fbpx

Islamofobni monah

Wirathu je bio najpoznatije lice Pokreta 969, budističke skupine koja se protivila širenju islama u Burmi, i sada raspuštenog Burmanskog domoljubnog udruženja, poznatog po burmanskoj kratici Ma Ba Tha, čiji je islamofobni stav naveo vladu da donese razne zakone koji diskriminiraju muslimane.

 

Ultranacionalistički budistički monah Wirathu, poznat po promicanju islamofobije i rasne mržnje, predao se policiji u Rangoonu, glavnom gradu Burme, nakon što je više od godinu dana bio u bijegu optužen za brojne zločine.

Monah kojeg je magazin Time opisao kao “lice budističkog terora” na naslovnici prije sedam godina optužen je za davanje klevetničkih komentara protiv čelnice burmanske vlade Aung San Suu Kyi.

Nalog za hapšenje izdan je 28. maja 2019. na temelju članka Zakona o pobuni, koji zabranjuje poticanje mržnje ili prezira prema vladi i predviđa maksimalnu kaznu od tri godine zatvora.

Kontroverzni monah poznat je po svojim stavovima protiv muslimana, uključujući komentare koji su potaknuli val sektaškog nasilja nad muslimanskim stanovništvom u raznim gradovima središnje Burme 2013. godine, i kao potporu vojnoj operaciji koja je prije dvije godine dovela do toga da više od 700 000 Rohingya bude primorano na bijeg u Bangladeš. UN su utvrdile postojanje namjere genocida u toj operaciji, uključujući i ubistva, silovanja i paljenje kuća.

Wirathu je bio najpoznatije lice Pokreta 969, budističke skupine koja se protivila širenju islama u Burmi, i sada raspuštenog Burmanskog domoljubnog udruženja, poznatog po burmanskoj kratici Ma Ba Tha, čiji je islamofobni stav naveo vladu da donese razne zakone koji diskriminiraju muslimane.

Uz to, monah je bio glavni junak dokumentarnog filma koji je 2016. godine snimio francusko-švicarski filmaš Barbet Schroeder naslovljenog “Časni W.”, trećeg dijela rediteljeve takozvane “trilogije zla”.

Wirathuovi kontroverzni komentari, koji također uključuju pozive na bojkot muslimanskih preduzeća i slavljenje ubistva muslimanskog advokata bliskog Suu Kyi, naveli su Facebook da zatvori njegov račun na toj društvenoj mreži, a vlasti na Tajlandu da mu zabrane ulazak u zemlju u kojoj je planirao održati propovijed.

PROČITAJTE I...

„Potkraj studija, možda 1960, otkrivam sasvim drugačiji ambijent i pejsaž na ušću Neretve. Odlazim veslajući trupicom ili vozom za Ploče. Boravim u Kominu ili Rogotinu, crtam od jutra do mraka, opčinjen fantastičnim krajolikom, širokom vodom, oblim valovitim brdima u daljini i plavim nebom. Septembar je, vrijeme sakupljanja plodova ljeta, lađe su pune grožđa, badnji i bačvi, stasite Neretvanke veslaju, nogama gnječe grožđe u badnjima, podignutim kotulama iznad koljena, a raskošno poprsje slobodno visi do pupka. To je za mene idealna inspiracija za Odiseja koji odlazi u avanturu gdje će možda sresti pretilu Kalipso“

Mi danas ni svoju državnost ni svoju nezavisnost ne slavimo samo kao puke datume, ta dva događaja obuhvataju, prihvataju i grle sve ono što ova država jeste i što je čini Bosnom i Hercegovinom. Dan državnosti je, prema tome, prilika da se prisjetimo godišnjica značajnih događaja iz povijesti Bosne, godišnjica koje su nerijetko i same u prošlosti označavale neke nove početke

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!