fbpx

Ivan Lovrenović izmislio talibane ateiste

Ovakvi Lovrenovićevi stavovi predstavljaju njegovo jasno i javno pozicioniranje na stranu HDZ-ovih velikohrvatskih političkih svjetonazora po kojima treba zakonima trajno spriječiti da bošnjačka demografska većina ikada postane i demokratska politička većina, a što je u suštini ništa drugo nego zagovaranje aparthejda u kojem će glas jednog Hrvata vrijediti kao glas nekoliko Bošnjaka.

Piše: Mustafa DRNIŠLIĆ

 

Šta se dogodi kada neko ko djeluje na bošnjačkoj političkoj sceni izađe iz Bošnjacima zadanih političkih okvira i prihvatljivih ideja, najbolje pokazuje nedavni slučaj sukoba Lovrenović – Građanski savez.

Komentirajući programski skup SDA u Zetri, tj. Izetbegovićevo obraćanje na tom skupu, Ivan Lovrenović problematizirao je od Izetbegovića upotrijebljene pojmove političke većine i manjine tvrdeći da je bilo kakav politički diskurs u kojem se upotrebljavaju takvi termini ustvari narušavanje ZAVNOBiH-ovskih temelja moderne Bosne i Hercegovine.

Iako se Lovrenović potrudio svoj stav odvojiti od HDZ-ovog, ipak je u suštini tvrdio isto kao i Čović: da je krajnje problematična sasvim demokratska praksa vlasti većine, dok je navodno sasvim nemoguća situacija da manjina vlada većinom.

Naravno, Lovrenović se, pored toga što zagovaranjem potpunog političkog pariteta manjine i većine, zapravo, zagovara vlast manjine nad većinom, pravi da ne vidi da je trenutno na sceni upravo situacija političke dominacije HDZ-ove manjine, koja ne samo da disproporcionalno popunjava državne i entitetske institucije svojim kadrovima nego ima i mogućnost blokiranja svakog procesa koji, iako odgovara ogromnoj većini građana, ne odgovara HDZ-u.

Ovakvi Lovrenovićevi stavovi predstavljaju njegovo jasno i javno pozicioniranje na stranu HDZ-ovih velikohrvatskih političkih svjetonazora po kojima treba zakonima trajno spriječiti da bošnjačka demografska većina ikada postane i demokratska politička većina, a što je u suštini ništa drugo nego zagovaranje aparthejda u kojem će glas jednog Hrvata vrijediti kao glas nekoliko Bošnjaka.

U svemu tome posebno je zanimljiv Lovrenovićev osvrt na stavove Emira Suljagića i Reufa Bajrovića. On ovaj politički dvojac naziva ne samo ekstremistima nego i demokratskim talibanima, pokušavajući ih time proglasiti krajnjom bošnjačkom desnicom.

Indikativno je to što je Lovrenović odabrao baš takav termin za Suljagića, koji je deklarirani i, rekli bismo, gotovo militantni ateist, Bosanac, sekularist, ljevičar, poštovalac komunizma, oportunist i, ukratko, politička pojava na potpuno drugom kraju spektra od onoga što bi bila neka zamišljena bošnjačka desnica.

No, Suljagić i Bajrović izašli su iz postavljenih i zadanih okvira u kojima jedan Bošnjak, da bi bio prihvatljiv kao “Europljanin i intelektualac”, mora politički misliti i djelovati, te su odmah i bez puno priče strpani u šovinističku kategoriju bošnjačkih talibana.

Oni su za Lovrenovića talibani, a ne tek obični ekstremisti, zato što su Bošnjaci, što su barem u tradicijskom smislu i po porijeklu muslimani.

Doduše, neki bi rekli da ima ponešto od poetske pravde u tome da ovaj GS-ovski dvojac, koji je toliko puta svojim neistomišljenicima među Bošnjacima lijepio takve i gore (auto)šovinističke etikete, na kraju i sam dobije jednu sličnu etiketu, i to od onih od kojih su se tome najmanje nadali.

PROČITAJTE I...

Demonstracije SPC-a u Pljevljima prije desetak dana pokazale su još jednom agresivnu stranu i cilj koji stoji iza srpske politike – obračun s Bošnjacima. Na protestu koji je održan iz revolta prema hapšenju svećenstva čule su se zastrašujuće prijetnje Bošnjacima. Srbi i SPC očito nikad neće oprostiti Bošnjacima Crne Gore što su odigrali ključnu ulogu na referendumu za osamostaljivanje i nezavisnost Crne Gore

Zvaničnici Dobre partije u naporima su da se distanciraju od HDP-a, između ostalog, posegli i za revizijom historije tvrdnjama kako Ekrem İmamoğlu (rođen Mudafa) nikad nije bio njihov kandidat za gradonačelnika Istanbula, a u naporima da se distanciraju od CHP-a negirali postojanje Nacionalnog saveza. Znači, na neki način “business as usual” ili povratak na “normalu”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!