fbpx

Ivan Lovrenović izmislio talibane ateiste

Ovakvi Lovrenovićevi stavovi predstavljaju njegovo jasno i javno pozicioniranje na stranu HDZ-ovih velikohrvatskih političkih svjetonazora po kojima treba zakonima trajno spriječiti da bošnjačka demografska većina ikada postane i demokratska politička većina, a što je u suštini ništa drugo nego zagovaranje aparthejda u kojem će glas jednog Hrvata vrijediti kao glas nekoliko Bošnjaka.

Piše: Mustafa DRNIŠLIĆ

 

Šta se dogodi kada neko ko djeluje na bošnjačkoj političkoj sceni izađe iz Bošnjacima zadanih političkih okvira i prihvatljivih ideja, najbolje pokazuje nedavni slučaj sukoba Lovrenović – Građanski savez.

Komentirajući programski skup SDA u Zetri, tj. Izetbegovićevo obraćanje na tom skupu, Ivan Lovrenović problematizirao je od Izetbegovića upotrijebljene pojmove političke većine i manjine tvrdeći da je bilo kakav politički diskurs u kojem se upotrebljavaju takvi termini ustvari narušavanje ZAVNOBiH-ovskih temelja moderne Bosne i Hercegovine.

Iako se Lovrenović potrudio svoj stav odvojiti od HDZ-ovog, ipak je u suštini tvrdio isto kao i Čović: da je krajnje problematična sasvim demokratska praksa vlasti većine, dok je navodno sasvim nemoguća situacija da manjina vlada većinom.

Naravno, Lovrenović se, pored toga što zagovaranjem potpunog političkog pariteta manjine i većine, zapravo, zagovara vlast manjine nad većinom, pravi da ne vidi da je trenutno na sceni upravo situacija političke dominacije HDZ-ove manjine, koja ne samo da disproporcionalno popunjava državne i entitetske institucije svojim kadrovima nego ima i mogućnost blokiranja svakog procesa koji, iako odgovara ogromnoj većini građana, ne odgovara HDZ-u.

Ovakvi Lovrenovićevi stavovi predstavljaju njegovo jasno i javno pozicioniranje na stranu HDZ-ovih velikohrvatskih političkih svjetonazora po kojima treba zakonima trajno spriječiti da bošnjačka demografska većina ikada postane i demokratska politička većina, a što je u suštini ništa drugo nego zagovaranje aparthejda u kojem će glas jednog Hrvata vrijediti kao glas nekoliko Bošnjaka.

U svemu tome posebno je zanimljiv Lovrenovićev osvrt na stavove Emira Suljagića i Reufa Bajrovića. On ovaj politički dvojac naziva ne samo ekstremistima nego i demokratskim talibanima, pokušavajući ih time proglasiti krajnjom bošnjačkom desnicom.

Indikativno je to što je Lovrenović odabrao baš takav termin za Suljagića, koji je deklarirani i, rekli bismo, gotovo militantni ateist, Bosanac, sekularist, ljevičar, poštovalac komunizma, oportunist i, ukratko, politička pojava na potpuno drugom kraju spektra od onoga što bi bila neka zamišljena bošnjačka desnica.

No, Suljagić i Bajrović izašli su iz postavljenih i zadanih okvira u kojima jedan Bošnjak, da bi bio prihvatljiv kao “Europljanin i intelektualac”, mora politički misliti i djelovati, te su odmah i bez puno priče strpani u šovinističku kategoriju bošnjačkih talibana.

Oni su za Lovrenovića talibani, a ne tek obični ekstremisti, zato što su Bošnjaci, što su barem u tradicijskom smislu i po porijeklu muslimani.

Doduše, neki bi rekli da ima ponešto od poetske pravde u tome da ovaj GS-ovski dvojac, koji je toliko puta svojim neistomišljenicima među Bošnjacima lijepio takve i gore (auto)šovinističke etikete, na kraju i sam dobije jednu sličnu etiketu, i to od onih od kojih su se tome najmanje nadali.

PROČITAJTE I...

Proces registracije za lokalne izbore 2020. je završen, ali ostao je veliki broj otvorenih pitanja. Iz dijaspore su danima upozoravali da se sve veći broj osoba iz Srbije nelegalno prijavljuje, koristeći pri tome identitet Bošnjaka iz Srebrenice, Bratunca, Zvornika i drugih gradova. S druge strane, bilježi se veliki broj neopravdano odbijenih bošnjačkih prijava. Veliki broj aktivista u dijaspori učestvovao je u agitiranju, prije svega Bošnjaka koji su protjerani s teritorije manjeg entiteta, pokušavajući ukazati na značaj registracije. Sagovornici na temu procesa registracije, značaja dijaspore i budućih projekata s kojima se želi sačuvati bošnjački identitet dokazani su borci i patriote koji Bosnu i Hercegovinu nose u srcu

Malezija je uplovila u nestabilnu političku klimu u martu 2020. godine nakon što je došlo do preslagivanja na političkoj sceni zbog iznenadne i neočekivane ostavke tadašnjeg premijera Mahathira Mohamada. Iako egzistira bez čvrstog izbornog mandata, Jasinova Vlada u početku je bila popularna, ali je proteklih mjeseci izgubila podršku građana, između ostalog i zbog pogoršanja situacije s pandemijom

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!