin trebale staviti sve zaražene osobe i one sa kojima su oni bili u kontaktu.

“Izrael politizira ovu situaciju skrivanjem podataka”, kazao je Hedmi.

Da se u Istočnom Jerusalemu skrivaju podaci o zaraženim smatra i glasnogovornik palestinske vlade Ibrahim Mulhim.

Izraelsko Ministarstvo zdravlja u ponedjeljak je objavilo da su u Jerusalemu, bez razlike između istočnog i zapadnog, koronavirusom zaražene 2.093 osobe. Navedeno je i da Jerusalem ima najveći broj slučajeva COVID-19.

Međutim, Ministarstvo je navelo da 75 posto slučajeva se odnosi na naselja u kojima žive ultra ortodoksni Jevreji, dok nisu objavili podatke o broju slučajeva u Istočnom Jerusalemu.

Uz prigovore arapskih zastupnika u izraelskoj skupštini, izraelsko Ministarstvo zdravlja otvorilo je četiri centra u Istočnom Jerusalemu u kojima je moguće obaviti testiranje na COVID-19.

(AA)

PROČITAJTE I...

Neki se bave citatima Izetbegovića, a Zoran Milanović izjavljuje da je Bosna i Hercegovina poput juge 45. Hrvati neukusno lažu ovih dana, krenuli su od Željka Komšića i pozicije člana Predsjedništva, a završili na tvrdnjama da nemaju nikakva prava u Bosni i Hercegovini, da nestaju intervencijom Bošnjaka i slične neistine. Bestidnici, pa neka samo nabroje svoje pozicije koje zauzimaju na federalnom i državnom nivou.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!