fbpx

Izetbegović na konferenciji Evropskog muslimanskog foruma: BiH će dati doprinos dijalogu i globalnoj pozitivnoj sinergiji

Izetbegović je naglasio da muslimanski lideri prvenstveno moraju zaustaviti međusobne ratove i nasilje muslimana jednih nad drugima, da bi zatim mogli zaustaviti nasilje koje nad muslimanima čine drugi

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) učestvovavo je danas putem video linka na online konferenciji Evropskog muslimanskog foruma na temu “Umet u post-pandemijskom periodu: Mišljenja lidera”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz SDA navode da su se pored Izetbegovića, na početku konferencije obratili učesnicima iz cijelog svijeta Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske, Mahmud Abas, predsjednik Države Palestine, Sergej Mironov, predsjednik političke stranke Pravedna Rusija, lord Nazir Ahmed, član Doma Lordova Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva te Nihad Awad, izvršni direktor Vijeća za Američko-Islamske odnose u Washingtonu. Koneferciju je otvorio Anvar Ibrahim, predsjednik Partije narodne pravde iz Malezije koji je ujedno član počasnog odbora Evropskog muslimanskog foruma.

Izetbegović se na početku obraćanja referisao na svoga oca, rahmetli Aliju Izetbegovića koji je u svom djelu “Islamska Deklaracija” iz 1969. godine predvidio da je vrijeme pasivnosti i stagnacije muslimanskog svijeta prošlo te da taj svijet neće ostati u podaničkoj poziciji.

U nastavku obraćanja Izetbegović je naglasio da muslimanski lideri prvenstveno moraju zaustaviti međusobne ratove i nasilje muslimana jednih nad drugima, da bi zatim mogli zaustaviti nasilje koje nad muslimanima čine drugi. Pored toga, istaknuo je, da muslimanski lideri moraju osigurati slobodu i prostor za mladu, slobodoumnu i dobro obrazovanu generaciju muslimana koja zaslužuje da živi u otvorenim umjesto u zatvorenim društvima, koja zaslužuje vladavinu zakona umjesto vladavine jedne osobe, pravdu umjesto opresije i korupcije.

Na kraju obraćanja predsjednik SDA je izrazio uvjerenje da će Bosna i Hercegovina, mala zemlja sa malobrojnom populacijom, ali sa značajnom pozicijom u srcu Evrope i sa značajnim iskustvom u borbi za mir, toleranciju, pomirenje i multikulturalnost, dati svoj doprinos neophodnom dijalogu i globalnoj pozitivnoj sinergiji.

PROČITAJTE I...

Konačno se i to desilo, Bosna i Hercegovina dobila je svog prvog postkomunističkog cenzora! Iako se nekome ova tvrdnja može učiniti pretjeranom, ona to nije, jer vijest da je Facebook, kod nas uvjerljivo najpopularnija društvena mreža i medijska platforma, u sklopu svog “programa provjere činjenica” odabrao vanjsku organizaciju koja će arbitrirati i moderirati njen sadržaj u Bosni i Hercegovini, doslovno znači uvođenje cenzure na ono što je danas glavni javni forum u našoj državi.

Mene puno ne dotiče to što govore negatori. Bošnjaci ne trebaju na to nasjedati, upuštati se u besmislene rasprave. Mi moramo biti svjesni onoga što nam se desilo i da su sve takve priče suvišne. U Hagu je praktično u dan i skoro minut precizirano ko je šta radio u Prijedoru 1992. godine, a presude govore ko je kriv i za šta je kriv. Naravno da takvi napisi nama smetaju, to je kopanje po otvorenoj rani, ali na to se ne smijemo osvrtati. Problem je što su mlade generacije otrovane, zaražene tim otrovom koji je i doveo do genocida, da je to zaista zabrinjavajuće.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!