fbpx

Izložba “Moj bijeg u slobodu” povodom godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića

zložba je nazvana po istoimenoj međunarodnoj likovnoj koloniji koju Javna ustanova Muzej "Alija Izetbegović" tradicionalno organizuje već sedam godina zaredom u Počitelju, u saradnji sa Udruženjem likovnih umjetnika BiH (ULUBIH)

 

 

U kompleksu “Centra za kulturu Dobrinja – Vila Hadžihalilovića” danas je otvorena izložba likovnih djela pod nazivom “Moj bijeg u slobodu” povodom 17. godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, javlja Anadolu Agency (AA).

Izložba je nazvana po istoimenoj međunarodnoj likovnoj koloniji koju Javna ustanova Muzej “Alija Izetbegović“ tradicionalno organizuje već sedam godina zaredom u Počitelju u saradnji sa Udruženjem likovnih umjetnika BiH (ULUBIH).

Izložba će javnosti biti dostupna deset radnih dana, sve do 29. oktobra, a ulaz za sve posjetioce je slobodan.

Javna ustanova Muzej “Alija Izetbegović” organizira izložbu u saradnji sa Općinom Novi Grad Sarajevo.

U vremenskom periodu od 2013. do 2019. godine, Muzej “Alija Izetbegović” prikupio je značajan broj vrijednih likovnih dijela eminentnih bosanskohercegovačkih i stranih umjetnika od kojih su neka izložena na ovoj izložbi.

Alija Izetbegović bio je prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant Armije RBiH tokom agresije na BiH. Rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu, a umro je 19. oktobra 2003. godine u Sarajevu. Sahranjen je na Šehidskom mezarju “Kovači” u Sarajevu.

Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu. Kao pravni savjetnik, radio je u više sarajevskih preduzeća. Zbog svojih političkih opredjeljenja i djelovanja, dva puta je zatvaran i osuđivan. U poznatom, politički montiranom “Sarajevskom procesu”, kao prvooptuženi u grupi od trinaest muslimanskih intelektualaca, osuđen je na 14 godina zatvora.

Pokrenuo je formiranje Stranke demokratske akcije i na prvoj osnivačkoj skupštini SDA, 25. maja 1990. godine, postao njen prvi predsjednik. Nakon pobjede SDA na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima, 1990. godine, Izetbegović je izabran za prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH.

Nakon prvih poslijeratnih višestranačkih izbora, 1996. godine, izabran je za člana, a potom i za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Poslije deset godina obavljanja funkcije člana Predsjedništva BiH, iz zdravstvenih razloga, 2000. godine, podnio je ostavku na mjesto člana Predsjedništva BiH.

Autor je većeg broja publicističkih radova, studija i knjiga koje su prevedene na više svjetskih jezika.

PROČITAJTE I...

Ismet Kasumagić, kao i većina pripadnika “Mladih muslimana”, bio je uhapšen od komunističke vlasti nakon okončanja Drugog svjetskog rata. Uhapšen je i osuđen 1947. godine na jednu godinu zatvora. Tada je optužen i osuđen u grupi s Vahidom Kozarićem, Ćazimom Viteškićem, Midhatom Džulbegovićem, Mehmedom Hadžiavdićem i Izetom Riđanovićem. Kasnije je u slučaj uključen i Ibrahim Trebinjac. Presuda je bila potpuno besmislena. Osuđeni su zbog navodnih antinarodnih stavova organizacije, bez ijednog konkretnog dokaza za same optužene. U samoj presudi stoji da su oni potpuno odvojeno djelovali, a ipak im je suđeno u grupi.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!