fbpx

Izetbegović u Potočarima: Moramo graditi stabilnu BiH, da nam se ovakve stvari ne bi ponovile

- Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bakir Izetbegović rekao je da međunarodna zajednica nije odbranila Srebrenicu prije 25 godina

 

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bakir Izetbegović poručio je danas u Potočarima gdje prisustvuje obilježavanju 25. godišnjice genocida počinjenog u julu 1995. godine, da moramo graditi stabilnu BiH, jaku zemlju, da nam se ovakve stvari ne bi ponovile, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ponovo ponoviti iste riječi ili boriti se za istinu, za pravdu i za snagu. Da bismo imali istinu i pravdu moramo biti snažni. Moramo graditi stabilnu BiH, jaku zemlju, da nam se ovakve stvari ne bi ponovile”, rekao je Izetbegović.

Istakao je da “međunarodna zajednica nije odbranila Srebrenicu prije 25 godina”.

“Danas ima priliku da odbrani istinu, koja je dovedena u pitanje. Nagrađuju se, odlikuju se ratni zločinci, presuđeni ratni zločinci odgovorni za genocid u Srebrenici. Negira se genocid u Srebrenici. Pridružujem se apelaciji koju su uputile majke Srebrenice, da se ponište od strane visokog predstavnika odlikovanja data Karadžiću i ostalim presuđenim ratnim zločincima, da se konačno nametne zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici”, poručio je Izetbegović.

PROČITAJTE I...

Ismet Kasumagić, kao i većina pripadnika “Mladih muslimana”, bio je uhapšen od komunističke vlasti nakon okončanja Drugog svjetskog rata. Uhapšen je i osuđen 1947. godine na jednu godinu zatvora. Tada je optužen i osuđen u grupi s Vahidom Kozarićem, Ćazimom Viteškićem, Midhatom Džulbegovićem, Mehmedom Hadžiavdićem i Izetom Riđanovićem. Kasnije je u slučaj uključen i Ibrahim Trebinjac. Presuda je bila potpuno besmislena. Osuđeni su zbog navodnih antinarodnih stavova organizacije, bez ijednog konkretnog dokaza za same optužene. U samoj presudi stoji da su oni potpuno odvojeno djelovali, a ipak im je suđeno u grupi.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!